Με στόχο να καλύψει την αυξημένη ζήτηση το 2024, και την διάθεση των ανθρώπων για ταξίδια η Aegean ενισχύει την συχνότητα πτήσεων, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με το 2023.

Για το 2024 η AEGEAN προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των  πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Εμιράτα. Συνολικά, για το 2024 η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ.  θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες, με 249 δρομολόγια.

Ήδη, κατά  το πρώτο τρίμηνο του έτους η AEGEAN μετέφερε συνολικά  2,8 εκατ. επιβάτες, 11% περισσότερους συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023, προσφέροντας 3,8 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις (12% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

Η Aegean αναπτύσσεται λελογισμένα προσεκτικά αλλά με μία δυναμική δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης που έκανε ειδική αναφορά στην αγορά των τεσσάρων νέων αεροσκαφών Airbus A321neo που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, μέχρι 7,5 ώρες, περιγράφοντας τις αγορές στόχους καθώς όπως είπε θα φτάνουν μέχρι την Ινδία και την Κεντρική Αφρική και θα προσφέρουν υπηρεσίες αντίστοιχες αν όχι καλύτερες του ανταγωνισμού.

AEGEAN: Επενδύει σε νέα Airbus A321neo για μακρινές αγορές

Επίσης εξήρε την απόφαση της εταιρείας να προσφέρει υποτροφίες για την εκπαίδευση των πιλότων πολιτική που υλοποιούν και άλλες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ήδη ζήτηση και από άλλες εταιρείες για το κέντρο συντήρησης  αεροσκαφών της Aegean και υπογράμμισε την επιστροφή μετά από τέσσερα χρόνια της εταιρείας στη διανομή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αποκοπεί στις 20 Μαΐου.

Επιτυχημένο το 2023

Το 2023 αποτέλεσε μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για την AEGEAN, όπου τόσο τα εμπορικά, όσο και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, κατέγραψαν ιστορικά υψηλά, σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της AEGEAN, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

Το 2023 η AEGEAN πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου προσφέροντας 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2022.

H προσθήκη 30 νέων προορισμών στο δίκτυο, φτάνοντας συνολικά τους 180 προορισμούς και η σημαντική αύξηση της χωρητικότητας λειτούργησαν αποτελεσματικά σ’ ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμενης ζήτησης αλλά και αυξανόμενης δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η προσφορά 11,2 εκατ. θέσεων στο δίκτυο εξωτερικού σε 49 χώρες αλλά και η αυξημένη διασυνδεσιμότητα μεταξύ προορισμών συνέβαλε το 2023 να καλωσορίσουμε 15,7 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας περαιτέρω βελτίωση στις πληρότητες, οι οποίες το τρίτο τρίμηνο άγγιξαν το 86%, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Έντεκα  αεροσκάφη ελευθέρων βαρών

Ο Όμιλος το 2023 παρέλαβε 9 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo, έχοντας παραλάβει συνολικά 28 αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 και Α321 neo από τα τέλη του 2019.  Τα ελεύθερα βαρών (μισθώσεων  ή δάνειων) αεροσκάφη έφτασαν συνολικά τα 11 (2 Airbus neo, 6 Airbus CEO , 3 ATR 72 -600) από μόλις 4 στις 31/12/2019.

Το 4ο τρίμηνο του 2023 προχώρησε  στην αύξηση της συνολικής παραγγελίας των νέων αεροσκαφών σε 50 από 46 προηγουμένως, αυξάνοντας τα αεροσκάφη A321neo, ενώ πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε την περαιτέρω μετατροπή της παραγγελίας μας, σύμφωνα με την οποία, 4 νέα Airbus A321neo αεροσκάφη μετατρέπονται σε Long Range αεροσκάφη και θα έχουν την δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα μπορούν να φτάσουν και να εξυπηρετήσουν αγορές εκτός Ε.Ε., κυρίως στον Κόλπο, την Ινδία, αλλά και την Κεντρική Αφρική.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών αυτών περιλαμβάνουν δορυφορική Wi-Fi σύνδεση, οθόνες ψυχαγωγίας (IFE) σε κάθε κάθισμα αλλά και ένα εξαιρετικά αναβαθμισμένο προϊόν για την Business Class με καθίσματα lie flat.

Επίσης η εταιρεία ολοκλήρωσε τρία ολοκαίνουργια, εντυπωσιακά Business Lounges μας (στην εντός και εκτός Schengen περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, καθώς και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης). Τους επόμενους μήνες, στη Λάρνακα, το τέταρτο αναβαθμισμένο, αισθητικά αλλά και ποιοτικά, lounge της AEGEAN θα είναι και αυτό έτοιμο να υποδεχθεί τους επιβάτες μας.

Αυξημένη ζήτηση για το εκπαιδευτικό κέντρο

Ταυτόχρονα, η εταιρεία επένδυσε στην εκπαίδευση των ανθρώπων της αλλά και στην πρόοδο της ίδιας της χώρας, συνεργαζόμενη με την CAE, την κορυφαία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Μέσα σε διάστημα 12 μηνών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης του κτηρίου, το οποίο διαθέτει υποδομές για την υποστήριξη συνολικά 7 προσομοιωτών πτήσεων καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό εκπαίδευσης  πληρωμάτων καμπίνας. Στα τέλη του 2023 παραδόθηκαν οι πρώτοι 4 προσομοιωτές εκ των οποίων οι 3 ήδη είναι σε λειτουργία καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της AEGEAN όσο και τρίτων αεροπορικών εταιρειών.

Σχετικά με τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών, ο Όμιλος προγραμματίζει την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της εντός των προσεχών εβδομάδων.

Αποζημίωση

Ωστόσο το 2024 το επιχειρησιακό έργο του Ομίλου θα επηρεαστεί από την ανάγκη πρόωρων υποχρεωτικών ελέγχων και επισκευών στους κινητήρες GTF των αεροσκαφών της οικογενείας Airbus Α320 neo, οπότε εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο γύρω στα 10 αεροσκάφη δεν θα είναι διαθέσιμα για πτήσεις εντός του 2024. Το προηγούμενο διάστημα η Aegean διαπραγματεύτηκε με τον κατασκευαστή και συμφώνησε  πακέτο αποζημίωσης που καλύπτει σημαντικό μέρος της σχετικής οικονομικής επίπτωσης.

Παράλληλα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην προσφερόμενη χωρητικότητα λόγω του θέματος με τους κινητήρες GTF επέκτεινε τις συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών Α320 ceo και αναπροσάρμοσε το πτητικό της έργο μεταφέροντας χωρητικότητα στην Ελλάδα από πτήσεις που εκτελούνταν το 2023 για τρίτους από βάσεις του εξωτερικού.

Το 2024 αναμένεται να παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη της οικογενείας Α320 neo και 2 ATR 72-600.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση 2023 η Aegean παρουσίασε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το 2022, και διαμορφώθηκε σε €1,7 δις και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 168,7 εκατ. ευρώ, 52% υψηλότερα από το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις