Ένα διαδραστικό εργαλείο, το οποίο προσφέρει σαφείς και κατανοητές πληροφορίες για τη βιωσιμότητα στη γεωργία κυκλοφόρησε η Κομισιόν. Πρόκειται για το Agri Sustainability Compass, το οποίο συγκεντρώνει 20 βασικούς δείκτες για τις τρεις διαστάσεις της αειφορίας στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές.

Στόχος είναι οι χρήστες να κατανοήσουν γρήγορα την τρέχουσα κατάσταση της βιωσιμότητας της γεωργίας και την εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου. Η πλοήγηση μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφοριών για τη βιωσιμότητα στη γεωργία μπορεί να είναι χαοτική. Ποια βασικά γραφήματα πρέπει να αναζητήσουμε; Πού μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα; Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στις προσπάθειες βιωσιμότητας;

Copa – Cogeca: Πώς θα επανέλθει η γεωργία σε τροχιά ανάπτυξης – Οι προτεραιότητες

Με βάση τον πλούτο των πληροφοριών που είναι ήδη διαθέσιμες στην  πύλη Agrifood Data Portal, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα δημιουργώντας ένα νέο, εύχρηστο διαδραστικό εργαλείο, που ονομάζεται Agri Sustainability Compass.

Το εργαλείο αυτό συνθέτει ορισμένους από τους κύριους δείκτες οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες. Βοηθά στην κατανόηση της απόδοσης των σημερινών αγροτών και του κλάδου σε σύγκριση με το παρελθόν. Απεικονίζοντας τις συνεχιζόμενες τάσεις στη γεωργία, όλοι μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των δεικτών βιωσιμότητας, οι οποίοι θα υποδεικνύουν εάν η γεωργία της ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό γίνεται δημόσια και με διαφάνεια χάρη στο Agri Sustainability Compass. Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αναζήτησης μπορούν να εξαχθούν και να ληφθούν. Ο πίνακας ελέγχου θα ενημερώνεται τακτικά.

Τι μπορεί να μας πει το Agri Sustainability Compass;

«Η αειφορία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της γεωργίας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να το προωθήσουμε. Για να είναι βιώσιμη η γεωργία, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, που απαιτούν διαφορετικούς δείκτες. Κάθε δείκτης συνοδεύεται από αξιολόγηση της τάσης ενόψει της επιθυμητής κατεύθυνσης», επισημαίνει η Κομισιόν.

Όσον αφορά τους ίδιους τους δείκτες, το Agri Sustainability Compass αρχικά παρουσιάζει βασικούς δείκτες για την αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης της γεωργίας της ΕΕ. Ένας δείκτης όπως το «Εμπορικό ισοζύγιο» αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα, ενώ η «Γεωργική παραγωγικότητα» μετρά την αποτελεσματικότητα. «Σύγκριση αποδοχών με μέσους μισθούς», «Καθαρή προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο» και «Μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης» αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις του εισοδήματος, την παραγωγικότητα της εργασίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Αυτές οι πληροφορίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα των γεωργών της ΕΕ.

Δεύτερον, το εργαλείο υπογραμμίζει εννέα βασικούς δείκτες που εστιάζουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, εξετάζοντας την αλληλεπίδραση της γεωργίας με το περιβάλλον και τον αντίκτυπό της στη βιοποικιλότητα, την υγεία του εδάφους, την ποιότητα των υδάτων και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δείκτες όπως «Δείκτης πτηνών γεωργικής γης», «Ποικιλότητα καλλιεργειών» και «Νιτρικά άλατα στα υπόγεια ύδατα» αξιολογούν τη βιοποικιλότητα, τις γεωργικές πρακτικές και τη ρύπανση των υδάτων. Τα φυτοφάρμακα, η βιολογική γεωργία, οι εκπομπές αμμωνίας και οι δείκτες εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις και τις προσπάθειες βιωσιμότητας που συνδέονται με τις γεωργικές πρακτικές της ΕΕ.

Τέλος, οι δείκτες κοινωνικής βιωσιμότητας όπως «Μερίδιο διαχειριστών αγροκτημάτων ανά ηλικία» και «Μερίδιο αγροκτημάτων που διαχειρίζονται γυναίκες» αντικατοπτρίζουν ανησυχίες σχετικά με την ανανέωση των γενεών και την ισότητα των φύλων.

Επιπλέον, δείκτες όπως «Εκπαίδευση διαχειριστών αγροκτημάτων» και «Ποσοστό φτώχειας στις αγροτικές περιοχές» παρέχουν πληροφορίες για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον κίνδυνο φτώχειας στις αγροτικές κοινότητες. Επιπλέον, αυτή η ενότητα περιλαμβάνει δείκτες που ανταποκρίνονται σε κοινωνικά ερωτήματα όπως «Χρήση αντιβιοτικών ανά ζώο», που σχετίζεται με τον κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Αυτές οι βασικές μετρήσεις επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους χρήστες να κατανοήσουν πολύπλοκες πτυχές της αγροτικής βιωσιμότητας και να έχουν μια επισκόπηση των συνεχιζόμενων τάσεων με απλούς όρους. Η φιλική προς τον χρήστη διάταξη βοηθάει στην γρήγορη απομάκρυνση ορισμένων κοινών παρανοήσεων σχετικά με τη γεωργία και δείχνει ότι η γεωργία δεν ξεκινά από το μηδέν στο ταξίδι της προς τη βιωσιμότητα.

Αειφορία στη γεωργία

Ο αγροδιατροφικός τομέας εργάζεται για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί και να παρέχει κίνητρα για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη στήριξη της μετάβασης της ευρωπαϊκής γεωργίας σε πιο βιώσιμη. Η ΚΑΠ στοχεύει να επιτύχει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας προς όφελος των αγροτών, των αγροτικών κοινοτήτων και της ΕΕ συνολικά.

Οι περισσότεροι από τους δείκτες του Agri Sustainability Compass αποτελούν επίσης μέρος των  δεικτών της ΚΑΠ, οι οποίοι μετρούν την απόδοσή της. Χρησιμεύουν επίσης για την αξιολόγηση του κατά πόσον η ΚΑΠ βοηθά τον αγροτικό τομέα να πραγματοποιήσει τη μετάβαση σε αυξημένη βιωσιμότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO