Η αύξηση των τιμών των φυτοφαρμάκων έφερε την απότομη πτώση στις ποσότητες που πουλήθηκαν το 2022 στην ΕΕ, με την Ελλάδα να ανήκει στις χώρες, με τα χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2022 πουλήθηκαν περίπου 322.000 τόνοι φυτοφαρμάκων καταγράφοντας μείωση κατά κατά 10% σε σχέση με τις ποσότητες που πουλήθηκαν ένα χρόνο πριν, το 2021.

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

Το 43% των πωλήσεων ανήκεια στη κατηγορία φυτοφαρμάκων «μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα», το 35% για τα «ζιζανιοκτόνα, καταστροφείς έλξης και θανάτωση βρύων» και το 14% για τα «εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα».

Τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά πωλήσεων

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γαλλία (21%), η Ισπανία (18%), η Γερμανία (15%) και η Ιταλία (14%) κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πωλήσεων φυτοφαρμάκων το 2022. Αυτές οι 4 χώρες είναι οι κύριοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της ΕΕ.

Μεταξύ 2011 και 2022, ορισμένες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν απότομη πτώση στις πωλήσεις φυτοφαρμάκων. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία (-37%), στην Πορτογαλία (-36%) και στην Ελλάδα (-33%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO