
Νέα επιθέσεις εναντίον πλοίων μεταξύ των οποίων και ένα ελληνόκτητο, εξαπέλυσαν οι Χούθι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας τους κατά της διεθνούς ναυτιλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους ενάντια στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος των μαχητών, που στηρίζονται από την Υεμένη ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε το εμπορικό πλοίο Cyclades που ανήκει στην East Med του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το ελληνόκτητο πλοίο Cyclades με σημαία Μάλτας ανήκει σύμφωνα με το Equasis στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιιακή εταιρεία EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME του Θανάση Μαρτίνου. Είναι bulk Carrier και ναυπηγήθηκε το 2017.
Ειδικότερα, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Orion σε επίθεση με drone στον Ινδικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τα οποία παραθέτει το Reuters, το MSC Orion με σημαία Πορτογαλίας έπλεε μεταξύ των λιμανιών στο Sines, στην Πορτογαλία και στη Salalah, στο Ομάν και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του είναι η Zodiac Maritime.
Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Υεμένη: Νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο
April 29 Red Sea Update
Between 10:00 a.m. and 5:20 p.m. (Sanaa time) on April 29, Iranian-backed Houthi terrorists fired three anti-ship ballistic missiles (ASBM) and three UAVs from Yemen into the Red Sea towards MV Cyclades, a Malta-flagged, Greece-owned vessel. Initial… pic.twitter.com/r49g6PWO2H
— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 30, 2024
Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανέφερε νωρίτερα ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας είπε ότι στοχοποιήθηκε από τρεις πυραύλους ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από το Τζιμπουτί προς τη Σαουδική πόλη Τζέντα. Οι Χούθι είπαν ότι το Cyclades ήταν σε αυτό το δρομολόγιο όταν επιτέθηκαν στο πλοίο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε μεταξύ 10:00 π.μ. και 5:20 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 29 Απριλίου, όταν τρομοκράτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα προς το MV Cyclades.
«Μεταξύ 10:00 π.μ. και 5:20 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 29 Απριλίου, τρομοκράτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM) και τρία UAV από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα προς το MV Cyclades, ένα σκάφος ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του» αναφέρει η USCENTCOM και προσθέτει:
Νωρίτερα, στις 7:49 π.μ., οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) ενεπλάκησαν με επιτυχία και κατέστρεψαν ένα αερομεταφερόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι σε τροχιά πτήσης προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού ή των εμπορικών σκαφών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις σε πλοία.
Η κλιμακούμενη εκστρατεία των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της εμπορικής ναυτιλίας έχει «πνίξει» το εμπόριο μέσω της ζωτικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και ανάγκασε πολλά πλοία να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα