Με φρενήρη ρυθμό οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας παίρνουν υψηλό ρίσκο χτίζοντας το ένα μετά το άλλο τεράστια κέντρα δεδομένων (data centers) σε μια προσπάθειά τους να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Εάν όμως αυτή η επένδυσή τους δεν αποφέρει καρπούς, τότε αυτό θα είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση των περιθωρίων κέρδους για χρόνια.

Χαλκός: Σε ύψος ρεκόρ οι τιμές των futures – Data centers και ΕV εκτινάσσουν τη ζήτηση

Ο ενθουσιασμός που επικρατεί γύρω από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Gen –AI) σηματοδοτεί το πέρασμα από την εποχή των προγραμμάτων μείωσης του κόστους μετά την πανδημία στην εποχή με τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια σχετικά με την νέα τεχνολογία.

1-2-3, πολλά data centers

Στις αρχές του έτους, η Meta ανακοίνωσε ένα νέο κέντρο δεδομένων αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιντιάνα.

Η Alphabet σχεδιάζει ένα έργο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός data center campus στην Ιντιάνα και την επέκταση της χωρητικότητας στη Βιρτζίνια.

Η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν «κόμβο για την τεχνητή νοημοσύνη» [hub for AI] 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ουισκόνσιν.

Αλλα διεθνή έργα περιλαμβάνουν τα σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon στη Γερμανία και τη Σιγκαπούρη. Τα κέντρα δεδομένων, όπως και τα προσαρμοσμένα μικροτσίπ, προορίζονται να λειτουργούν ως “τάφρος” γύρω από υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε εγκαταστάσεις, ακίνητα και εξοπλισμό (ΕΑΕ) . Μεταξύ των οικονομικών ετών 2019 και 2023, δαπάνες για ΕΑΕ, στη Meta και τη Microsoft, υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν σε Amazon και Alphabet.

Η Apple είναι μια ακραία περίπτωση, καθώς δαπανά για ΕΑΕ λιγότερο από το ένα τρίτο μεταξύ 2019 και 2023. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη επιλέξει τη στρατηγική της για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης και έχει «τιμωρηθεί» ανάλογα στις αγορές. Είναι πιθανό οι δαπάνες να αυξηθούν όταν η Apple επιλέξει να διαθέσει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες της.

Τεράστιο κόστος κατασκευής και συντήρησης

Τα κέντρα δεδομένων, τα οποία μπορεί να έχουν το μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου, είναι δαπανηρά σε κατασκευή και συντήρηση. Η κατανάλωση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2030, σύμφωνα με την McKinsey. Επιπλέον, το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται, θα πρέπει να αντικατασταθεί και να αναβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι προβλέψεις κεφαλαίου δείχνουν ότι τα σχέδια δαπανών εξακολουθούν να επιταχύνονται και θα εμφανιστούν σε αυξανόμενα έξοδα απόσβεσης. Στην Alphabet, ο ετήσιος απολογισμός επενδύσεων φέτος εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 50 δισ. δολάρια, όπως και στη Microsoft. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση 50% σε σχέση με το 2023.

Προς το παρόν, τα περιθώρια κέρδους διατηρούνται. Η θετική αύξηση των κερδών από έτος σε έτος υποστηρίχθηκε από τη μείωση του κόστους αλλού και με τη βοήθεια εταιρειών που παρατείνουν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού τους.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η Alphabet και η Meta αύξησαν την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής των διακομιστών τους από τέσσερα σε πέντε και έξι χρόνια αντίστοιχα. Αλλά η ώθηση που παρείχε αυτή η εξέλιξη στα καθαρά έσοδα δεν είναι κάτι που μπορεί να επαναληφθεί. Οι εταιρείες χρειάζονται έσοδα από υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, όχι εξοικονόμηση κόστους, για να τροφοδοτήσουν την έκρηξη του κέντρου δεδομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες