Η Ιταλία θα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη σε μόλις τρία χρόνια, εκτιμά η Scope Ratings, η οποία καλεί τη χώρα να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της.

Ο δανεισμός της χώρας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναμένεται να υπερβεί εκείνον της Ελλάδας εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα πιάσει την κορυφή της Ευρώπης, έναν χρόνο αργότερο το 2028.

Οι εκτιμήσεις αυτές ασκούν πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, να λάβει διαρθρωτικά μέτρα. Ο λόγος του χρέους όντως μειώθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι στο 137,3%, αλλά αυτό το όφελος τώρα αντιστρέφεται, κάτι το οποίος εντοπίζεται σε όλες τις επίσημες προβλέψεις.

Ιταλία: «Καμπανάκι» για τη Μελόνι η πτώση της ζήτησης για ομόλογα λιανικής

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να επινοήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους, δεδομένων των προκλήσεων του υψηλού κόστους τόκων, των υπερβολικών προηγούμενων φορολογικών κινήτρων και των καθυστερήσεων στις δαπάνες του σχεδίου ανάκαμψης που ενισχύουν την ανάπτυξη», έγραψε αναλυτής της Scope, Eiko Sievert.

Σημαντική εξοικονόμηση

Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται σωρευτική εξοικονόμηση 135 δισεκατομμυρίων ευρώ (146 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια για το πρωτογενές της ισοζύγιο – το μέτρο που αντιστοιχεί στα έσοδα με τις δαπάνες, πριν από το κόστος των τόκων. Ο υπολογισμός αυτός προϋποθέτει μέση ετήσια αύξηση 1% και πληθωρισμό 2%.

«Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δημόσιων δαπανών, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Sievert.

Οι επενδυτές απέδωσαν πάντως στη Μελόνο το πλεονέκτημα της… αμφιβολίας, καθώς η διαφορά των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ισοδύναμα – βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή – έχει υποχωρήσει σε χαμηλό δύο ετών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν κλήθηκε να εξηγήσει το ευνοϊκό σκηνικό στις αγορές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργάνωσε το American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, υπέθεσε ότι είναι «κυρίως πολιτική».

«Ένα πράγμα πρέπει να αναγνωριστεί: ότι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι πολύ σταθερή», είπε. «Η πολιτική σταθερότητα είναι κάτι που η Ιταλία δεν απολαμβάνει όλη την ώρα».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών και βετεράνος διαπραγματευτής της κυρίαρχης κρίσης της περιοχής, υπολόγισε ότι τέτοιες συνθήκες της αγοράς δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

«Πιστεύω ότι είναι μάλλον ανόητο για τις χώρες να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αρκετά δημοσιονομικά ελλείμματα και να συσσωρεύουν μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ χωρίς να υπάρξουν ενδεχόμενες συνέπειες», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή