Δεν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές μέχρι τον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των οικονομικών της G7 που πραγματοποιίεται σήμερα.

Ο Τζορτζέτι, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου καθώς η Ιταλία ασκεί την προεδρία της G7 φέτος, εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Κίνα έχουν όλες επιφυλάξεις ως προς τους όρους της συμφωνίας.

G7: Στο επίκεντρο οι διαφορετικές οικονομικές επιδόσεις

Ο φόρος απευθύνεται κυρίως σε ψηφιακούς γίγαντες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, με τον λεγόμενο «πρώτο πυλώνα» που στοχεύει στην ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων επί περίπου 200 δισ. δολαρίων εταιρικών κερδών στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Στρέσα, στη βόρεια Ιταλία, ο Τζορτζέτι επεσήμανε ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από όλες τις χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην υπογραφή σύμβασης τον επόμενο μήνα. «Αυτό το έργο δεν θα ολοκληρωθεί, αυτό δεν είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαφωνία και η αντίδραση των ΗΠΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία ανακοίνωσε την πρόθεση της να σώσει τις  συνομιλίες ώστε να προχωρήσει το σχέδιο επιβολής παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

Ο πρώτος πυλώνας θα επέτρεπε να ξεπεραστεί η διαφωνία που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να απειλούν με αντίποινα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, που έχουν ανακοινώσει ή υιοθετήσει εγχώριους ψηφιακούς φόρους.

Οι εμπορικές αρχές των ΗΠΑ έχουν απειλήσει με δασμούς 25% σε εισαγωγές μια σειράς προϊόντων όπως καλλυντικά και τσάντες αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων από την Ιταλία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Το σχέδιο της Ρώμης

Η Ιταλία θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον που θα σταματήσει αυτούς τους δασμούς, οι οποίοι είναι προσωρινά παγωμένοι μέχρι τον Ιούνιο, διατηρώντας παράλληλα την εισφορά της σε ισχύ, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Η κυβέρνηση θέλει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλευρό της στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς η Ρώμη πιστεύει ότι μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματική, πρόσθεσε.

Η Ιταλία εισήγαγε εισφορά 3% το 2019 στα έσοδα από συναλλαγές μέσω Διαδικτύου για ψηφιακές εταιρείες με πωλήσεις τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ιταλία. Η Ρώμη συγκέντρωσε περίπου 390 εκατ. ευρώ το 2022 από τον φόρο.

Ενώ ο πρώτος πυλώνας έχει κολλήσει, οι χώρες εφαρμόζουν τον δεύτερο πυλώνα της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο φόρο.

Αυτό το μέρος της συμφωνίας προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες με έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ πληρώνουν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή 15%, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν συμπληρωματικό φόρο στα έσοδα που αποκτούν σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή