Με υψηλές ταχύτητες συνεχίζουν να κινούνται τα έσοδα των τραπεζών από προμήθειες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διοικήσεών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στα επιχειρησιακά σχέδια, για αύξηση της συμμετοχής τους επί της οργανικής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 που δημοσιοποίησαν οι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαίωσαν τις ανοδικές τάσεις.

Τράπεζες: Τα σχέδια για ανάπτυξη στο εξωτερικό

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πτυχή των πλάνων της περιόδου 2024 – 2026, καθώς μέσω των συγκεκριμένων προσόδων θα αναπληρωθεί ένα αξιοσημείωτο μέρος των απωλειών που αναπόφευκτα θα καταγραφούν μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Όπως επισημαίνουν σχετικά αναλυτές, «η ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης δεν φτάνει από μόνη της για να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί στο επιτοκιακό εισόδημα. Οι τράπεζες καλούνται να βρουν και άλλες πηγές εσόδων».

Τι ενισχύεται

Η άνοδος των εισπράξεων από μη τοκοφόρες εργασίες συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αύξηση των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων και των συναλλαγών μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών (e-banking, m-banking).

Σχετίζεται επίσης με την εισαγωγή νέων χρεώσεων στους πελάτες, λιανικής και εταιρικούς, που τηρούν καταθετικούς λογαριασμούς και στην προώθηση συνδρομητικών πακέτων για δωρεάν συναλλαγές.

Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των συστημικών ομίλων, η διάθεση προγραμμάτων εναλλακτικών των προθεσμιακών καταθέσεων έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.

Κι αυτό διότι το όφελος είναι διπλό: Από τη μία πλευρά γλυτώνουν τόκους που θα κατέβαλλαν στους πελάτες τους και από την άλλη εισπράττουν έσοδα από τις πωλήσεις μη τραπεζικών αποταμιευτικών προϊόντων.

Ενδεικτικά της σχετικής ζήτησης είναι τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, σύμφωνα με τα οποία κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 1,47 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά 465 εκατ. ευρώ ή 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Στις τραπεζικές διοικήσεις επικρατεί αισιοδοξία ότι μετά την εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, οι σχετικές πωλήσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς περισσότεροι αποταμιευτές θα αναζητήσουν καλύτερες σε σχέση με τους καταθετικούς λογαριασμούς αποδόσεις για τα χρήματά τους.

Τα νούμερα του α΄ τριμήνου

Από τα οικονομικά μεγέθη του α΄ τριμήνου 2024 που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί προκύπτουν τα εξής:

Τράπεζα Πειραιώς

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, στα 145 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 19% σε ετήσια βάση, αλλά και κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, παρά την εποχικότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Κινητήριος μοχλός αυτής της επίδοσης αποτέλεσαν οι προμήθειες που σχετίζονται με τα εμβάσματα, τη διαχείριση επενδύσεων και τον τομέα του πλαστικού χρήματος.

Πιο αναλυτικά, στις επιμέρους κατηγορίες καταγράφηκαν οι ακόλουθες ετήσιες μεταβολές;

·         +19% στις προμήθειες που εισπράττονται κατά τη χορήγηση δανείων

·         +30% μέσω διάθεσης επενδυτικών προγραμμάτων

·         +10% από τις μεταφορές κεφαλαίων

Εθνική Τράπεζα

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο 2024 στα 100 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15% σε ετήσια βάση και μειωμένα κατά 9% σε τριμηνιαία.

Καταλύτης για τη συγκεκριμένη επίδοση ήταν ο τομέας της λιανικής τραπεζικής, που σημείωσε άνοδο 12% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Από την άλλη, η αύξηση στο κομμάτι των επιχειρήσεων ήταν μικρότερη και δεν ξεπέρασε το 3%.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Τράπεζα, προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ετήσιας αύξησης καταγράφηκαν στους ακόλουθους τομείς:

·         Πωλήσεις επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων +39%

·         Δάνεια νοικοκυριών +30%

·         Καταθετικά προϊόντα επιχειρήσεων και πληρωμές +24%

·         Πληρωμές φυσικών προσώπων +11%

·         Καταθέσεις λιανικής +11%

Από την άλλη, πτωτικά κινήθηκαν οι προμήθειες από νέα επιχειρηματικά δάνεια (-6%) και από το Trade Finance (-1%), λόγω της υποτονικής ζήτησης για νέες χρηματοδοτήσεις στο ξεκίνημα του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις