
Κατά κύματα εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα οι εκδρομείς του Πάσχα, με αυτοκίνητα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Όσοι απέλεξαν τις «τέσσερις ρόδες», πάντως, χρειάστηκε να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προμηθευτούν με καύσιμα, αφού η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, τις μέρες αυτές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ξεπέρασε τα 2 ευρώ.
Πάσχα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων – Το αδιαχώρητο σε εθνικές οδούς και λιμάνια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε 1,982 ευρώ το λίτρο, έχοντας αυξηθεί κατά 13 λεπτά το τελευταίο τρίμηνο.
Ωστόσο, σε πολλά πρατήρια καυσίμων, ειδικά σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύθηκαν και ξεπέρασαν ήδη τα 2 ευρώ.
Ενδεικτικό κόστος για «hot» πασχαλινούς προορισμούς
Το κόστος για το ταξίδι με ΙΧ αυτοκίνητο στο Ναύπλιο, μια απόσταση 140 χιλιομέτρων από την Αθήνα, κοστίζει για μια οικογένεια 70 ευρώ μετ’ επιστροφής.
Μια οικογένεια, για να ταξιδέψει μέχρι το Αγρίνιο, θα πρέπει να πληρώσει 44 ευρώ μόνο για καύσιμα και 18,64 ευρώ για τα διόδια, συνολικό κόστος 62,64. Με την επιστροφή μαζί, το κόστος μετακίνησης ξεπερνά τα 180 ευρώ.
Από την Αθήνα στο Λεωνίδιο, το κόστος είναι 44 ευρώ για βενζίνη και 7 ευρώ για τα διόδια. Το ταξίδι μετ’ επιστροφής κοστίζει επομένως περίπου 102 ευρώ.
Και για το ταξίδι στην Καλαμάτα, όμως, οι οδηγοί θα πληρώσουν συνολικά περισσότερα από 130 ευρώ σε καύσιμα και διόδια μαζί με την επιστροφή στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η τιμή της αμόλυβδης ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο την ερχόμενη εβδομάδα.
«Καίνε» οι τιμές της βενζίνης στα νησιά
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, θα αντιμετωπίσουν όσοι βρίσκονται στα νησιά ή θα τα επισκεφθούν για το Πάσχα.
Οι ακριβότερες τιμές της αμόλυβδης σε 5 νησιά:
– Μήλος: 2,40 ευρώ/λίτρο.
– Πάτμος: 2,39 ευρώ/λίτρο.
– Αντίπαρος: 2,38 ευρώ/λίτρο.
– Σέριφος & Σίφνος: 2,35 ευρώ/λίτρο.
– Σαντορίνη & Πάρος: 2,32 ευρώ/λίτρο.
– Ρόδος: 2,25 ευρώ/λίτρο.
– Κέρκυρα: 2,23 ευρώ/λίτρο.
Μαζική έξοδος για τους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής
Όσοι αποφάσισαν, λοιπόν, να πληρώσουν ακριβά την πασχαλινή τους έξοδο – και δεν είναι λίγοι – συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και την Μεγάλη Παρασκευή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την κίνηση στα διόδια, τα ΚΤΕΛ και το λιμάνι του Πειραιά, η φετινή έξοδος από την Αθήνα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.
Τα λεωφορεία από το ΚΤΕΛ του Κηφισού αναχωρούν με πληρότητες 100% για Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Πέρα των προγραμματισμένων δρομολογίων, που για την Μ. Παρασκευή ανέρχονται σε 200, θα πραγματοποιηθούν και 180 έκτακτα.
Γεμάτα φεύγουν και τα πλοία από τα λιμάνια για Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Αργοσαρωνικό. Από το λιμάνι του Πειραιά για την Μ. Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 18 δρομολόγια, 32 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.
Αυξημένη η κίνηση στα διόδια
Αυξημένη είναι η κίνηση και στα διόδια, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από το πρωί στις 06.00 της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 70.588 ΙΧ, ενώ από τα διόδια των Αφιδνών 49.308 ΙΧ.
Τουλάχιστον 24.000 επιβάτες φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά
Από το πρωί της Μ. Παρασκευής χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν από τα λιμάνια της Αττικής, ενώ οι πληρότητες των πλοίων αγγίζουν το 100%.
Σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αναμένεται να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά τουλάχιστον 24.284 επιβάτες και 3.348 οχήματα, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας 9.770 επιβάτες και 2.015 οχήματα, στις 3 Μαΐου.
Δημοφιλέστεροι προορισμοί, σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και το βόρειο Αιγαίο.
Πηγή:in.gr


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας