Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.

Γάζα: Κινδυνεύει η επανεκλογή Μπάιντεν;

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας καθώς τα αποθέματα τροφίμων που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ επαρκούν μόλις για 1-4 ημέρες.

Ισραηλινή κατοχή της συνοριακής διέλευσης της Ράφα

Νωρίτερα η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως μονάδες του έχουν κυριεύσει την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, η οποία συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση έκανε γνωστό πως έχει κλείσει, εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Δείτε live:

Ο Σουχαΐμπ αλ-Χαμάς, διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ, υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση είναι γεμάτη με δεκάδες τραυματίες ασθενείς, καθώς η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εντείνεται στην πόλη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το νοσοκομείο δέχεται περισσότερους ασθενείς από ό,τι συνήθως, καθώς η κύρια δημόσια υγειονομική μονάδα της πόλης, το νοσοκομείο αλ-Ναχάρ, βρίσκεται πλέον εντός της κόκκινης ζώνης του ισραηλινού στρατού και δεν μπορεί να τους δεχτεί.

Όμως το νοσοκομείο του Κουβέιτ δεν διαθέτει αρκετά κρεβάτια, υγειονομικό υλικό ή καύσιμα για να παραμείνει σε λειτουργία με τους σημερινούς ρυθμούς για πολύ ακόμη, δήλωσε ο αλ-Χαμάς σε σχόλια που μεταδίδει το Wafa. Ακόμη και το μηχάνημα ακτίνων Χ της εγκατάστασης έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω υπερβολικής χρήσης, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των τραυματιών έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των ανελέητων βομβαρδισμών του Ισραήλ και μάλιστα σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται γιατροί να δίνουν τις πρώτες βοήθειες ακόμα και μέσα σε ασθενοφόρα με τις εικόνες να είναι ιδιαίτερα σκληρές.

«Χάος» στη Ράφα καθώς οι Παλαιστίνιοι την εγκαταλείπουν

Δραματική και χαοτική είναι η κατάσταση στη Ράφα, στη νότια λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την παρουσία του ισραηλινού στρατού, καθώς τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους ήδη τρομοκρατημένους Παλαιστινίους.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.

Όσο περνούν οι ώρες η αίσθηση χάους, η αγωνία και η σύγχυση στη Ράφα μεγαλώνει, καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ισραηλινή αφήγηση και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πλέον ασφαλής περιοχή στη Γάζα.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera αυξάνονται οι τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ και προέρχονται από την περιοχή του περάσματος της Ράφα, καθώς και από περιοχές που βομβαρδίστηκαν σφοδρά κατά τις νυχτερινές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Σειρήνες για μη επανδρωμένα αεροσκαφη ήχησαν πολλές φορές σε μία ώρα στο βόρειο Ισραήλ

Τουλάχιστον τέσσερις συναγερμοί αεροπορικής επιδρομής, οι οποίοι μπορεί να υποδεικνύουν εισβολές ρουκετών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενεργοποιήθηκαν στο βόρειο Ισραήλ σε διάστημα μικρότερο των τριάντα λεπτών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα και καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός έχουν ανταλλάξει πυρά.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι αυτές οι διασυνοριακές επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ορκιστεί να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από το νότιο τμήμα του Λιβάνου, έστω και με τη βία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα