Έκρηξη συνταξιοδοτήσεων αναμένει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια καθώς τα σενάρια για αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χορήγηση σύνταξης, οδηγούν περισσότερους ασφαλισμένους στην υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οι επιπτώσεις του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος επαναφέρουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των γενικών ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μετά το 2027, γεγονός που ωθεί όσους έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν.

Ταυτοχρόνως, την έξοδο επιτείνει η δυνατότητα που παρέχεται – πλέον – σε συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς να χάνουν μέρος της σύνταξής τους.

Συντάξεις: Σκληρά μέτρα για ποσά και όρια ηλικίας μετά το 2027

Οι 250.000 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο φτάνουν τις 65.000, ενώ εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους ενδέχεται να φθάσουν τις 230.00 έως 250.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουν έλθει στη δημοσιότητα η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης, η παράταση του εργασιακού – ασφαλιστικού βίου και η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, επανεμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο, με την κυβέρνηση να «δεσμεύεται» μόνο για το διάστημα ότι  μέχρι το 2027. Οι δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μετά από το συγκεκριμένο έτος.

Η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό

Τα εφιαλτικά μέτρα για το ασφαλιστικό, επανήλθαν στην επικαιρότητα με την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία που χρησιμοποιήθηκε στην αντίστοιχη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση κατ’ ουσίαν έθεσε επί τάπητος τις δυσοίωνες δημογραφικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό βέβαια με τις περιορισμένες γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η έκθεση αναφέρει για την χώρα μας το ενδεχόμενο  η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης να αυξηθεί στα 67,5 έτη από τα 62 έτη που είναι σήμερα – με 40 έτη ασφάλισης.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι το 2030, προτείνεται η αύξηση του σημερινού ορίου του 62ου έτους της ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης στα 63,5 έτη. Ταυτοχρόνως το γενικό όριο ηλικίας που σήμερα είναι στα 67 έτη, ενδέχεται να φθάσει στα 68,5 έτη το 2030 και τα 72,5 έτη το 2070.

Οι δύο λόγοι εξόδου από την εργασία

Όπως είναι φυσικό τα σενάρια αυτά δημιουργούν τάσεις φυγής στους ασφαλισμένους που έχουν την δυνατότητα αποχώρησης.

Πέραν τούτου στην αύξηση των αιτήσεων συμβάλουν δύο επιπλέον λόγοι:

1.     Η δυνατότητα συνταξιοδότησης και ταυτόχρονης εργασίας όσων έχουν θεμελιώσει προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης όπως γονείς με παιδιά, αναγνώριση προϋπηρεσίας, είτε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν στο δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ, μπαίνοντας όμως στον πρώτο εισαγωγικό κλιμάκιο.  Σε αυτή την περίπτωση ένας συνταξιούχος  θα λαμβάνει πλήρως την σύνταξη που του αναλογεί με τα χρόνια προϋπηρεσίας.  Ταυτόχρονα θα μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνοντας μισθό με ένσημα, τα οποία κάποια στιγμή θα αυξήσουν το συνταξιοδοτικό εισόδημα.

2.      Οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια υπερβαίνουν το 17%.

Να σημειώσουμε ότι ήδη ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ειδοποιούνται οι ασφαλισμένοι – αρχικώς του δημοσίου τομέα –  οι οποίοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε να έχουν έτοιμο το φάκελο δικαιολογητικών, έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης.

Το πρόγραμμα αυτό, σταδιακά θα εφαρμοστεί και για τα υπόλοιπα Ταμεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.