Σε μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες, προχώρησε η Αργεντινή καθώς οι αξιωματούχοι στοιχηματίζουν στη διαρκή επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή και αγωνίζονται για συρρίκνωση των τοκοφόρων υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς στο 50% από 60%, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η οποία έκανε λόγο για σημαντική χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές τους τελευταίους μήνες.

Οι αξιωματούχοι μείωσαν τα επιτόκια πέντε φορές από το αρχικό 133% από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι τον Δεκέμβριο. Έκτοτε, ο πληθωρισμός υποχωρεί σε μηνιαία βάση από 26% τον Δεκέμβριο, υψηλό τριών δεκαετιών, σε 11% τον Μάρτιο.

Ο Μιλέι είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η μέτρηση του Απριλίου θα μπορούσε να είναι μονοψήφια, ένα σημάδι ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δαμάσει τη δραματική αύξηση των τιμών αποδίδουν. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο 288% τον Μάρτιο.

Αργεντινή: Στο 288% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Σε ξεχωριστή ραδιοφωνική συνέντευξη την Τετάρτη, ο πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να άρει τους περίπλοκους ελέγχους νομισμάτων της Αργεντινής κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Ένα αναπόσπαστο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι ο καθαρισμός του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας με τη μείωση των επιτοκίων, είπε ο Μιλέι, προσθέτοντας ότι ποντάρει σε μία ακόμα μείωση επιτοκίων.

«Η τελευταία μείωση των επιτοκίων της Αργεντινής δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα κινείται γρήγορα για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς και τους ελέγχους των νομισμάτων. Είναι δυνατές πρόσθετες περικοπές τους επόμενους μήνες, αλλά μια έντονα αρνητική πολιτική επιτοκίων μπορεί να διαρκέσει μόνο εάν οι ροές κεφαλαίων παραμείνουν περιορισμένες», σχολίασε η Adriana Dupita, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Bloomberg Economics.

Οι κινήσεις του Μιλέι

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μιλέι έχει άρει τους ελέγχους τιμών, υποτίμησε το νόμισμα περισσότερο από 50% και σημείωσε το πρώτο τριμηνιαίο πλεόνασμα προϋπολογισμού της Αργεντινής από το 2008. Για να το πετύχει αυτό, ο Μιλέι πάγωσε σχεδόν όλα τα δημόσια έργα και τις μεταφορές στις τοπικές κυβερνήσεις και συνέχισε να ξοδεύει για συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το εκτεταμένο νομοσχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης του Μιλέι την Τρίτη, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ψηφοφορία στη Γερουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Η οικονομική ομάδα του προέδρου βλέπει τον μηνιαίο πληθωρισμό να επιβραδύνεται πολύ πιο γρήγορα φέτος από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή θα μειωθούν στο 3,8% έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με παρουσίαση που είδε το Bloomberg News με ημερομηνία 4 Απριλίου και συντάχθηκε από έναν κορυφαίο αναπληρωτή του υπουργού Οικονομίας Λουίς Καπούτο. . Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής τον Μάρτιο προβλέπουν μηνιαίο πληθωρισμό στο 6,2% έως τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός, ωστόσο, παραμένει έκπληκτος. Από ένα χρόνο νωρίτερα, οι Αργεντινοί καταναλωτές παλεύουν με κέρδη τιμών σχεδόν 288% – το υψηλότερο επίπεδο από τότε που το επιρρεπές σε κρίση έθνος βγήκε από τον υπερπληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή