Στην κορυφή των επενδυτικών επιλογών παραμένει η τεχνητή νοημοσύνη για τα family offices, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της UBS, η οποία μάλιστα διαπίστωσε ότι φέτος υπήρξαν πιο ισορροπημένες κατανομές με υψηλότερους συντελεστές στάθμισης σταθερού εισοδήματος σε ανεπτυγμένες αγορές.

Η εμπιστοσύνη στην ενεργό διαχείριση αυξήθηκε ως μέσο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών θεμάτων. Οι εναλλακτικές επενδύσεις συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος των χαρτοφυλακίων παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή διαφοροποίησης και αποδόσεων.

Μεσοπρόθεσμα, όμως τα «οικογενειακά γραφεία» ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο μιας μεγάλης γεωπολιτικής σύγκρουσης, την κλιματική αλλαγή και τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Καταφύγιο αναζητούν οι κροίσοι της Γαλλίας- Πού επενδύουν τώρα τα family offices

«Κλίση» προς τη Βόρεια Αμερικανική

Σύμφωνα με την Έκθεση Global Family Office της UBS για το 2024, με πληροφορίες από 320 family offices σε επτά περιοχές του κόσμου που αντιπροσωπεύουν μέση καθαρή αξία 2,6 δισ. δολαρίων και κάλυψη περιουσίας άνω των 600 δισ. δολαρίων, διαπιστώνεται ότι οι μετατοπίζονται σε πιο ισορροπημένα χαρτοφυλάκια, με γεωγραφική κλίση προς τη Βόρεια Αμερική

Η έρευνα του 2024 έδειξε ότι τα χαρτοφυλάκια οικογενειακών γραφείων επανήλθαν σε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ομολόγων και μετοχών. Πιθανώς προσαρμοζόμενα σε έναν κόσμο μετριασμού του πληθωρισμού και μείωσης των επιτοκίων πολιτικής, αυτή η αλλαγή φαίνεται να αντανακλά τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων.

Κατά μέσο όρο, τα οικογενειακά γραφεία έχουν διατηρήσει τις μεγαλύτερες περιφερειακές κατανομές τους στη Βόρεια Αμερική (50%), πάνω από το ένα τέταρτο (27%) στη Δυτική Ευρώπη και 17% είτε στην Ασία είτε στην Κίνα. Για το μέλλον, η Βόρεια Αμερική και η Ασία (εκτός της Κίνας) πρόκειται να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί, με πάνω από το ένα τρίτο να επιδιώκει να αυξήσει τις κατανομές σε καθεμία από αυτές τις περιοχές τα επόμενα πέντε χρόνια (38% και 35% αντίστοιχα ).

Κορυφαίο επενδυτικό θέμα η ΑΙ

Ακριβώς όπως τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια φαίνεται να είναι και πάλι στο επίκεντρο, το ίδιο συμβαίνει και με την ενεργή διαχείριση. Εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, μεταβαλλόμενων προσδοκιών για τα επιτόκια και άνισης ανάπτυξης, η αυξημένη διασπορά των αποδόσεων προσφέρει ευκαιρίες για ενεργή διαχείριση.

Σχεδόν τέσσερα στα 10 (39%) οικογενειακά γραφεία παγκοσμίως δηλώνουν ότι επί του παρόντος βασίζονται περισσότερο στην επιλογή μάνατζερ ή/και στην ενεργό διαχείριση για τη βελτίωση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, αύξηση 4% από το 2023.

Από την πλευρά των εναλλακτικών επενδύσεων, τα hedge funds χρησιμοποιούνται από το ένα τρίτο (33%) των οικογενειακών γραφείων για διαφοροποίηση.

Από θεματικής σκοπιάς, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το πιο δημοφιλές επενδυτικό θέμα, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) των οικογενειακών γραφείων να δηλώνουν ότι είναι πιθανό να είναι τομέας επένδυσης τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Η γεωπολιτική και ο πληθωρισμός είναι οι βασικές βραχυπρόθεσμες ανησυχίες, ενώ η κλιματική αλλαγή και το χρέος αναδεικνύονται ως κορυφαίες ανησυχίες μακροπρόθεσμα.

Ενώ οι οικονομίες φαίνεται να σταθεροποιούνται, η γεωπολιτική αναδεικνύεται ως η κύρια ανησυχία για τα οικογενειακά γραφεία, ακολουθούμενη από την κλιματική αλλαγή μεσοπρόθεσμα. Για το επόμενο 12μηνο, το 58% ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης γεωπολιτικής σύγκρουσης.

Φαίνεται επίσης να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μειώσουν τα επιτόκια καθυστερημένα, με το 37% των οικογενειακών γραφείων να δηλώνουν ότι ανησυχούν για υψηλότερα επιτόκια και το 39% για υψηλότερο πληθωρισμό.

Σε ορίζοντα πενταετίας, οι πιο μακροπρόθεσμες ανησυχίες εστιάζονται πιο έντονα στην κλιματική κρίση και το χρέος. Ενώ η γεωπολιτική σύγκρουση παραμένει η κύρια ανησυχία (62%), σχεδόν οι μισοί (49%) ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και σχεδόν άλλοι μισοί (48%) ανησυχούν για μια κρίση χρέους σε μια εποχή που οι δυτικές χώρες επιβαρύνονται από υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέος που μπορεί να φαίνεται μη βιώσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή