Ένα σύστημα phishing πολλαπλών βημάτων που στόχευε σε εργαζόμενους που επεξεργάζονται οικονομικά έγγραφα αποκάλυψε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky. Η απάτη ξεκινά όταν τα θύματα λαμβάνουν ένα email από τη νόμιμη διεύθυνση μιας ελεγκτικής εταιρείας. Αυτή η αρχική επαφή έχει ως στόχο να κάνει τον παραλήπτη λιγότερο καχύποπτο, ως ένα στάδιο προετοιμασίας για να διευκολυνθεί η διαδικασία προς τη βασική δόλια δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια ειδοποίηση από την υπηρεσία Dropbox, η οποία περιέχει κακόβουλα links που ανακατευθύνουν σε αρχεία phishing που έχουν ανεβάσει οι κυβερνοεγκληματίες με σκοπό την υποκλοπή διαπιστευτηρίων.

Η Microsoft και η Google στην κορυφή της λίστας των επιθέσεων Phishing

Στο πρώτο στάδιο τα θύματα λαμβάνουν emails που υποτίθεται ότι προέρχονται από νόμιμη ελεγκτική εταιρεία. Αυτά τα emails αποστέλλονται από αυθεντική διεύθυνση, η οποία πιθανότατα έχει υποκλαπεί από εισβολείς. Χρησιμοποιούν τακτικές κοινωνικής μηχανικής για να μειώσουν την επιφυλακή των θυμάτων και να τα προετοιμάσουν να λάβουν ένα αρχείο Dropbox.

Το πρώτο στάδιο της απάτης: το θύμα έλαβε ένα email από έναν υποτιθέμενο “ελεγκτή”

Το μόνο ύποπτο χαρακτηριστικό σε αυτό το email είναι ότι ο αποστολέας χρησιμοποιεί το “Dropbox Application Secured Upload”. Αυτή η υπηρεσία δεν υπάρχει. Αν και τα αρχεία που μεταφορτώνονται στο Dropbox μπορούν να προστατευθούν με κωδικό πρόσβασης, δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο.

Μετά από αυτό το email, οι δράστες στέλνουν στα θύματά τους μια επίσημη ειδοποίηση του Dropbox. Εάν ο παραλήπτης είναι ήδη προετοιμασμένος να ανταποκριθεί από το αρχικό μήνυμα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθήσει τον σύνδεσμο για να αξιολογήσει το έγγραφο.

Ειδοποίηση Dropbox

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο, εμφανίζεται ένα θολό έγγραφο με ένα παράθυρο ελέγχου ταυτότητας από πάνω. Το έγγραφο λειτουργεί ως ένα μεγάλο κουμπί, με ολόκληρη την επιφάνειά του να είναι ένας κακόβουλος σύνδεσμος. Κάνοντας κλικ, ο χρήστης θα δει μια φόρμα που ζητά τα εταιρικά στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής του: διαπιστευτήρια που οι κυβερνοεγκληματίες επιδιώκουν να κλέψουν χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα πολλαπλών βημάτων.

Το κακόβουλο αρχείο PDF που μεταφορτώθηκε στο Dropbox, μιμούμενο ένα αίτημα ελέγχου ταυτότητας

Αυτές οι επιθέσεις θεωρούνται στοχευμένες και παρατηρήθηκαν από την Kaspersky σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Το σύστημα περιγράφεται λεπτομερώς σε ανάρτηση στο Kdaily. Για να παραμείνετε προστατευμένοι, καλό είναι να προειδοποιείτε τους εργαζομένους και να ενθαρρύνετε την επαγρύπνηση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  •  Παρέχετε στο προσωπικό σας βασική εκπαίδευση υγιεινής στον κυβερνοχώρο. Πραγματοποιήστε μια προσομοίωση επίθεσης phishing για να διασφαλίσετε ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα phishing emails.
  •  Συνολικά, όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα πρέπει να θυμούνται να εισάγουν τον κωδικό πρόσβασης εργασίας τους μόνο σε ιστότοπους που ανήκουν στον οργανισμό τους. Ούτε το Dropbox ούτε οι εξωτερικοί ελεγκτές μπορούν να γνωρίζουν ή χρειάζεται να γνωρίζουν τον εταιρικό κωδικό πρόσβασής σας.
  •  Καθώς οι δράστες επινοούν συνεχώς πιο εξελιγμένα σχέδια για την κλοπή δεδομένων εταιρικών λογαριασμών, συνιστούμε την εφαρμογή λύσεων για προστασία σε πραγματικό χρόνο, ορατότητα απειλών, διερεύνηση και αντιμετώπιση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Αγορά smartphone: Ανάκαμψη στις πωλήσεις μετά από 12 μήνες πτώσης στην Ευρώπη
Τεχνολογία |

Ανακάμπτουν μετά από 12 μήνες τα smartphones - Στροφή στα πιο ακριβά μοντέλα

Η ανάπτυξη... επέστρεψε λόγω της χαλάρωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και την έναρξη ενός κύκλου ανανέωσης συσκευών Android, για συσκευές που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας