Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής με βάση το ενεργητικό της, αλλά δεν αρκείται στο να επαναπαύεται στις δάφνες της. Αυτό απέδειξε για ακόμη μια φορά, όταν σε μια σχεδόν πεντάωρη παρουσίαση προς τους επενδυτές τη Δευτέρα, η JPMorgan Chase περιέγραψε τα σχέδιά της για το πώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να κατακτά μερίδια αγοράς στις διάφορες δραστηριότητές της.

Στην περίφημη «JPM 2024 Investor Day» εκτός από την καταναλωτική τραπεζική, τη διαχείριση πλούτου και την επενδυτική τραπεζική, μεγάλο ήταν το βάρος που δόθηκε στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της και τα σχέδιά της για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε διαφορετικούς τομείς.

Τζέιμι Ντίμον: Το πιο «βαρύ χαρτί» της JPMorgan

Σύμφωνα με το Business Insider, τα στελέχη της τράπεζας δήλωσαν ότι στην επενδυτική τραπεζική, η εταιρεία σχεδίαζε να αναπτυχθεί εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: πελάτες ιδιωτικών κεφαλαίων, νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ μοιράστηκαν επίσης ορισμένα στοιχεία σχετικά με το πώς εξετάζουν τον μετασχηματιστικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο ρόλος της ΑΙ

Ειδικότερα, ήταν η Mary Erdoes, η διευθύνουσα σύμβουλος της JPMorgan για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, που μίλησε εκτενώς για το πώς η μονάδα της χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους υπαλλήλους. Όπως ότι η μονάδα της φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει όλους τους εργαζομένους της στο συγκεκριμένο πεδίο για να τους προετοιμάσει «για την τεχνητή νοημοσύνη του μέλλοντος» και περιέγραψε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε τους τραπεζίτες να κάνουν τη δουλειά τους.

Επισήμανε μάλιστα πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην αλλαγή προσανατολισμού και στη μείωση αυτού που πολλοί αποκαλούν «εργασία χωρίς χαρά», καθώς βοηθά τα στελέχη να μειώσουν τις πολλές ώρες και τον φόρτο εργασίας τους χάρη στην παρέμβασή της, ενώ η ΑΙ θα μπορούσε να βοηθήσει σε εργασίες τόσο διαφορετικές όσο η ενίσχυση των στρατηγικών διαπραγμάτευσης και η υποβοήθηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων στην προετοιμασία τους για τις συναντήσεις με τους πελάτες.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποδείχθηκε όντως ένα «καυτό θέμα», όπως φρόντισε να επισημάνει και CEO της τράπεζας Τζέιμι Ντίμον που μίλησε για το πώς πίστευε ότι η έλευσή της θα μεταμόρφωνε την οικονομία. «Νομίζω ότι θα αλλάξει κάθε δουλειά», είπε, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξάλειψης ορισμένων ρόλων εντελώς. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε ούτε μία εφαρμογή, ούτε μία βάση δεδομένων, ούτε μία θέση εργασίας όπου δεν θα είναι παρούσα».

Τα ιδιωτικά κεφάλαια

Ο Doug Petno, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας τραπεζικής στην εμπορική και επενδυτική τράπεζα της JPMorgan, εξήγησε πως ένας τομέας ανάπτυξης για την επενδυτική τράπεζα ήταν ο κλάδος των ιδιωτικών κεφαλαίων, γνωστός στην ορολογία του κλάδου ως «χρηματοοικονομικοί χορηγοί».

«Οι χρηματοοικονομικοί χορηγοί είναι μια μεγάλη ευκαιρία που αξιοποιεί άμεσα τα δυνατά μας σημεία», δήλωσε ο Petno, επισημαίνοντας τις δραστηριότητες της τράπεζας με μεσαίες επιχειρήσεις και υποδομές.

Ο κόσμος των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων έχει συσσωρεύσει «ξηρή σκόνη» – κεφάλαια που περιμένουν να αναπτυχθούν για την πραγματοποίηση συμφωνιών – σε επίπεδα ρεκόρ. Η S&P Global διαπίστωσε στο τέλος του 2023 ότι οι επενδυτικές εταιρείες είχαν συσσωρεύσει σχεδόν 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ξηρή σκόνη. Τα στοιχεία της JPMorgan έδειξαν ότι ο αριθμός αυτός είχε φτάσει πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τους τελευταίους μήνες, οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες της Wall Street έχουν δηλώσει ότι οι επενδυτές που εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε χρηματοοικονομικούς χορηγούς – γνωστοί ως «ετερόρρυθμοι εταίροι» – περιμένουν από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να προχωρήσουν σε συμφωνίες παρά τα αυξημένα επιτόκια. Η επιθυμία τους να δουν αποδόσεις από τις επενδύσεις τους θα μπορούσε να προβλέψει μια πιο εύρωστη σειρά συναλλαγών τους επόμενους μήνες.

Κάλυψη στη μεσαία αγορά

Λόγω εν μέρει των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν να δαπανήσουν οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, η JPMorgan επιδιώκει επίσης να επεκτείνει την εστίασή της στην τραπεζική των μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Petno δήλωσε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε 85 από τις 100 κορυφαίες αγορές. «Φέτος θα κινηθεί σε 70 αγορές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι 150 τραπεζίτες του συγκεκριμένου τμήματος «συνεχίζουν να βλέπουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης».

Ο χειρισμός συμφωνιών για την περίφημη «μεσαία αγορά», φαίνεται να υπόσχεται πολλά για τους τραπεζίτες επενδύσεων που ελπίζουν να ξεπεράσουν την κακοδαιμονία της Wall Street όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Προχωρώντας προς το 2024, περισσότεροι από τους μισούς από τους υπεύθυνους για τις συμφωνίες (55,2%) που ερωτήθηκαν από την Association for Corporate Growth προέβλεψαν μεγαλύτερη δραστηριότητα συμφωνιών φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μια ξεχωριστή έκθεση της ελεγκτικής και συμβουλευτικής εταιρείας Cherry Bekaert, μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες της μεσαίας αγοράς ήταν πιο ανθεκτικές στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, πιο ευέλικτες στη μείωση του κόστους και επωφελούνταν από τη συνεχή προσφορά δανειακών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των συμφωνιών.

Η Silicon Valley

Η επενδυτική τράπεζα της JPMorgan δίνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που ο Petno ανέφερε ως «οικονομία της καινοτομίας», η οποία περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες χαρτοφυλακίου ιδιωτικών κεφαλαίων και εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως η JPMorgan είναι σε θέση να βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις, τους ιδρυτές τους και τους επενδυτές τους σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, από την ιδιωτική τραπεζική μέχρι την άντληση κεφαλαίων.

Καθώς προσπαθεί να κερδίσει το δικό της μερίδιο από τη χρυσή αγορά της Silicon Valley, η JPMorgan θα αντιμετωπίσει αναμφισβήτητα τον ανταγωνισμό. Άλλες τράπεζες έχουν κάνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να τοποθετηθούν ως one-stop shopping για ιδιώτες υψηλού πλούτου, υποσχόμενες να αξιοποιήσουν την πλήρη γκάμα των δυνατοτήτων τους, όπως ο χειρισμός συγχωνεύσεων και εξαγορών και η διαχείριση των προσωπικών οικονομικών των ιδρυτών και των πλούσιων πελατών.

Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία One GS της Goldman Sachs που επιδιώκει να βοηθήσει τους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της εταιρείας να αυξήσουν τα έσοδά τους προσφέροντας στους πελάτες μια σειρά από υπηρεσίες υπό τη συγκεκριμένη ομπρέλα.

Ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός γίγαντας UBS έχει επίσης αναπτύξει επενδυτικούς τραπεζίτες μεσαίας αγοράς σε περιφερειακά κέντρα για τις επιχειρήσεις ιδιωτικού πλούτου της, προκειμένου να πείσει τους πελάτες να αναθέσουν στους διαπραγματευτές της για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές συναλλαγές όπως πωλήσεις ή αγορές για λογαριασμό των εταιρειών που διοικούν.

Ενώ πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η UBS «τρέχει» ένα πρόγραμμα επιβράβευσης ως έναν τρόπο για να δώσει κίνητρα στους επενδυτικούς τραπεζίτες στην Ευρώπη και την Ασία να αξιοποιήσουν τις εταιρικές διασυνδέσεις τους, με στόχο να εξασφαλίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους συναδέλφους τους στη διαχείριση του πλούτου.

Οι προβλέψεις και οι δαπάνες

Η JPMorgan αύξησε την πρόβλεψή της για το καθαρό εισόδημα από τόκους, ένα σημαντικό έσοδο για τις τράπεζες. Το καθαρό εισόδημα από τόκους είναι η διαφορά μεταξύ των εσόδων που παράγονται από τα τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία και του κόστους εξυπηρέτησης των τοκοφόρων υποχρεώσεων, όπως το χρέος.

Οι δαπάνες της ωστόσο εμφανίζονται αυξημένες. Η εξαγορά της εταιρείας First Republic από την τράπεζα ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των τεχνολογικών δαπανών κατά 1,4 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Υπήρχαν όμως και άλλοι παράγοντες.

«Η χρήση των δεδομένων αυξάνεται. Έχουμε μεγαλύτερη ψηφιακή δέσμευση από τους πελάτες μας και έχουμε οδηγηθεί στο να παρέχουμε νέες ψηφιακές εμπειρίες», εξήγησε ο Jeremy Barnum, οικονομικός διευθυντής της JPMorgan. «Επιπλέον, ο πραγματικός όγκος συναλλαγών αυξάνεται σε όλη την εταιρεία και έχουμε αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων. Έτσι, όλα αυτά μαζί οδηγούν σε αυξήσεις που σχετίζονται με τον όγκο της τεχνολογίας μας».

Ο Barnum πρόσθεσε πως άλλα έξοδα που συνδέονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο είχαν επίσης αυξήσει τις προβλέψεις δαπανών της τράπεζας για το 2024.

«Αν και δεν αναφέρουμε τον πληθωρισμό ως αυτόνομο παράγοντα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι ενσωματωμένος σε όλα αυτά, καθώς τόσο τα εργατικά όσο και τα μη εργατικά κόστη είναι υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά», συνέχισε. «Και ενώ έχουμε περάσει τη στιγμή της κορύφωσης του πληθωρισμού, συνεχίζουμε να βλέπουμε κάποια ανοδική πίεση στο κόστος, ιδίως καθώς ορισμένα στοιχεία της βάσης εξόδων με μεγαλύτερη διάρκεια επανακαθορίζονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή