Ο κύβος… ερρίφθη για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ το οποίο θα μεταστεγαστεί στην καρδιά της Αθήνας, στην Πατησίων, σε ένα από τα πλέον εμβληματικά κτήρια της περιοχής. Σε αυτό που στο εσωτερικού του Ομίλου ΟΤΕ αποκαλείται ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, δηλαδή Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών.

Το Νέο Μουσείο θα είναι έκτασης 5.000 τ.μ. και θα στεγάζεται σε τμήμα του συγκροτήματος και συγκεκριμένα στο ΥΜΑ, επί της οδού Πατησίων στον αριθμό 85. Σε ό,τι αφορά το κόστος του project δεν έγινε καμία σχετική ανακοίνωση, αν και τονίστηκε ότι προφανώς υπάρχει προϋπολογισμός και σχετικές εγκρίσεις από τους μετόχους του Ομίλου.

Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσαμάζ λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη

Αναφερόμενος στο θέμα ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής θα υπάρξει και οριστικοποίηση του ύψους της επένδυσης.

Ποιο είναι όμως το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, το οποίο όπως αποκάλυψε η κα. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, ένας παλαιός πρόεδρος του Ομίλου παρατήρησε ότι «περισσότερο μοιάζει με… μνήμα, παρά με ΥΜΑ», λόγω της παλαιότητας του;

Tο κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ

Το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο σχεδίασε ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1952 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, δίνοντας στην Αθήνα της εποχής έναν πιο σύγχρονο χαρακτήρα. Το ΥΜΑ αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης.

Στην εποχή της ευρυζωνικότητας και του 5G όλα αυτά ίσως ακούγονται παράξενα, σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί 20 ετών σήμερα ότι κάποτε τα σταθερά τηλέφωνα είχαν περιστροφικό καντράν. Υπήρχαν όμως εποχές που δεν ήταν τα πάντα απλά και γρήγορα, το κοινό εξυπηρετούνταν από τηλεφωνήτριες και μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γινόταν με τηλεγραφήματα. Σε κτήρια όπως το ΥΜΑ.

Άρα η επιλογή του για έδρα του Νέου Μουσείου δεν ήταν τυχαία καθώς το ίδιο το κτήριο κουβαλάει από τα θεμέλιά του την ίδια την ιστορία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Όπως είπε και ο κ. Μαζαράκης, οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, «δεν υπήρχε κάποιο άλλο κτήριο πιο κατάλληλο, από τον χώρο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην Πατησίων για να στεγάσει ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών, όπως αυτό».

Λίγο μετά την κατασκευή του οι ανάγκες του Ομίλου ξεπέρασαν τις δυνατότητες του ΥΜΑ και το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ. Η κατασκευή του ΝΥΜΑ ολοκληρώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτηριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας. Σήμερα, το συγκρότημα έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ. και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

O Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ο founding partner του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, Ανδρέας Κούρκουλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ και η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, Ντέπη Τζιμέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, επισήμανε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα κάτω από το συγκρότημα περνούν τεράστια καλώδια που υποστηρίζουν την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της Αθήνας.

Ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι πρόκειται για ένα κτήριο που κατασκευάστηκε λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τον ελληνικό Εμφύλιο και εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, με αποτέλεσμα στο κτήριο να υπάρχουν μέχρι και καταφύγια για την περίπτωση αεροπορικών βομβαρδισμών. Πράγμα λογικό αν σκεφτούμε την κρισιμότητα των εγκαταστάσεων την εποχή που κατασκευάστηκαν.

Σε ερώτημα για το αν θα υπάρχει αντίτιμο για την είσοδο στο Νέο Μουσείο ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι «στόχος δεν είναι να αποκομίσει ο Όμιλος έσοδα από τη λειτουργία του», άλλωστε όπως είπε όσα έσοδα και να έφερνε δεν θα κάλυπταν το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος. «Πιστεύω», είπε, «ότι τουλάχιστον τα σχολεία και τα παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κτήρια του συγκροτήματος, εκτός του ΥΜΑ που θα στεγάσει το Νέο Μουσείο, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στεγάζοντας διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού, call center, data center κλπ.

«Εγώ δεν θα είμαι εδώ… θα είναι οι υπόλοιποι»

Όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη του ΟΤΕ, ο έλεγχος στατικότητας του κτηρίου και η σχετική αποκατάσταση έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ αναμένεται εντός εξαμήνου να ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής και αν όλα εξελιχθούν ομαλά το έργο να έχει ολοκληρωθεί σε τρία με τέσσερα χρόνια. «Εγώ δεν θα είμαι εδώ… θα είναι οι υπόλοιποι», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ίσως σε μία εκδήλωση πρώιμης… νοσταλγίας αφού όπως είναι γνωστό αποχωρεί από τη θέση του τον επόμενο μήνα μετά από παραμονή στο τιμόνι του Ομίλου τα τελευταία 14 χρόνια.

«Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους.» είπε ο κ. Τσαμάζ.

«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ.

Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Όπως τονίστηκε κατά τη σχετική παρουσίαση, η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom.

Σημειώνεται ότι άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το Cosmote History HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η εφαρμογή Cosmote Chronos που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.

«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

Aρχιτεκτονικό σχέδιο της υποδοχής του Νέου Μουσείου

Δραστηριοποίηση της OTEestate

Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, έναν ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο (στον τελευταίο όροφο και με πανοραμική θέα, όπως ειπώθηκε) και καφέ.

Όπως είπε ο κ. Κούρκουλας, της Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, πρόκειται μεν για ένα παλαιό κτήριο που θα έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα κατασκευαστικά και αντισεισμικά πρότυπα ωστόσο πολλά στοιχεία θα διατηρηθούν στη νέα του μορφή. Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς θα είναι το αίθριο του Νέου Μουσείου το οποίο θα διαπερνά κατακόρυφα το κτήριο αλλά και η εξωτερική του πρόσοψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η OTEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ. Η ΟΤΕestate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τμ. και εμπορικής αξίας περίπου €1,15 δισ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα, χώρους logistics, call centers, χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του Ομίλου Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έως και το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της Cosmote eValue στον Κεραμεικό, κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]