Νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων της πάγιας ρύθμισης βεβαιωμένων χρεών στο δημόσιο, θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης (στον ΣΚΑΙ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις αναμένεται να μειωθεί στο 4,34% από 6,68% που είναι σήμερα ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο πέφτει στο 5,84% από 8,18% που έχει εκτοξευτεί. Τα μειωμένα επιτόκια θα παραμείνουν παγωμένα για ένα έτος.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης «το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο». Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο ΟΤ οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35% ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) βλέπουν το επιτόκιο να έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,87%.

Σε αντίθεση με τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Ποιοι ρυθμίζουν

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση 7 στους 10 έχουν οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ και έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 3,24 δισ. ευρώ ενώ με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώνεται το 29,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,368 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).

Νέοι κανόνες

Με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις τους.

Παράλληλα θα λειτουργεί ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται εγκαίρως ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχει δημιουργηθεί και να μην χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν. Αν ο οφειλέτης δεν «κλείσει» τις υποχρεώσεις του, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται πλέον με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε προϊστάμενο της εφορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.