❚❚
FTSE [Large Cap] 0 0 0 FTSEA [Δείκτης Αγοράς] 0 0 0 FTSEM [Mid Cap] 0 0 0 HELMSI [Mid & Small Cap] 0 0 0 ΔΤΡ [Τράπεζες] 0 0 0 ΦΙΕΡ [FIER.ATH] 0 0 0 ΜΠΡΙΚ [BRIQ.ATH] 0 0 0 ΛΕΒΚ [LEBEK.ATH] 0 0 0 CENER [CENER.ATH] 0 0 0 ΓΕΚΤΕΡΝΑ [GEKTERNA.ATH] 0 0 0 DIMAND [DIMAND.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΚΑ [INTRK.ATH] 0 0 0 ΜΙΓ [MIG.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΕΤ [INTET.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠΔ [XYLEPR.ATH] 0 0 0 ΔΕΗ [PPC.ATH] 0 0 0 ΕΝΤΕΡ [ENTER.ATH] 0 0 0 ΕΕΕ [EEE.ATH] 0 0 0 ΑΝΔΡΟ [ANDRO.ATH] 0 0 0 ΕΣΥΜΒ [EUROC.ATH] 0 0 0 ΔΑΙΟΣ [DAIOS.ATH] 0 0 0 ΜΕΝΤΙ [MEDIC.ATH] 0 0 0 ΑΡΑΙΓ [AEGN.ATH] 0 0 0 ΛΑΜΨΑ [LAMPS.ATH] 0 0 0 ΑΒΕ [AVE.ATH] 0 0 0 TITC [TITC.ATH] 0 0 0 ΕΚΤΕΡ [EKTER.ATH] 0 0 0 ΜΟΥΖΚ [MOYZK.ATH] 0 0 0 ΚΛΜ [KLM.ATH] 0 0 0 ΜΕΒΑ [MEVA.ATH] 0 0 0 ΦΡΛΚ [FOYRK.ATH] 0 0 0 ΕΒΡΟΦ [EVROF.ATH] 0 0 0 ΔΑΑ [AIA.ATH] 0 0 0 ΕΛΒΕ [ELBE.ATH] 0 0 0 ΚΑΡΕΛ [KARE.ATH] 0 0 0 ΜΠΕΛΑ [BELA.ATH] 0 0 0 ΑΤΡΑΣΤ [ATRUST.ATH] 0 0 0 ΚΕΠΕΝ [KEPEN.ATH] 0 0 0 ΦΡΙΓΟ [FRIGO.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠ [XYLEP.ATH] 0 0 0 ΣΙΔΜΑ [SIDMA.ATH] 0 0 0 ΑΣΚΟ [ASCO.ATH] 0 0 0 ΑΑΑΚ [AAAK.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΤ [BIOT.ATH] 0 0 0 ΒΙΟ [VIO.ATH] 0 0 0 ΚΑΜΠ [KAMP.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΚ [XYLEK.ATH] 0 0 0 ΡΕΒΟΙΛ [REVOIL.ATH] 0 0 0 ΟΛΠ [PPA.ATH] 0 0 0 ΓΕΒΚΑ [GEBKA.ATH] 0 0 0 ΟΛΥΜΠ [OLYMP.ATH] 0 0 0 ΙΑΤΡ [IATR.ATH] 0 0 0 ΑΔΜΗΕ [ADMIE.ATH] 0 0 0 ΙΝΛΟΤ [INLOT.ATH] 0 0 0 ΠΕΙΡ [TPEIR.ATH] 0 0 0 ΙΛΥΔΑ [ILYDA.ATH] 0 0 0 CNLCAP [CNLCAP.ATH] 0 0 0 ΧΑΙΔΕ [HAIDE.ATH] 0 0 0 ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ [TRESTATES.ATH] 0 0 0 ΚΕΚΡ [KEKR.ATH] 0 0 0 ΥΑΛΚΟ [YALCO.ATH] 0 0 0 ΠΡΟΦ [PROF.ATH] 0 0 0 ΕΛΣΤΡ [ELSTR.ATH] 0 0 0 ΛΙΒΑΝ [LIVAN.ATH] 0 0 0 ΣΠΥΡ [SPIR.ATH] 0 0 0 ΒΑΡΝΗ [VARNH.ATH] 0 0 0 ΚΡΕΚΑ [KREKA.ATH] 0 0 0 ΑΛΜΥ [ALMY.ATH] 0 0 0 ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ [BLEKEDROS.ATH] 0 0 0 ΛΑΝΑΚ [LANAC.ATH] 0 0 0 ΤΖΚΑ [PROFK.ATH] 0 0 0 ΑΚΡΙΤ [AKRIT.ATH] 0 0 0 ΦΛΕΞΟ [FLEXO.ATH] 0 0 0 ΠΡΔ [PRD.ATH] 0 0 0 ΟΠΑΠ [OPAP.ATH] 0 0 0
Green

DIMAND: Οι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν την όψη της πόλης

Τα τελευταία χρόνια, η DIMAND έχει στοχεύσει δυναμικά στις αστικές αναπλάσεις, επενδύοντας σε κτήρια, συνδεδεμένα με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά

DIMAND: Οι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν την όψη της πόλης

Τα μεγάλα εμπορικά ακίνητα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του αστικού τοπίου και μπορούν να επηρεάσουν την όψη και το πνεύμα μιας ολόκληρης πόλης. Η ανάπτυξη, η ανακαίνιση, η επαναλειτουργία, σε πολλές περιπτώσεις, αυτών των ακινήτων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη λειτουργία της πόλης, τον τουρισμό, στην απασχόληση και στην Οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, η DIMAND έχει στοχεύσει δυναμικά στις αστικές αναπλάσεις, επενδύοντας σε κτήρια, συνδεδεμένα με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία ολοκληρώνονται και θα είναι έτοιμα να παραδοθούν πλήρως στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την πλήρη λειτουργία του Πύργου του Πειραιά και του ΜΙΝΙΟΝ, δύο εμβληματικών κτηρίων, τα οποία, για διαφορετικούς λόγους, παρέμειναν επί δεκαετίες «ανενεργά», δημιουργώντας κενά λειτουργίας και «πληγές» στον αστικό ιστό.

Οι λόγοι για τους οποίους η DIMAND ακολουθεί αυτή τη συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή είναι σαφείς. Η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία παλαιότερων και εγκαταλελειμμένων εμπορικών ακινήτων φέρνει νέα ζωή στην περιοχή, δίνοντας νέο χαρακτήρα και πνοή στην ευρύτερη περιοχή, διατηρώντας παράλληλα μια συνέχεια με την ιστορία του χώρου και τη συλλογική μνήμη.

Από την άλλη πλευρά, η πολυχρηστικότητα των κτηρίων με καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια και κατοικίες, δημιουργεί ένα ενεργό και ζωντανό κέντρο που προσελκύει το κοινό προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες σε πολλές, διαφορετικές ώρες της ημέρας. Παράλληλα, η έμφαση στη βιωσιμότητα, με τη χρήση πράσινων καινοτομιών δίνει ένα μήνυμα προσήλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος και τις «πράσινες» πρακτικές.

Σε μια εποχή που το ζήτημα της στέγης, είτε με τη μορφή της κατοικίας, είτε της εμπορικής χρήσης, απασχολεί περισσότερο από ποτέ την παγκόσμια κοινότητα, από τους σημαντικότερους φορείς και επαγγελματίες του real estate διαπιστώνεται η ανάγκη για την εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την κοινωνία, τις ανάγκες των κατοίκων και της πόλης συνολικά. Η DIMAND εφαρμόζει ήδη, εδώ και χρόνια αυτό το μοντέλο, καθώς τα μεγάλα της σχέδια αναπτύσσονται πάντα με βάση τις ανάγκες της πόλης, σε συνάρτηση με τη συνολικότερη ανάπτυξη του αστικού τοπίου και όχι ως αυτοτελή «ενθέματα».

Ο Πύργος Πειραιά ανοίγει τις πύλες του

Σε ό,τι αφορά στον Πειραιά, η DIMAND έχει ήδη έντονη παρουσία, με τον επανασχεδιασμό των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και την ανάπτυξη του Piraeus Port Plaza, αλλά και με τη δρομολογημένη ανάπτυξη του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Άγιο Διονύσιο, το οποίο θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο της χώρας. Το κτήριο ωστόσο, που συνδέεται όσο κανένα άλλο με το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της χώρας είναι ο Πύργος του Πειραιά, που επί δεκαετίες δέσποζε ως ένας «κοιμώμενος γίγαντας».

Το κτήριο των 22 ορόφων και 34.600 τ.μ. το οποίο και φωταγωγήθηκε εορταστικά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και την 25η Μαρτίου στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, έχει αρχίσει ήδη να  υποδέχεται τους κατοίκους του Πειραιά, καθώς από τον Δεκέμβριο λειτουργεί το κατάστημα του βρετανικού κολοσσού ένδυσης JD Sports, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. στο ισόγειο και σε τμήμα του 1ου ορόφου. Άμεσα θα ανοίξει και το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και Zara Home στην Ελλάδα, του ομίλου Inditex, το οποίο θα είναι ένα από μεγαλύτερα της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας περίπου 6.000 τ.μ. στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο.

Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης

Βασικός μισθωτής του κτηρίου, με έξι από τους 22 ορόφους του (9ος έως 14ος), συνολικής επιφάνειας άνω των 6.000τ.μ. είναι η Dialectica, από τους σημαντικότερους Knowledge Brokers της παγκόσμιας αγοράς, που βρίσκεται για τέταρτη χρονιά στη λίστα των Financial Times / Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης. Μάλιστα, πρόκειται για μία από τις τρεις ελληνικές εταιρείες που συγκαταλέγεται στη συγκεκριμένη λίστα και η μοναδική που βρίσκεται σε αυτή για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Ο Όμιλος V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην πράσινη τεχνολογία καταλαμβάνει τον 22ο όροφο. Ο Όμιλος έχει υιοθετήσει πλήρως την επιχειρηματική φιλοσοφία του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος και εκπομπών ρύπων,  ενώ οι αρχές της κυκλικής οικονομίας δεν αποτελούν απλά στρατηγική, αλλά γονιδιακά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς του. Μάλιστα, αποτέλεσε τον πρώτο οργανισμό στον τομέα του που πέτυχε μηδενικό ισοζύγιο ανθρακικού αποτυπώματος και απέσπασε τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Με την πλήρη απόδοση του Πύργου στο κοινό και τους χρήστες του, θα λειτουργήσουν επίσης, το εστιατόριο του ομίλου Nice n’ Easy και το γυμναστήριο της Athlesis στον τρίτο και τον τέταρτο όροφο αντίστοιχα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της DIMAND με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά. Οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST.

Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης

Πατησίων και…Μινιόν γωνία

Στην τελική ευθεία, ως κτήριο μεικτών χρήσεων, που περιλαμβάνει γραφεία και καταστήματα καθώς και, σε επόμενη φάση, κατοικίες, βρίσκεται και το ΜΙΝΙΟΝ, το οποίο τους τελευταίους μήνες, φωταγωγημένο, δηλώνει εμφατικά την παρουσία του με την πολύχρωμη όψη του στο κέντρο της Αθήνας. Η επαναλειτουργία του πλήρως ανακαινισμένου ΜΙΝΙΟΝ με τη μεταμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο, έχει καθοριστική σημασία για τη DIMAND, επειδή πρόκειται για ένα ακίνητο της Αθήνας, συνδεδεμένο με την ιστορία του εμπορίου της πόλης, αλλά και με τις αναμνήσεις της ελληνικής οικογένειας.

Για πολλά χρόνια, έμεινε αναξιοποίητο, συμβαδίζοντας με τη φθορά και την απορρύθμιση της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, εξαιτίας της οποίας σταδιακά πολύς κόσμος απομακρύνθηκε. Για την DIMAND ωστόσο, το ΜΙΝΙΟΝ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα αναζωογόνησης, όχι απλώς ενός εμβληματικού ακινήτου, αλλά της καρδιάς του κέντρου της πόλης.

Η αρχή έγινε με την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου και τη λειτουργία του ξενοδοχείου MOXY Athens City, του πρώτου ξενοδοχείου της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott στην Αθήνα και του πρώτου ξενοδοχείου στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο LEED σε επίπεδο Gold. Πίσω από αυτό το σύγχρονο έργο βρίσκονται η DIMAND, η Prodea Investments καθώς και η EBRD, ενώ η SWOT Hospitality που έχει αναλάβει το management του ξενοδοχείου.

Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης

Η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στην περιοχή της Ομόνοιας, στοχεύοντας στην αναγέννηση και στην επαναφορά της ισορροπίας στο κέντρο της πόλης. Το νέο ΜΙΝΙΟΝ, που βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας και συνδέει την πλατεία Ομονοίας με τον άξονα της Πατησίων και βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο τοπόσημο, το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σχεδιάστηκε ως ένα κτήριο 24ωρης λειτουργίας, καθώς τα γραφεία, τα καταστήματα, οι δημόσιοι χώροι και οι κατοικίες εξασφαλίζουν τη διαρκή κίνηση στην περιοχή.

Το συνολικό εμβαδόν του συγκροτήματος είναι 18.400 τ.μ., με τα καταστήματα να φιλοξενούνται σε χώρους 6.100 τ.μ. και τα γραφεία να καταλαμβάνουν 7.700 τ.μ. Η χρήση κατοικίας θα βρίσκεται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο κτήριο, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Επιπλέον, το νέο, «πράσινο» βιοκλιματικό ΜΙΝΙΟΝ θα διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση, ενώ τα συστήματα φωτισμού είναι εναρμονισμένα με το φυσικό φως και λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

Παράλληλα η εταιρεία αρχίζει ένα ακόμη μεγάλο σχέδιο αστικής ανάπλασης σε μικρή απόσταση από την Ομόνοια, με την αναγέννηση του παλαιού εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στον Ελαιώνα.

Η δημιουργία αναζωογονημένων δημόσιων χώρων, όπου εργαζόμενοι και κάτοικοι, συναντιούνται και συνεργάζονται, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση μιας πόλης. Με τον σύγχρονο σχεδιασμό και το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, η DIMAND δημιουργεί δυναμικά κέντρα που προσφέρουν οφέλη στην τοπική κοινότητα και ενισχύουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της πόλης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232433