Με στόχο την άντληση περίπου 52 εκατ. ευρώ και τη διαμόρφωση μιας συμπαγούς μετοχικής σύνθεσης, από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, η Noval του ομίλου Βιοχάλκο ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ΑΜΚ και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγαλώνοντας έτσι την παρουσία του ομίλου Βιοχάλκο στην ελληνική χρηματαγορά.

Μέσα από την ΑΜΚ η εταιρεία θα αντλήσει περίπου 52 εκατ. ευρώ, έχοντας ορίσει ανώτατη τιμή τα 2,82 ευρώ, κάτι που σημαίνει ένα discount 29% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στα τέλη του 2023. Η κατώτατη τιμή θα οριστεί τις επόμενες ημέρες. Υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η «ομπρέλα προστασίας» της Βιοχάλκο στην Noval – Πόσα κερδίζει από ΙΚΕΑ και Wyndham

Να σημειωθεί πως ο όμιλος έχει και τις μετοχές που θα προκύψουν από το μετατρέψιμο ομολογιακό στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολο τους από την ίδια την EBRD και δεν θα περιληφθούν στη Δημόσια Προσφορά. Παρόλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της διασποράς σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η άμεση και η έμμεση συμμετοχή της Viochalco ανέρχεται στο 72,74% και 8,30% αντίστοιχα, δηλαδή 81,04%, ενώ οι λοιποί μέτοχοι κατέχουν το υπόλοιπο 18,96%.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Η Noval Property στοχεύει σε επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Η μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση της, ύψους 169 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανακατασκευή των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Viohalco (επιφάνειας 106.000 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 248 -252 με ορίζοντα ολοκλήρωση το 2028. Πρόκειται για ένα μικτό έργο με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.

Έτσι, τα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχει σε εξέλιξη η διοίκηση, και το οποίο αφορά στην ανάπλαση και εμπορική αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων Τη δύναμη πυρός ενισχύουν και περίπου 75 εκατ. ευρώ μετρητά που διαθέτει η εταιρεία στα ταμεία της.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Ο CEO της Noval, Παναγιώτη Καπετανάκο μιλώντας στον «ΟΤ» επισημαίνει πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας βρίσκεται στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων που έχει «κληρονομήσει» από το μητρικό όμιλο αλλά και στην εξειδικευμένη ομάδα στελεχών, τα οποία έχουν την τεχνογνωσία να φέρουν σε πέρας απαιτητικά projects.

«Έχουμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει πως ξεκινάμε από χαμηλή βάση κόστους», αναφέρει ο κ. Καπετανάκος, προσθέτοντας πως επιπλέον των παραπάνω η εταιρεία διαθέτει χαμηλό δανεισμό με μέσο επιτόκιο 3,9%.

Ισχυρή ζήτηση για «πράσινους» χώρους

Η Noval εστιάζει στα υψηλής ποιότητας «πράσινα» κτίρια που αφορούν γραφεία, logistics και κατοικίες που συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση. Ο κ. Καπετανάκος επικαλείται την περίπτωση του ακινήτου στην οδό Αρδηττού στην περιοχή του Μετς, ο πρώτος όροφος του οποίου έχει ήδη εκμισθωθεί σε Έλληνες και ξένους και μάλιστα σε πάρα πολύ καλές τιμές.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου και προβλέπει διαμόρφωση γραφείων στο ισόγειο – πατάρι και διαμερισμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης στον 1ο, 2ο και 3ο όροφο με θέα Ακρόπολη και 13 θέσεις στάθμευσης. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές θα γίνει και το Project στην οδό Πειραιώς στο πρώην βιομηχανικό κτίριο της Βιοχάλκο. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία έχει απευθυνθεί στην Foster & Partners, η οποία διαθέτει τεράστια διεθνή εμπειρία σε παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις