Απαντήσεις στην επιστολή εννέα σημείων της ΕΘΕΑΣ για τα θέματα της Θεσσαλίας έδωσε ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε χθες στη Λάρισα.

Η ΕΘΕΑΣ σε υπόμνημα της, το οποίο υπογράφουν 9 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας, ανέφερε ότι «οι προβληματικές και ελλιπείς πληρωμές, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων λόγω γραφειοκρατίας, η ελλιπής στελέχωση των αρμόδιων Επιτροπών, αλλά κυρίως το γεγονός πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Θεσσαλούς αγρότες και Συνεταιρισμούς δεν φαίνεται να εισακούστηκαν, έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και απογοήτευση».

Αυγενάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας

Μάλιστα, ως «κραυγαλέα» αναφέρει την «έλλειψη χάραξης μιας στρατηγικής για τη διάσωση της αγροτικής οικονομίας της Θεσσαλίας και του παραγωγικού της μοντέλου, ενώ ανύπαρκτα είναι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από αντίστοιχα κλιματικά φαινόμενα στο μέλλον».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας, στο υπόμνημά τους αναφέρουν τα προβλήματα που καταγράφονται καθημερινά και απαιτούν άμεσα λύσεις και τα οποία ομαδοποιούνται στη μη καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πλημμυροπαθείς, στη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην καθυστέρηση έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων των νέων αγροτών, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, στην μη ανάρτηση των πινάκων με τα ποσά αποζημιώσεων του πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες, στην έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως και σχεδίου για το θεσσαλικό αγροδιατροφικό τομέα.

Για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Με την σειρά του ο Γιώργος Στρατάκος απάντησε στα έξι από τα εννιά σημεία που παραθέτει η ΕΘΕΑΣ στην επιστολή της καθώς τα υπόλοιπα τρία αφορούν άλλα υπουργεία και όχι το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι οι παραγωγοί έλαβαν εντός ολίγων ημερών μετά την λήξη της ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων ζημίας ενώ εγκρίθηκε πίστωση ύψους 260 εκατ. ευρώ, για να καταβληθούν αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα DANIEL και ELIAS στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, μετά την έγκριση του ad-hoc προγράμματος από την ΕΕ.

Επισήμανε δε, ότι ήδη έχουν καταβληθεί 193 εκατ. ευρώ, σε προκαταβολές ή και εξοφλήσεις πορισμάτων, ενώ η τελική τιμή αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από τις αγροτικές οργανώσεις σε δυσθεώρητα -και αδύνατον να ικανοποιηθούν-επίπεδα, όπως για παράδειγμα, 300€ το στέμμα στο βαμβάκι, ενώ η ασφαλιζόμενη αξία του βαμβακιού κυμαίνεται στα 180-200 € ανά στρέμμα.

«Ουδείς λόγος υπάρχει να ανακοινωθούν τελικές τιμές από τον ΕΛΓΑ», σημείωσε ο γγ, ξεκαθαρίζοντας ότι «ουδεμία σχέση μπορεί να έχει ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο γιατί ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει παραγωγή και αποζημιώνει την απώλειά της, δεν ασφαλίζει το εισόδημα κάθε παραγωγού. Αν υπάρχει θέμα απώλειας εισοδήματος δεν είναι ο ΕΛΓΑ αρμόδιος φορέας για την κάλυψή του», επισήμανε.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων, οπότε υπήρχαν δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύπλοκη η εφαρμογή τους, για αυτό το λόγο ένα κεντρικό αίτημά μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων», σημείωσε ο γγ, τονίζοντας ότι «με τις αλλαγές που ήδη πετύχαμε με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών προτύπων, βοηθήσαμε στο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή τους και άρα κατ’ επέκταση των οικολογικών σχημάτων».

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα την κάνουν πιο ευέλικτη, πιο εφαρμόσιμη και πιο φιλική προς τον αγρότη.

Να αναφέρουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ. Υιοθετήσαμε όλες τις προτάσεις της για αλλαγές και δε μείναμε εκεί, προτείνοντας ακόμα παραπάνω. Τέλος, ας μη κρίνουμε τις ενισχύσεις μόνο από τα οικολογικά σχήματα, καθώς η εφαρμογή των άλλων ενισχύσεων όπως αναδιανεμητική και συνδεδεμένη, μαζί φυσικά με τη βασική, κρίνεται επιτυχημένη».

