Οι οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξουν δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά της Αμερικής, τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν το μεγαλύτερο βάρος των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως εάν κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου Peterson.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ και φόρο 60% στα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα. Οι δασμοί θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά του για επέκταση μιας σειράς φορολογικών περικοπών, τις οποίες εισήγαγε όταν ήταν πρόεδρος το 2017, μετά το 2025.

Γιατί το φορολογικό playbook του Τραμπ δεν ενθουσιάζει τους επενδυτές

Η έρευνα της δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε ότι και οι δύο πολιτικές σηματοδοτούν «απότομα οπισθοδρομική αλλαγή φορολογικής πολιτικής, μετατοπίζοντας τα φορολογικά βάρη μακριά από τα εύπορα και προς τα μέλη της κοινωνίας με χαμηλότερο εισόδημα».

Η έκθεση  τοποθετεί το κόστος των υφιστάμενων εισφορών συν τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του στο 1,8 τοις εκατό του ΑΕΠ. Προειδοποιεί ότι αυτή η εκτίμηση δεν εξετάζει περαιτέρω ζημιές από τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής αντίποινα και άλλες παρενέργειες όπως η απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Το πλήγμα για τα νοικοκυριά

«Αυτός ο υπολογισμός υποδηλώνει ότι το κόστος από τους προτεινόμενους νέους δασμούς του Τραμπ θα είναι σχεδόν πενταπλάσιο από αυτό που προκαλείται από τους δασμούς Τραμπ μέχρι τα τέλη του 2019, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές μόνο από αυτό το κανάλι περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», ανέφερε.

Το μέσο πλήγμα σε ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος θα ήταν 1.700 $ ετησίως. Το φτωχότερο 50% των νοικοκυριών, που τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά μέσο όρο 3,5%.

Οι εμπορικοί δασμοί – ιδιαίτερα κατά του Πεκίνου – ήταν ένα από τα οικονομικά χαρακτηριστικά της πρώτης θητείας του Τραμπ στην εξουσία, τους οποίους ωστόσο έχει διατηρήσει και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πρόσθετους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις μεταποίησης του Πεκίνου κινδυνεύουν να προκαλέσουν παγκόσμια υπερφόρτωση της προσφοράς που θα αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Mary Lovely, εκ των συντακτών της έκθεσης, είπε στους Financial Times ότι οι ενέργειες του Μπάιντεν δεν θα είχαν τόσο αρνητικό αντίκτυπο στους φτωχότερους Αμερικανούς καθώς καλύπτουν πολύ μικρότερο μερίδιο των εισαγωγών. «Δεν μιλάμε για μεγάλο βάρος εδώ, τουλάχιστον όχι ακόμη», είπε, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν είχε επίσης «δηλώσει ρητά ότι δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση των δασμών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή