Μάχη με τον χρόνο για να προλάβουν τη νέα αρδευτική περίοδο δίνουν στον κάμπο της Κωπαΐδας τόσο οι αγρότες της περιοχής όσο και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε μια έκταση 220.000 στρεμμάτων με βαμβάκι, σιτηρά, κριθάρι, αραβόσιτο και κηπευτικά, που βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από την Αθήνα οι 16.000 αγροτικές οικογένειες του κάμπου της Κωπαΐδας εκφράζουν την ανησυχία τους αν φέτος θα καταφέρουν να ποτίσουν τα χωράφια τους, με το λιγοστό νερό που έχει απομείνει στη λίμνη Υλίκη.

Κρήτη: Στις χωματερές καταλήγουν τα κηπευτικά – Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί

«Η λίμνη Υλίκη, επί της ουσίας μαζεύει τα νερά από τα βουνά της Βοιωτίας το χειμώνα, και το καλοκαίρι τα αντλούμε για να ποτίσουμε τον κάμπο της Κωπαΐδας. Φέτος όμως λόγω ανομβρίας έχει πέσει πολύ η στάθμη του νερού, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας», τονίζει στον ΟΤ ο αγρότης Γιάννης Βάγκος.

Η παρατεταμένη ανομβρία, έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή άρδευση, η οποία προκαλεί σωρευτικά σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών. Και τα προβλήματα αυτά στην άρδευση έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός, που όπως σχολιάζει στον ΟΤ ο κ. Βάγκος, δεν επιτρέπει νέες επενδύσεις σε καλλιέργειες. «Η Κωπαΐδα ή θα πνίγεται όπως έγινε το 2019 ή θα είναι άνυδρη», λέει χαρακτηριστικά.

Αντλιοστάσιο προσαραγμένο στα βράχια

Στο οξυμένο πρόβλημα της ανομβρίας, τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν ζημιές στις υποδομές άντλησης των νερών, που κατευθύνονται στον κάμπο της Κωπαΐδας.

Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο παραγωγός Γιάννης Βάγκος, το πρόβλημα της άρδευσης επιδεινώθηκε, όταν βγήκε σε πλήρη αχρηστία το αντλιοστάσιο της λίμνης Υλίκης, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται προσαραγμένο στα βράχια της όχθης της λίμνης, με αδύνατη την μετακίνησή του και επανατοποθέτησή του.

Το αντλιοστάσιο αυτό, που βρίσκεται σε πλήρη αχρηστία, είναι πολλά χρόνια προσαραγμένο στα βράχια. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τους αγρότες, όταν η στάθμη της λίμνης κατέβηκε, βρέθηκε στην ξηρά και στη συνέχεια οι άνεμοι το μετέφεραν στην άλλη πλευρά της λίμνης.

Όμως και η επιδιόρθωση και μετακίνησης του υπάρχοντος πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης, φάνηκε, όπως λέει ο κ. Βάγκος, αδύνατη, λόγω ενός γραφειοκρατικού κυκεώνα και ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας με τα υπουργεία.

«Ακόμη και το άνοιγμα αγροτικού δρόμου προκειμένου να φτάσουν τα συνεργεία στην τοποθεσία όπου ήταν προσαραγμένο το αντλιοστάσιο έμεινε στα χαρτιά», συμπληρώνει ο κ. Βάγκος.

Ιστορία 15 χρόνων

«Το προσαραγμένο αντλιοστάσιο, είναι μια ιστορία 15 ετών περίπου», επισημαίνει στον ΟΤ από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, διευκρινίζοντας ότι «στην πραγματικότητα αυτό το παλιό πλωτό αντλιοστάσιο δεν είχε ποτέ αξιοποιηθεί γιατί δεν χρειαζόταν. Αυτό που χρειάζεται λόγω της χαμηλής στάθμης της λίμνης είναι το πλωτό, το οποίο θα δίνει νερό στο σταθερό και από εκεί θα κατευθύνεται στα χωράφια».

Η λύση που προέκρινε η περιφερειακή αρχή της Στερεάς Ελλάδας, ήταν  της δημιουργίας δύο πλωτών δεξαμενών με 8 αντλίες στην κάθε μία, για την άντληση και μεταφορά νερού από την Υλίκη στο χερσαίο αντλιοστάσιο και ακολούθως την παροχέτευσή του στην Κωπαΐδα για την εξυπηρέτηση της άρδευσης σε περιόδους έντονης λειψυδρίας, όπως η φετινή.

«Είμαστε έτοιμοι και μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί το πρώτο μισό του έργου, δηλαδή η πρώτη πλωτή δεξαμενή με τις 8 αντλίες», δήλωσε στον ΟΤ ο κ. Σπανός.

«Μια ενδεχόμενη αδυναμία μεταφοράς νερού στον κάμπο θα είναι καταστροφική για τις καλλιέργειές μας», τονίζει ο κ. Βάγκος, μεταφέροντας την ανησυχία ότι μπορούν να καθυστερήσουν τα νέα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή από την περιφέρεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO