Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, εξετάζει, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι,   το ενδεχόμενο μεταφοράς της κύριας χρηματιστηριακής διαπραγματευτικής θέσης από το Παρίσι στο χρηματιστήριο της Wall Street στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία είναι εξάλλου ήδη παρούσα.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, κ. Patrick Pouyanné, η πετρελαϊκή εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει την κύρια θέση εισαγωγής της από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, με την έδρα της, ωστόσο, να παραμένει στη Γαλλία. Ο κ. Pouyanné επισημαίνει ότι πλέον το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατέχεται από Αμερικανούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 48% των θεσμικών επενδυτών. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν Αμερικανοί έχει αυξηθεί από 30% σε 40%, σε αντίθεση με το ποσοστό των Ευρωπαίων που βαίνει μειούμενο από 51% σε 44%.

Shell – TotalEnergies: Γιατί η Ευρώπη «διώχνει» τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της – Το «φλερτ» με Wall Street

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο θετικοί απέναντι στην υιοθετηθείσα από την εταιρεία στρατηγική η οποία προωθεί τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες διατηρώντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι εναντιώνονται, καθώς επιθυμούν να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίοι προβαίνουν σε συνεχή εκποίηση των χαρτοφυλακίων τους σε υδρογονάνθρακες τα οποία οι Αμερικανοί σπεύδουν να αγοράσουν, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να έχει επανέλθει στα επίπεδα της προ πανδημίας εποχής, ήτοι στις αρχές του 2020.

Περαιτέρω, η εταιρεία εξετάζει και τις λοιπές παραμέτρους από μία ενδεχόμενη μεταφορά της θέσης της από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη θα επιτρέψει υψηλότερη αποτίμησή της, η εταιρεία θα μπορεί να προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, θα μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση. Οι αγορές δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά σε μία τέτοια προοπτική. Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το εν λόγω εγχείρημα παρουσιάζει και σημαντικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν, με κυριότερο το γεγονός ότι πλέον η εταιρεία θα υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία και όχι στη γαλλική και την ευρωπαϊκή, ενώ υπογραμμίζουν ότι άλλες εταιρείες που το επιχείρησαν, επέστρεψαν στο Παρίσι.

Τέλος, η πιθανότητα μεταφοράς της θέσης της TotalEnergies στη Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει σχετική έκπληξη και στη γαλλική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η TotalEnergies με 162 εκατομμύρια μερίδιο κεφαλαιοποίησης της αγοράς αντιπροσωπεύει το δεύτερο συντελεστή στάθμισης του δείκτη αναφοράς CAC 40 στη χρηματιστηριακή αγορά της Γαλλίας, και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση μελετά μία πρόταση για να ενισχύσει τη χρηματοοικονομική ελκυστικότητα της χώρας, ενώ παράλληλα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζεται η δυνατότητα επιτάχυνσης της ένωσης των κεφαλαιαγορών, προκειμένου να μπορέσουν οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ να γεφυρώσουν το χάσμα με την αμερικανική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή