Έκκληση προς την ΕΕ να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον περιορισμό των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας του Πεκίνου, απευθύνει  η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας ότι η πληθώρα φθηνών κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση των εργοστασίων σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να αντιδράσουν «με ενιαίο τρόπο» στην αυξανόμενη παραγωγική δύναμη της Κίνας αλλιώς θα θέσουν σε κίνδυνο τις δικές τους βιομηχανίες, τόνισε η υπουργός Οικονομικών σε ομιλία της στη Γερμανία την Τρίτη.

Η Γέλεν απέρριψε επίσης την κριτική των Ευρωπαίων συμμάχων ότι οι σαρωτικές φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ για την πράσινη παραγωγή αντιπροσώπευαν «μια στροφή προς τον αμερικανικό προστατευτισμό».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την κατακόρυφη αύξηση των δασμών στις κινεζικές εξαγωγές καθαρής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την προστασία της βιομηχανίας.

Η ίδια είπε ότι οι αυξήσεις των δασμών, οι οποίες περιελάμβαναν τον τετραπλασιασμό του συντελεστή στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στο 100%, ήταν «στρατηγικά και στοχευμένα βήματα».

Όπως γράφουν οι Financial Times, η ομιλία της Γέλεν στη Φρανκφούρτη, σε ένα ακροατήριο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, έρχεται καθώς η Ευρώπη αναζητά μια μέση λύση εν μέσω της βαθύτερης εμπορικής έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η στάση των Βρυξελλών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή εισφορών, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν διαφορετική προσέγγιση στους «συνολικούς δασμούς» της Ουάσιγκτον.

«Θέλουμε ανταγωνισμό, θέλουμε να κάνουμε συναλλαγές μαζί, αλλά θέλουμε να είναι δίκαιο και σύμφωνα με τους κανόνες», τόνισε η Γέλεν στους Financial Times, λίγο πριν από την ομιλία της.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απάντησε επίσης στους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει τροφοδοτήσει τις επενδύσεις στην αμερικανική μεταποίηση σε βάρος της Ευρώπης.

«Δεν δημιουργούμε ευκαιρίες μόνο στην πατρίδα μας. Το εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ σε προϊόντα πράσινης ενέργειας ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να είναι ηγέτες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η Γέλεν. «Καθώς παράγουμε περισσότερα στις ΗΠΑ, θα μειώσουμε το κόστος των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας παγκοσμίως, ωφελώντας τους ανθρώπους και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε ότι, με περισσότερες από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικές ευκαιρίες κάθε χρόνο από τώρα έως το 2050, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής είναι συμβατός με την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Καθώς κοιτάμε μπροστά, υπάρχει περιθώριο για πολύ περισσότερη κοινή και συμπληρωματική δράση που θα προωθήσει αυτούς τους τρεις στόχους», είπε. «Ο IRA εργάζεται και χαιρετίζουμε παρόμοιες ενέργειες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Η Γέλεν ζήτησε επίσης περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για κρίσιμα ορυκτά, λέγοντας ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού και των δύο δικαιοδοσιών ήταν «υπερσυγκεντρωμένες στην Κίνα» και για την εξέλιξη των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή