Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν τα αναμενόμενα, προκαλώντας νέες ανακατατάξεις στις προσδοκίες για τις επόμενες αποφάσεις της Bank of England.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,35%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,55% στις 8.470 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,25% στις 18.680 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,61% στις 8.092 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Marks & Spencer σημείωσαν κέρδη 7,3%, φτάνοντας σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η βρετανική εταιρεία λιανικής δήλωσε ότι τα κέρδη της προ φόρων αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 716,4 εκατ. στερλίνες κατά τη διάρκεια του πλήρους οικονομικού έτους που έληξε στις 30 Μαρτίου.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Από την άλλη, όμως, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές χαμηλότερα. Οι ανησυχίες για τους δασμούς αυξήθηκαν όταν η κινεζική εφημερίδα Global Times επικαλέστηκε έναν εμπειρογνώμονα από έναν κυβερνητικό οργανισμό έρευνας αυτοκινήτων, ο οποίος είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα πρέπει να αυξήσει προσωρινά τους δασμούς εισαγωγής σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες. Οι δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 25%, το οποίο θα ήταν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Απρίλιο. Το ποσοστό ήταν λίγο υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, αλλά χαμηλότερο από το 3,2% του Μαρτίου. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε 3% τον αναφερόμενο μήνα, σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) χωρίς τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό σημείωσε άλμα 3,9% σε ετήσιο επίπεδο και μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

«Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καθοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή τόσο των ετήσιων συντελεστών CPIH όσο και CPI, ενώ η μεγαλύτερη, εν μέρει αντισταθμιστική, ανοδική συνεισφορά προήλθε από τα καύσιμα κίνησης, με τις τιμές να αυξάνονται φέτος αλλά να μειώνονται σε σχέση με πριν από ένα χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, οι τιμές για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,1%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισροών παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο και 1,6% σε ετήσια βάση.

Από τις δέκα ομάδες προϊόντων που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού (ΔΤΚ), οι έξι εμφάνισαν αυξήσεις τον Απρίλιο του 2024. Οι υψηλότερες συνεισφορές προήλθαν από τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου και άλλες εκροές, συνεισφέροντας 2,46 και 1,02 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%