Σφοδρά πύρα εναντίον του «κράτους των Βρυξελλών», κρούοντας παράλληλα ηχηρές καμπάνες για την εξασθένιση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ευρώπης, εξαπέλυσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για τη Βιομηχανία (ERT), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος της ένωσης Eurometaux (εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων), στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων, ενόψει των ευρωεκλογών.

Η αδύναμη Ευρώπη και το restart

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία μακροχρόνια απώλεια ανταγωνιστικότητας, έχει μείνει πίσω σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ, στην τεχνολογία υστερεί ενώ γεωπολιτικά είναι εξασθενημένη. Είναι αναγκαία μία επανεκκίνηση της Ευρώπης», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Καμπανάκι Παπαλεξόπουλου – Μυτιληναίου ενόψει ευρωεκλογών: «Η Ευρώπη αποσυντίθεται»

«Ναι μεν γίνονται κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν. Η ΕΕ υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο σε βαθμό αφέλειας την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα απροκάλυπτα επιδοτούν τις βιομηχανίες τους, η Ευρώπη δεν έχει το μέγεθος των εταιρειών που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί Κίνα και ΗΠΑ», υποστήριξε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών όπου σε ΗΠΑ και Κίνα υπάρχουν 4 μεγάλες εταιρείες και στην Ευρώπη πάνω από… 100.

«Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι τεράστια (κανονισμοί, νόμοι, οδηγίες), πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν πιο γρήγορα. Στις ΗΠΑ όλα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα, στην ελληνική γραφειοκρατία προστίθεται και η ευρωπαϊκή», τόνισε.

Το κοινωνικό συμβόλαιο σκίστηκε

«Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη κάθε γενιά προσδοκούσε πως θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη, αυτό στην εποχή μας δεν ισχύει, το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο έσπασε. Οι πολίτες λένε αυτό που κάνετε δε μας αρέσει, κάντε κάτι άλλο», υποστήριξε ενώ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο η Ευρώπη θα είναι σε θέση να εκπονήσει και να ασκήσει κοινή αμυντική πολιτική.

«Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη»

«Δεν νοείται για μένα διάλυση της Ευρώπης, είμαι αισιόδοξος πως η Ευρώπη θα προχωρήσει έστω και μέσα από δυσκολίες. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», τόνισε.

Δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση τα αγκάθια στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει μεγάλη ευκαιρία στο ενεργειακό πεδίο να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της κρίσης, δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση αποθαρρύνουν ακόμα και σήμερα επενδύσεις» ανέφερε.

«Ορθοπεταλιά στην ανηφόρα»

«Σε βάθος χρόνου είμαι αισιόδοξος και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, για την χώρα μας δύο εμπόδια που διακρίνω είναι το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 και οι τόκοι που θα αρχίσουμε να πληρώνουμε για το χρέος από το 2032. Πρέπει στην ανηφόρα να κάνουμε ορθοπεταλιά», κατέληξε.

«Δομικό πρόβλημα, νέος Καταστατικός Χάρτης»

«Οι βασικοί θεσμοί της ΕΕ και ο τρόπος που έχουν δομηθεί έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και την εποχή, δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις νέες συνθήκες, η εσωτερική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης κλονίζονται, κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει», επεσήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Χρειάζεται καινούργιος καταστατικός χάρτης, έχει ξεπεραστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, όλα στις Βρυξέλλες είναι πολιτική, υπάρχει η λεγόμενη Brussels bubble (φούσκα των Βρυξελλών), κανείς δεν μιλά για αυτά», ανέφερε.

Παράλληλα, έθιξε και το ενεργειακό ζήτημα. «Η Ευρώπη έφυγε από την ρωσική εξάρτηση και τώρα εξαρτάται από την Νορβηγία (πάλι δηλαδή εξαρτάται από κάποιον) πλέον με την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ η Ευρώπη ενώ έχει άφθονη ενέργεια δεν ξέρει τι να την κάνει καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό δίκτυο να την απορροφήσει», επεσήμανε.

Eurovision

«Στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές διεξάγεται με όρους Eurovision», τόνισε. «Κανείς δεν θέτει ευρωπαϊκά ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, υπάρχει μεγάλη λειψανδρία στις πολιτικές ηγεσίες σήμερα», πρόσθεσε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Μάριο Ντράγκι.

«Η χειρότερη Κομισιόν όλων των εποχών»

Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σφοδρή κριτική στην σημερινή ηγεσία της Κομισιόν κάνοντας λόγο για την «χειρότερη Κομισιόν που έχει υπάρξει από το 1956, τα έχουν κάνει μαντάρα», τόνισε. «Όλα λειτουργούν πολιτικά, το νταραβέρι για τις θέσεις στις Βρυξέλλες είναι απερίγραπτο, ακόμα και άσχετοι καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Δεν υπάρχει λογοδοσία στις Βρυξέλλες, το σύστημα που έχει φτιαχτεί δεν περπατάει, ας μην απορούμε για το ποιοι ψηφίζουν αντισυστημικά»,ανέφερε.

«Η Ευρώπη άφησε την ενέργεια στη Ρωσία και την άμυνα στις ΗΠΑ»

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαλεξόπουλο, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την αμυντική πολιτική της Ευρώπης. «Όσα χρήματα κι αν ξοδέψει η Ευρώπη για άμυνα, πολλά δις. δηλαδή, τα οποία βέβαια θα λείψουν από αλλού, θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 15 χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη μέχρι σήμερα είχε αφήσει επί πολλά χρόνια την ενεργειακή της ασφάλεια στην Ρωσία και την άμυνα στις ΗΠΑ», σημείωσε εστιάζοντας και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία που «εγκαταλείφθηκε στο έλεος του Θεού».

«Αλίμονό μας αν φεύγαμε από την Ευρώπη»

«Η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό να διεκδικήσει ρόλο στον βιομηχανικό κλάδο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, τα στελέχη μας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλες χώρες. Η Ευρώπη, ακόμα κι έτσι όπως είναι, για την Ελλάδα είναι το σπίτι της, Ελλάδα δραχμής και εκτός Ευρώπης είναι αδιανόητα», τόνισε.

«Χρηματιστηριακή ευφορία, πιστεύω στην Ελλάδα»

«Σήμερα στην χώρα μας υπάρχει περισσότερο μία χρηματιστηριακή ευφορία παρά μία ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, ναι μεν μαζευτήκαμε δημοσιονομικά αλλά έχουμε δρόμο ακόμα», σημείωσε. «Πιστεύω στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από ότι πιστεύω στην Ευρώπη, να μην ξεχνάμε όμως πως η θέση μας είναι στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]