Νέοι αγρότες

Ο κ. Στρατάκος, αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα από μεριάς τους, καθώς οι επενδύσεις εγκρίνονται από τις ΔΑΟΚ των περιφερειών και όχι από το ΥπΑΑΤ.

Ευθύνη της ΓΓΕΠΥ είναι τα επιπλέον κονδύλια για τους επιλαχόντες, ο έλεγχός τους γίνεται από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Με το τελευταίο νόμο του ΥπΑΑΤ δίνεται οριστική επίλυση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, σημείωσε ο κ. Στρατάκης.

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε, για όσες Περιφέρειες δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν τα ΔΣΒ, η αρμοδιότητα επιστρέφει στο ΥπΑΑΤ. Επίσης για όσες περιφέρειες συνάψουν Προγραμματική Σύμβαση με το ΥπΑΑΤ, τίθεται στενός χρονικός ορίζοντας προκήρυξης διαγωνισμού, συγκεκριμένα ένα μήνα μετά την υπογραφή της.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή δύο ΚΥΑ, εκ των οποίων η πρώτη αφορά την επιστροφή των χρημάτων στο ΥΠΑΑΤ από εκείνες τις περιφέρειες που δεν επιθυμούν να υλοποιήσουν τα ΔΣΒ και η δεύτερη αφορά τον ορισμό της υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα ΔΣΒ. Έχει ήδη αποσταλεί η επιστολή του Υπουργού προς τους περιφερειάρχες για να δηλώσουν εγγράφως ποιοι επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση και ποιοι όχι, 9 περιφέρειες απάντησαν θετικά και 4 αρνητικά.

Ενίσχυση κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

«Στην επιστολή της ΕΘΕΑΣ δεν αναφέρονται περιοχές των βοσκότοπων που απαιτούν απάντληση υδάτων. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μόνες περιοχές που είναι ακόμα πλημμυρισμένες είναι αυτές της λίμνης Κάρλα. Η χρηματοδότηση και αγορά ζωοτροφών και επιδότηση κόστους μετακίνησης βοοειδών θα μπορούσε να υπαχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο του de minimis αλλά αυτό προϋποθέτει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε.

Στρατηγικό σχέδιο για τον θεσσαλικό αγροδιατροφικό τομέα

Ο γγ ανέφερε ότι ήδη έχουν εκπονηθεί 2 σχετικές μελέτες, μια από την ολλανδική εταιρεία ΗVA και μια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι «το ΥπΑΑΤ από την πρώτη μέρα της πλημμύρας έχει καταβάλει η/ και θα καταβάλει για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των ζημιών τα ακόλουθα ποσά:

  • 260 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από Daniel και Elias
  • 25 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ζημιές από άλλα αιτία πλην θεομηνίας που αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό ζημιών του 2023
  • 15,8 εκατομμύρια ευρώ γεωργικό αποθεματικό 2023
  • 43 εκατομμύρια ευρώ γεωργικό αποθεματικό 2024
  • 2,5 εκατομμύρια ευρώ de minimis αλιείας
  • 100 συν 50 εκατομμύρια ευρώ τα δύο προγράμματα απονιτροποίησης
  • 45 εκατομμύρια ευρώ μέτρο 5.2 για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους
  • 10 συν 5 εκατομμύρια ευρώ αποκατάστασης ζημιών ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ
  • Υπερδέσμευση για τις δράσεις leader, ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή επιπλέον 322 δικαιούχων με 17.685.303 εκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότηση.
  • Δόθηκαν παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε 7009 δικαιούχους οι οποίοι έλαβαν 33.725.404
  • Άτοκη αποπληρωμή για 10 χρόνια των οφειλών σε πάροχο αγροτικού ρεύματος.
  • Μείωση ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος με τιμές που ξεκινούν από 0,092 ευρώ η κιλοβατώρα.
  • Επιστροφή Ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου τόσο για το 2023, όσο και για τα έτη 2024 και 2025, ποσού 82 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

«Τα ανωτέρω πόσα είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις οι οποίες δίνονται επιπρόσθετα των τακτικών (βασική ενίσχυση, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, φιλοπεριβαντολογικές δράσεις)», σημείωσε.

Για την άρδευση, την κρατική αρωγή και την ενέργεια, ο κ. Στρατάκος παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO