
Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας σε βασικά είδη ανάγκης, συνθήκες που καθιστούν ασήκωτα τα μηνιαία οικονομικά βάρη των οικογενειών.
Aκρίβεια: Bαρόμετρο για τις ευρωκάλπες – Ο γρίφος των αναποφάσιστων
Μιλώντας στο MEGA η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογράμμισε πως η ΝΔ κυβερνάει 5 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα για την πάταξη της αισχροκέρδειας. «Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως εμείς επιμένουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως είπε πως «υπάρχει μια τεράστια αδικία, πιέζονται διαρκώς οι φορολογούμενοι με φόρους. Βλέπουμε και ακούμε τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ΝΔ να διατείνουν ότι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια με τη δήθεν επιστολή του πρωθυπουργού».
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Παπαδημητριάδης μιλώντας χθες στο MEGA επισήμανε πως «η ακρίβεια είναι εδώ και ο κόσμος δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στον πληθωρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει ένα νομοσχέδιό για τη φοροελάφρυνση των οικογενειών. Μπορεί η κυβέρνηση να φορολογήσει υπερκέρδη αλλά δεν θέλει να το κάνει».
«Η ακρίβεια έχει το ονοματεπώνυμο του Μητσοτάκη»
Από την πλευρά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Σάκης Αρναούτογλου τόνισε στο MEGA ότι αυτά είναι θέματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό. «Αυτά τα πράγματα δεν τα κάνουν τελευταία στιγμή. Το να ανεβάζεις φορολογικούς συντελεστές, το μόνο που κάνεις είναι να δημιουργείς ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα», υποστήριξε.
Αντίστοιχα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές έχει ουσιαστικά το ονοματεπώνυμό του επάνω και οι ψηφοφόροι πρέπει να το θυμούνται όταν πάνε να ψηφίσουν. Εκτός από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, το ονοματεπώνυμο του πρωθυπουργού έχει η ακρίβεια, που αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια, με συνέπεια να διαβρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ο πληθωρισμός τροφίμων που είναι στο 5,4%, όντας υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη».
Δείτε όσα είπαν στο MEGA:
Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο. Στα Βριλήσσια που βρέθηκε, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ μιλώντας σε πολίτες που πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό που έχει τη δική του υπογραφή».
Στις 24 Μαΐου η συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 24 Μαΐου προγραμματίστηκε η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.
Το αίτημα για τη συγκεκριμένη συζήτηση είχε καταθέσει από τις 23 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με επιστολή του πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου «για την ακραία ακρίβεια, τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων η Ελλάδα για έξι μήνες
Στο 3,2% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, παραμένοντας για 7ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης η οποία κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο.
Ακόμη, σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «ανέβηκε» κατά 0,9 της μονάδας.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας κατατάσσεται 7η σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη σε επίπεδο ευρωζώνης και 2η σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων (σταθερά πίσω από τη Μάλτα για 6 μήνες – Η Ελλάδα ήταν 1η τον Οκτώβριο).
Όπως προκύπτει ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.
Πηγή:in.gr


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας