Στα 48,60 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της μετοχής του Μυτιληναίου η AΧΙΑ, συνυπολογίζοντας πλέον τις ολοένα και θετικές εξελίξεις στον όμιλο. Διατηρώντας επίσης τη σύσταση της αγοράς, η AΧΙΑ αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του ομίλου.

Έρχεται ισχυρότερη και πιο ορατή κερδοφορία

Τον Απρίλιο του 2024, η Mytilineos ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων σε τέσσερις χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία) ισχύος έως 2,0 GW, εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ, που ξεπερνά τη σημερινή υπό ανάπτυξη παραγωγή ΑΠΕ των 1,6 GW παγκοσμίως, ξεκλειδώνει σημαντική αξία για τη Mytilineos. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει ο όμιλος μέχρι στιγμής, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι αυξάνει σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προβολή της κερδοφορίας του τομέα M Renewables.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ, ο όμιλος απέκλεισε από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ μια δυναμικότητα παρόμοια με αυτή του καναδικού χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα να υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια, με τη συναλλαγή της ΔΕΗ, συμφωνία με το 1,4 GW στον Καναδά. Επομένως, εάν προστεθεί η συμφωνία με τη ΔΕΗ στον τρέχοντα υπό ανάπτυξη αγωγό καθώς και στο χαρτοφυλάκιο του Καναδά, τότε η Mytilineos θα πρέπει να έχει συνολική ορατή ισχύ υπό ανάπτυξη άνω των 5,0 GW, σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia. Αυτή η χωρητικότητα αναμένεται να πωληθεί τα επόμενα 3-5 χρόνια, ενώ αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 του αγωγού ΑΠΕ του ομίλου στα τέλη του 2023.

Η εισαγωγή στο Λονδίνο

Η Mytilineos ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής, ενδεχομένως στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, διατηρώντας παράλληλα την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εάν η εισαγωγή είναι στο LSE, η Mytilineos πληροί τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί στον FTSE-100.

Η εταιρεία είπε ότι επιδιώκει τη διεθνή εισαγωγή λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και στοχεύοντας να προσφέρει ενισχυμένη ρευστότητα στους επενδυτές της.

Ισχυρά τα αποτελέσματα

Τέλος, ο όμιλος δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου του 2024 έτους, επιτυγχάνοντας αύξηση 12% σε ετήσια βάση στα EBITDA σε 252 εκατ. ευρώ και 10% σε ετήσια βάση αύξηση των καθαρών κερδών στα 158 εκατ. ευρώ λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής απόδοσης του Ενεργειακού Τομέα που σημείωσε άνοδο 22% σε ετήσια βάση στα EBITDA στα 184 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η AΧΙΑ προσαρμόζει τις εκτιμήσεις της ώστε να ενσωματώνουν τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου αλλά κυρίως για να αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της σύμβασης με τη ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια.

Αναμένει πλέον τα EBITDA του Mytilineos να αυξηθούν κατά 5,9% σε ετήσια βάση το 2024 σε περίπου 1,073 δισ. ευρώ και περαιτέρω αύξηση σε 1,17 δισ. ευρώ το 2025 (με γνώμονα τις πωλήσεις ΑΠΕ καθώς σταδιακά αρχίζει να εκτελείται η συμφωνία με τη ΔΕΗ).

Το CAGR EBITDA τη περίοδο 2023-26 υπολογίζεται τώρα στο 8,3%. Ανάπτυξη κατά την περίοδο που θα οδηγηθεί από το τμήμα ΑΠΕ με προβλεπόμενο CAGR EBITDA στο 25,3% λόγω της κερδοφορίας τόσο από το πρόγραμμα εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων όσο και από τις ίδιες δραστηριότητες.

Τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 642,8 εκατ. ευρώ το 2024 (+3,2% σε ετήσια βάση) με το καθαρό εισόδημα CAGR την περίοδο 2023-26 να εκτιμάται σε 7,9%.

Μοχλοί ανάπτυξης

Όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν, η AΧΙΑ βλέπει ότι η Mytilineos διαθέτει μοχλούς για να προσθέσει περαιτέρω ανάπτυξη και η συμφωνία με τη ΔΕΗ το απεικονίζει ξεκάθαρα.

Εξετάζοντας την αποτίμηση του ομίλου, στα προβλεπόμενα νούμερα του έτους 2024, ο όμιλος διαπραγματεύεται με P/E στο 8,0x και EV/EBITDA στο 6,8x, ενώ για το 2025, ο όμιλος διαπραγματεύεται με 7,3x και 6,4x, αντίστοιχα.

Η AΧΙΑ θεωρεί ότι αυτά τα επίπεδα των πολλαπλασιαστών δεν είναι απαιτητικά, δεδομένης της i) αυξημένης ορατότητας των κερδών του ομίλου (από παραγωγή ΑΠΕ, κάθετη ενοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας, προοπτικές εργασιών αλουμινίου και ασφαλές ανεκτέλεστο EPC) και ii)του σταθερού ισολογισμού.

Η άσκηση SOTP (sum of the parts) αποδίδει αξία 48,60 ευρώ/μετοχή για τον όμιλο (από 43,10 ευρώ προηγουμένως), η οποία είναι 31,1% υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα. Γι΄ αυτό και επαναλαμβάνει τη σύσταση Αγοράς (buy).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιμένοντας την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Όλο το ΧΑ περιμένει την 20η Ιουνίου – Τα 3 αγκάθια για την αναβάθμιση σε ώριμες αγορές

Mετά και την «κατάκτηση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα άλλο στοίχημα πλέον βρίσκεται στην ατζέντα όλων των εμπλεκομένων με τη Λ. Αθηνών