Το ισχυρό «προφίλ» των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσα επιβεβαίωσε η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης οίνων ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2023 (μετά τον διοικητικό έλεγχο των δηλώσεων παραγωγής των οινοποιείων και την αναλυτική εξέταση των οίνων από το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη στη Γερακώνα Κιλκίς.

Επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία, με μέσο όρο 71,8 (με άριστα το 100) ανέδειξαν, για άλλη μία φορά, την αρμονία που χαρακτηρίζει τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.

Γιάννης Βογιατζής (ΣΕΟ): Κερδίζει τις αγορές το ελληνικό κρασί – Διπλασιάστηκαν τα οινοποιεία σε μια 10ετία

Στη διαδικασία συμμετείχαν 62 καλλιεργητές με 300 στρέμματα από 110 αμπελοτεμάχια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας. Χρησιμοποιήθηκαν 210 τόνοι σταφύλια (153 τόνοι ξινόμαυρο και 57 τόνοι Νεγκόσκα) και παρήχθησαν 134 τόνοι ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ή 180 χιλιάδες φιάλες.

Συνολικά, η έκταση των αμπελοτεμαχίων στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας είναι 1.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 με ποικιλία Νεγκόσκα και τα 1.100 με ποικιλία Ξινόμαυρο.

Τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς

Τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Θωμάς Λίγας Πρόεδρος, Οινοποιός, οινολόγος, Μιχάλης Μιχαηλίδης οινολόγος, Ανδρέας Πάντος οινολόγο και Νικόλαος Μπέρσος τόνισαν – μεταξύ άλλων – πως στα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγονται η «φανταστική ωρίμανση που επέτρεψε στους αμπελουργούς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», τα πολύ καλά χρώματα και οι εξίσου καλές τανίνες, καθώς και το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, με στιβαρή δομή και αρμονία.

Σημειώνεται ότι, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και αυτό είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ άλλων περιοχών, όπως της Νάουσας και του Αμυνταίου.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2023» τα επόμενα χρόνια είναι: Αιδαρίνης Χρήστος,  ΑΟ.Α Χατζηβαρύτη, Βαλτάρας Αλέξανδρος, Κυρ-Γιάννη, Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε, Μικρό Κτήμα Τίτου, Τάτσης Π & Τάτσης Σ. ΙΚΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO