Η Ιαπωνία μπορεί να χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα ενάντια σε οποιεσδήποτε άτακτες, κερδοσκοπικές κινήσεις συναλλάγματος, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, Masato Kanda, ενισχύοντας την ετοιμότητα του Τόκιο να παρέμβει ξανά για να στηρίξει το εύθραυστο γιεν.

«Είναι προτιμότερο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να παραμείνουν με σταθερό τρόπο ακολουθώντας τα θεμελιώδη στοιχεία και εάν η αγορά λειτουργεί καλά με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει φυσικά ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση», ανέφερε ο Kanda, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ωστόσο, όταν υπάρχουν υπερβολικές διακυμάνσεις ή άτακτες κινήσεις λόγω κερδοσκοπίας, η αγορά δεν λειτουργεί και η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την ίδια σταθερή προσέγγιση όπως στο παρελθόν».

Το Τόκιο θεωρείται ότι παρενέβη τουλάχιστον δύο διαφορετικές ημέρες την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει το γιεν, το οποίο  υποχώρησε στα χαμηλά περισσοτέρων από τριών δεκαετιών.

«Ύποπτη» παρέμβαση στην αγορά ανεβάζει το γιεν από το χαμηλό 34 ετών

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας καταδεικνύουν ότι οι αρχές ξόδεψαν περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια γιεν (58,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υπεράσπιση του νομίσματός της, συμβάλλοντας στην άνοδο του γεν από το χαμηλό 34 ετών των 160,245 ανά δολάριο σε ένα υψηλό περίπου ενός μηνός στα 151,86 σε διάστημα ενός εβδομάδα.

Το γεν διαπραγματευόταν τελευταία φορά γύρω στα 154,27 στις αρχές της Ασίας.

Η παρέμβαση Γέλεν

Η Ιαπωνία είναι απρόθυμη να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα διαθέσιμα αποθέματα μετρητών σε δολάρια και τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι τέτοιες κινήσεις ήταν αποδεκτές μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, δήλωσε ο Hideo Kumano, επικεφαλής οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.

«Ο Κάντα μπορεί να είχε ξεκινήσει μια προφορική προειδοποίηση από νωρίς, καθώς θέλει να σταθεροποιήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία που είναι συνδεδεμένη στο χαμηλότερο επίπεδο των 150 γιεν έναντι του δολαρίου τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου περίπου», όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, είπε ο Kumano.

Ο Kanda, ο κορυφαίος ιαπωνικός διπλωμάτης νομισμάτων, είπε ότι είναι φυσιολογική πρακτική για μια νομισματική αρχή να μην σχολιάζει εάν έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση στην αγορά, όταν ρωτήθηκε για πρόσφατες εικασίες ότι η Ιαπωνία πραγματοποίησε παρεμβάσεις αγοράς γιεν.

Ένα ασθενέστερο γιεν είναι όφελος για τους Ιάπωνες εξαγωγείς, αλλά πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς αυξάνει το κόστος εισαγωγής, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και συμπιέζει τα νοικοκυριά.

Προς «αποφασιστικά μέτρα»

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν για να σταθεροποιήσουν το γεν στα 151,94 το 2022 και ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χρησιμοποίησε την Τετάρτη τα ίδια λόγια που προηγήθηκαν αυτής της παρέμβασης, προειδοποιώντας ότι η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» κατά των υπερβολικών κινήσεων του νομίσματος.

«Κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα εδώ, σε έναν βαθμό. Η παρέμβαση βοηθάει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση» δήλωσε ο Μπίπαν Ράι, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Βόρεια Αμερική για την CIBC Capital Markets με έδρα το Τορόντο.

Το γιεν έχει υποχωρήσει περισσότερο από 7% φέτος, λόγω της διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των ιαπωνικών ομολόγων, την οποία η μικρή αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα ελάχιστα άλλαξε.

Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εκτός Ιαπωνίας μπορεί τώρα να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάσχεση της πτώσης του ιαπωνικού νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές