Η μετανάστευση για ένα καλύτερο μέλλον συνοδεύεται συχνά από έναν τεράστιο πονοκέφαλο: να μάθετε πού υπάρχουν οι καλύτερες προσφορές, όπως ποιος δίνει τους καλύτερους μισθούς, ποιο είναι το κόστος ζωής, καθώς και πού να αναζητήσετε την πιο καλοπληρωμένη εργασία.

Υπολογίζεται ότι το 2021, τα μισά από τα 3,7 εκατομμύρια άτομα που μετακόμισαν στην ΕΕ, το έκαναν για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ.

Στα «τάρταρα» η Ελλάδα στους μισθούς στα πέντε πιο δημοφιλή επαγγέλματα στην Ευρώπη

Όταν ερευνάτε πού είναι καλύτερο να μετακομίσετε, τα στοιχεία για τους ακαθάριστους μισθούς των προσφορών εργασίας μπορεί συχνά να είναι παραπλανητικά – εκτός αν είστε ένας ατρόμητος λογιστής με ταλέντο να υπολογίζετε τη φορολογία – ειδικά αν ο προορισμός είναι κάποιο μέρος όπως η Δανία, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα από τα υψηλότερα φορολογικά βάρη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος ετήσιος μισθός κυμαίνεται από 81.818 ευρώ στην Ελβετία έως 15.335 ευρώ στην Ελλάδα για το 2022.

Για να δείτε, πάντως, πώς ο μισθός σας μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, το Euronews Business ανέλυσε την ανταγωνιστικότητα των μισθών για πέντε δημοφιλείς θέσεις εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ελβετία και την Ισλανδία.

Διευθυντές έργων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Euronews Business, ο διάμεσος μισθός του διευθυντή έργων (project manager) είναι ο υψηλότερος στη Δανία (σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας και σε όλους τους κλάδους), αλλά όταν αφαιρεθούν ο φόρος εισοδήματος και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (που ανέρχονται συνολικά σε 35,5%), μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι εταιρείες στην Ελβετία προσφέρουν σχεδόν εξίσου καλές προσφορές.

Εάν προτιμάτε ισχυρά δικαιώματα των εργαζομένων, ένα ευρύ φάσμα κοινωνικής ασφάλισης και… καλό κρασί, τόιτε η Γαλλία μπορεί να είναι ένας συνολικά καλύτερος προορισμός. Κυρίως ανάλογα με την προϋπηρεσία και το επίπεδο εκπαίδευσής σας, οι ακαθάριστοι μισθοί των διαχειριστών έργων κυμαίνονται μεταξύ 45.000 και 75.000 ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, όπου ο μισθός ενός μέσου άγαμου εργαζόμενου, μετά από φόρους και επιδόματα, ήταν 72,3% του ακαθάριστου μισθού του το 2022 (ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 75,4%).

Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται μία θέση πριν το τέλος, με τελευταία την Κροατία…

Αναλυτές δεδομένων

Η ανάλυση δεδομένων παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Δανία προσφέρει τον υψηλότερο ακαθάριστο μισθό, η Ελβετία έχει την καλύτερη προσφορά, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 81,5% του ακαθάριστου μισθού τους – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο μέσο εύρος των ακαθάριστων μισθών, το Βέλγιο είναι από τις υψηλότερες, προσφέροντας μεικτό μισθό 68.424 ευρώ. Ωστόσο, η καθαρή προσφορά του μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 41.000 ευρώ, ενώ στην Εσθονία η ίδια θέση εργασίας θα μπορούσε να αποφέρει καθαρά 48.030 ευρώ.

Αυτή τη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, πίσω από την προτελευταία Ιταλία.

Προγραμματιστές λογισμικού

Μεταξύ των κενών θέσεων που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι προγραμματιστές λογισμικού και οι βοηθοί πωλήσεων είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη.

Λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό εισόδημα, οι προγραμματιστές λογισμικού κερδίζουν τα περισσότερα στην Ελβετία (89.998 ευρώ), τη Δανία (78.516 ευρώ), την Ισλανδία (62.536 ευρώ) και την Εσθονία (56.451 ευρώ).

Αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο πού περιμένουν οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η Ολλανδία και το Βέλγιο μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές.

Η χώρα μας, σε αυτή την κατηγορία, είναι τρίτη από το τέλος, καθώς χαμηλότερα από εμάς βρίσκεται η Ιταλία και τελευταία η Κύπρος.

Διευθυντές πωλήσεων

Οι διευθυντές πωλήσεων προσφέρουν σημαντικούς μισθούς στη Δανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία και το Βέλγιο, με τον υψηλότερο μέσο καθαρό μισθό να φτάνει τα 171.781 ευρώ στη Δανία – δηλαδή πάνω από 14.000 ευρώ το μήνα.

Και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος το ύψος των μισθών που προσφέρει σε διευθυντές πωλήσεων, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μηχανικοί

Οι μηχανικοί στην Ελβετία μπορούν να αναμένουν ετήσιο καθαρό μισθό άνω των 89.000 ευρώ, τον υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ ο μέσος ετήσιος καθαρός μισθός για το συγκεκριμένο επάγγελμα σε ολόκληρη την ήπειρο είναι λίγο πάνω από 39.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, από τις πέντε θέσεις εργασίας και τις πολυάριθμες προσφορές των χωρών που εξετάσθηκαν, τον τίτλο του υψηλότερου καθαρού μέσου ετήσιου μισθού κατέχουν οι διευθυντές πωλήσεων στη Δανία (171.781 ευρώ), ενώ ο χαμηλότερος είναι τα… «ταπεινά» 15.503 ευρώ για τους μηχανικούς στην Κροατία.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία