Ανησυχητικά είναι εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία που συνδέονται έμμεσα με την κάμψη της κατανάλωσης στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες προχωρούν σε περικοπές δαπανών, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία του προϋπολογισμού όσο και στα αντίστοιχα της πτώσης στο λιανεμπόριο.

Όπως προκύπτει υπάρχει μια τάση μείωσης στα φορολογικά έσοδα, η οποία μπορεί να εξηγείται εν μέρει από το Καθολικό Πάσχα και τις τραπεζικές αργίες, ωστόσο μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα της τάξης των 598 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν καλή τον Μάρτιο. Κι αυτό γιατί τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 3,535 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 260 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου.

Τράπεζα Πειραιώς: Οι βασικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Τι συνέβη τον Μάρτιο

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, η τραπεζική αργία στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου επηρέασε τη ροή των εισπράξεων φόρων μηνός Μαρτίου αφού παρατάθηκε μέχρι και τις 2 Απριλίου η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έληγαν τις ως άνω ημερομηνίες. Εκτιμάται ότι ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αφορά φορολογικές οφειλές μηνός Μαρτίου, εξοφλήθηκαν στις 2 Απριλίου και ως εκ τούτου θα συμπεριληφθούν στα έσοδα μηνός Απριλίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ το υπουργείο υπαινίσσεται ότι το παραπάνω εξηγεί επαρκώς το «πέρασμα» των φοροεσόδων κάτω από τον πήχη, κάτι που μένει να φανεί κατά τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,433 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 143 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω συνδέονται ευθέως με την κατανάλωση.

Σε πτώση οι πωλήσεις

Την ίδια στιγμή, ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην αγορά του λιανεμπορίου και μάλιστα, εν μέσω εκπτώσεων, κάτι που προβληματίζει. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 9,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν καθοδικά σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων.

Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε σε: Πολυκαταστήματα (20,3%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη (15,3%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (9,7%), Τρόφιμα- Ποτά- Καπνό (8%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (6,4%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6%), Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (4,5%) και Ένδυση- Υπόδηση (0,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε μείωση 3,8% τον Φεβρουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024 σημείωσε αύξηση 3,7%. Ουσιαστικά, προκύπτει πως οι καταναλωτές προχώρησαν σε «μαχαίρι» δαπανών, καθότι δε δύνανται πλέον να αντέξουν τις συνέπειες της ακρίβειας.

Άλλωστε και ο προϋπολογισμός προβλέπει το [κατέβασμα» της ιδιωτικής κατανάλωσης από το 2,9% το 2023 στο 1,3% φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία