Ο Τζέιμι Ντίμον είναι ίσως ο πιο πολυσυζητημένος τραπεζίτης της Wall Street και όταν ο CEO της JPMorgan Chase μιλάει, επενδυτές, καταναλωτές, δημοσιογράφοι… και πρωθυπουργοί ακούν. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ημέρας επενδυτών της τράπεζας τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ο Ντίμον είχε πολλά να πει.

Ο 68χρονος Ντίμον που διοικεί την τράπεζα εδώ και 18 χρόνια ανέφερε τη Δευτέρα ότι προχωράει ο σχεδιασμός για το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής του, χωρίς να διευκρινίζει εάν είναι και επικείμενη.

Τζέιμι Ντίμον: Το πιο «βαρύ χαρτί» της JPMorgan

Επενδυτές και αναλυτές ζυγίζουν τώρα τους μέλλοντες υποψήφιους για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Οι πιθανότεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με το Barron’s είναι τρία έμπειρα και έμπιστα στελέχη: δύο πρώην οικονομικοί διευθυντές και ένας trader που ανέβηκε στην ανώτατη ιεραρχία.

Αυτοί είναι: η Τζένιφερ Πίπτσζακ, η Μαριάν Λέικ και ο Τρόι Ρόρμπαου, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους στην «ημέρα των επενδυτών» τη Δευτέρα. Οι Πίπτσζακ και Ρόρμπαου συνδιοργανώνουν την εμπορική και επενδυτική τράπεζα της JPMorgan και η Λέικ ηγείται της μεγάλης καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής επιχείρησης. Αυτές οι θέσεις δημιουργήθηκαν μετά από ευρεία αλλαγή ηγεσίας τον Ιανουάριο. Η Λέικ ήταν συν-διευθύνουσα σύμβουλος στον τομέα της και τώρα είναι αποκλειστική Διευθύνουσα Σύμβουλος, ενώ οι οι άλλοι δύο χαρακτηρίστηκαν συνδιευθυντές μιας διευρυμένης εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Η αναλύτρια της UBS Έρικα Νατζαριάν διαβλέπει ότι οι επενδυτές θεωρούν τους Πίπτσζακ και Λέικ ως τους μεταξύ των ισχυρότερων διεκδικητών, όπως έγραψε σε υπόμνημα προς πελάτες την Τρίτη.

Πέντε ακόμη χρόνια, κάθε πέντε χρόνια

Ο Ντίμον τη Δευτέρα είπε ότι η επιλογή ήταν τελικά του διοικητικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι ήταν σε θέσεις CFO στην καταναλωτική και επενδυτική τραπεζική.

«Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πλέον πέντε χρόνια», είπε. Αυτό προκάλεσε γέλια από το κοινό που ήταν εξοικειωμένο με το ανέκδοτο, καθώς εδώ και χρόνια όταν τον ρωτούσαν για τη διαδοχή ο Ντίμον απαντούσε ότι θα μείνει για «ακόμα πέντε χρόνια».

Ακολουθεί μια ματιά στους κορυφαίους υποψήφιους για να αντικαταστήσουν τελικά τον Ντίμον.

Μαριάν Λέικ, 54

Η Λέικ συνεργάζεται με την JPMorgan για 20 χρόνια και είναι η διευθύνουσα σύμβουλος καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής από τον Ιανουάριο, υπεύθυνη για το μεγάλο εύρος των καταναλωτικών δραστηριοτήτων. Προηγουμένως υπήρξε συν-διευθύνουσα σύμβουλος της καταναλωτικής και κοινοτικής τράπεζας.

Διετέλεσε γενική οικονομική διευθύντρια της JPMorgan από το 2013 έως το 2019, όταν ανέλαβε το ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου καταναλωτικού δανεισμού έως το 2021. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007 έως το 2009, η Λέικ ήταν παγκόσμια ελεγκτής της επενδυτικής τραπεζικής. Ξεκίνησε την καριέρα της ως λογίστρια στην PwC.

Τζένιφερ Πίπτσζακ, 54

Η Πίπτσζακ είναι το στέλεχος με τη μεγαλύτερη θητεία από τους τρεις υποψηφίους. Εντάχθηκε στην τράπεζα πριν από 29 χρόνια και διορίστηκε συν-CEO της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής τον Ιανουάριο. Αυτό περιλαμβάνει επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής και υπηρεσιών κινητών αξιών.

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και ειλικρινείς σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, να αναπτύξουμε κεφάλαια με σύνεση και να κάνουμε πειθαρχημένες επενδύσεις», είπε η Πίπτσζακ όταν αναδείχθηκε στις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στα οικονομικά των ΗΠΑ.

Η Πίπτσζακ κατείχε μια σειρά από ανώτερες θέσεις στην εταιρεία. Διετέλεσε Οικονομική Διευθύντρια από το 2019 έως το 2021, όταν έγινε συν-διευθύνουσα σύμβουλος της καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής. Διηύθυνε την καταναλωτική και κοινοτική τραπεζική μέχρι τον Ιανουάριο.

Τρόι Ρόρμπαου, 54

Ο Ρόρμπαου ξεκίνησε την καριέρα του ως dealer και έχει καλλιεργήσει τη φήμη του συνετού διαχειριστή κινδύνων. Διορίστηκε συν-διευθύνων σύμβουλος της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan τον Ιανουάριο μαζί με την Πίπτσζακ.

H προηγούμενη θέση του ήταν συνεπικεφαλής αγορών και υπηρεσιών κινητών αξιών.

Ο Ρόρμπαου εντάχθηκε στην εταιρεία το 2005 από την Goldman Sachs, όπου διαχειριζόταν την επιχείρηση συναλλάγματος στη Βόρεια Αμερική. Η πρώτη του θέση στην JPMorgan ήταν παγκόσμιος επικεφαλής των παραγώγων forex.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή