Μόλις 9η πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες 33 για τον Γενικό Δείκτη. Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για τις θέσεις τους.

Μια γεμάτη εβδομάδα έφθασε στο τέλος της.

Καταρχάς, ο Γενικός μας Δείκτης “είδε” για τρίτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια τις 1500 μονάδες, έστω και ενδοσυνεδριακά, στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης (όπως και της προηγούμενης Παρασκευής).

Το όριο αυτό έχει ψυχολογική κυρίως σημασία, καθότι διαγραμματικά ο στόχος βραχυπρόθεσμου ορίζοντα είναι υψηλότερα, στις 1540, με στήριξη τις τρέχουσες 1475.

Όριο, ωστόσο, που φαίνεται ότι αναχαίτισε τους αγοραστές κατά τον ίδιο τρόπο που αναχαίτισε και τον αμερικανικό Dow Jones, ο οποίος οριακά κατάφερε να “γράψει” τις εμβληματικές 40000 μονάδες του, και τελικά να χάσει απνευστί 1000, στις επόμενες λίγες ημέρες.

Το επενδυτικό κλίμα συντηρείται θετικό, με τους περισσότερους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες στον κόσμο να βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα επιτευχθέντα ιστορικά υψηλά (ενδεικτικά, οι S&P500, DJIA30, Nasdaq Comp. FTSE100, Eurostoxx50, DAX40, CAC40).

Στη συνέχεια, είχαμε ένα ακόμα βαρυσήμαντο placement, αυτήν τη φορά αφορόν στην Mytilineos. Λίγες ημέρες μετά το αντίστοιχο για την Jumbo, ο ΜΥΤΙΛ έδωσε “ευκαιρίες” εισόδου στο ταμπλό, μιας και βρέθηκε με “απώλειες” πάνω από 7% από τις κορυφές του. Οι απώλειες μπαίνουν σε εισαγωγικά διότι εξαρτήθηκαν καθολικά από την χαμηλότερη της τρέχουσας τιμής του placement (35,5) και όχι από οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά των μετόχων ή εξέλιξη στον Όμιλο. Υπενθυμίζοντας, φυσικά, ότι οι εκθέσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε τιμές-στόχους άνω των 44€, ενώ επίκειται και εισαγωγή στο LSE..

Το πισωγύρισμα αυτής της -πάντα ενδιαφέρουσας- μετοχής συνοδεύτηκε από αντίστοιχες ρευστοποιήσεις στα περισσότερα δεικτοβαρή χαρτιά, με κύριο πρωταγωνιστή τις τραπεζικές μετοχές.

Και οι 4 δεικτοβαρείς επέστρεψαν σε στηρίξεις, με την ΠΕΙΡ να έχει τη χειρότερη συμπεριφορά μιας και ταμπουρώθηκε στα όρια της τάσης της λίγο πάνω από τα 3,70 ευρώ. Οι επιθετικές ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ διόρθωσαν μεν, αλλά από ακραία υψηλά επίπεδα, υπερφαλαγγίζοντας μάλιστα και σε απόδοση τις άλλες δύο. Τέλος, η ΑΛΦΑ επιχείρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσπαση (επιτέλους) του 1,68, για να επιστρέψει σε τεχνική επιβεβαίωση με μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια και κίνδυνο μόνο κάτω από τα 1,6 ευρώ, σε ημερήσιο κλείσιμο. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά απόδοσης, από 1/1 έχουμε ΕΤΕ +32%, ΕΥΡΩΒ +28%, ΠΕΙΡ +17% και ΑΛΦΑ +9%. Ο ΔΤΡ στο +22%.

Από τους τίτλους που έλαμψαν, ξεχωρίσαμε τη CENER, σε νέα ιστορικά υψηλά κόντρα στο υπόλοιπο ταμπλό, και κλείσιμο (Πέμπτης) για πρώτη φορά στα 9 ευρώ. Η κεφ/ση στα 1,7 δισεκατ. ευρώ.. Και η συμπεριφορά της “τράβηξε” και εκείνη της μητρικής ΒΙΟ, που ούτως ή άλλως κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης.

Σημαντική ανθεκτικότητα από ΟΠΑΠ, αν και ήδη “φθηνός” για τα επίπεδα αυτά, όπως και η ΟΤΟΕΛ που δείχνει να μαζεύει δυνάμεις.

Τέλος, η ΜΟΗ υπερκέρασε τα 28 ευρώ που αποτελούσαν αντίσταση πολλών εβδομάδων, ενώ την Παρασκευή επέστρεψε για να δώσει και πάλι χαρτιά σε όσους την περίμεναν υπομονετικά.

Για τη συνέχεια, οι παράγοντες που θα δικαιολογούσαν συνέχιση της ανόδου στέκουν ολοζώντανοι. Τα μεγάλα γεγονότα για το β’ εξάμηνο σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι ευρωεκλογές, οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι επικέιμενες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών -ΚΤ με βασική θεματολογία τις μειώσεις (ή όχι) των επιτοκίων αναφοράς.

Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν διαβλέπουν σημαντικα προβλήματα, αντίθετα αργά ή γρήγορα ότι θα επανέλθει μια “κανονικότητα”. Ειδάλλως δεν θα ευρίσκοντο τα Χρηματιστήρια εδώ που είναι.

Η τιμή του αργού πετρελαίου επιρρωνύει, καθώς η “ύπνωση” βοηθά να αμβλύνονται οι φόβοι για ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Η συμπεριφορά του χρυσού επιδεικνύει την πεποίηθηση ότι θα παραμείνουμε σε αυτήν την προβληματική του πληθωρισμού επί μακρόν.

Ειδικότερα, μπορεί τα μεγέθη να επιστρέψουν σε ανεκτά από τις ΚΤ επίπεδα, όμως επ ουδενί λόγο δεν προβλέπεται μηδενικό επίπεδο, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Και οι αγορές ομολόγων, ειδικά των κρατικών, δέχονται με ευχαρίστηση τις (επανα)τοποθετήσεις των ομολογιούχων, οι οποίοι ποντάρουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, σπεύδοντας να κλειδώσουν αποδόσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Οι πωλητές επέμειναν, τα προβλήματα μόλις άρχισαν στο Χρηματιστήριο. Ποιες μετοχές συντηρούν επίπεδα στηρίξεων
ο Αντικριστής |

Οι πωλητές επέμειναν, τα προβλήματα μόλις άρχισαν στο Χρηματιστήριο. Ποιες μετοχές συντηρούν επίπεδα στηρίξεων

Κλείσαμε την 11η πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες 36. Μια εβδομάδα που στιγματίστηκε από μεσοπρόθεσμης αξίας μεταβλητή από τα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές

Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ελκυστικές παραμένουν πολλές μετοχές
ο Αντικριστής |

Άνευρη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ελκυστικές παραμένουν πολλές μετοχές

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η έλλειψη εμφανούς βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης εκνευρίζει τους εμπλεκομένους. Η εικόνα μας είναι καλύτερη των λοιπών ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

Τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ αμβλύνουν τους επενδυτικούς κινδύνους. Νέα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street
ο Αντικριστής |

Τα μακροοικονομικά στις ΗΠΑ αμβλύνουν τους επενδυτικούς κινδύνους. Νέα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Η κρίσιμη ανακοίνωση του ΔΤΚ των ΗΠΑ εξέπληξε θετικά, με τους Αμερικάνους να ανακοινώνουν 3,3% γενικό πληθωρισμό ΥοΥ (από 3,4%) και 3,4% δομικό (από 3,6%). Κι η επενδυτική όρεξη καλά κρατεί.

Οι επενδυτές αισθάνονται αυτοπεποίθηση, διότι διάβασαν σωστά τα δεδομένα. ΕΚΤ και SSM έδωσαν τον ρυθμό
ο Αντικριστής |

Οι επενδυτές αισθάνονται αυτοπεποίθηση, διότι διάβασαν σωστά τα δεδομένα. ΕΚΤ και SSM έδωσαν τον ρυθμό

Ήρθε η πολυαναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει επιτόκια, και μάλιστα "αδιαφορώντας" για την αδυναμία της Fed να πράξει ανάλογα στην παρούσα φάση. Οι μετοχικές αγορές συνέχισαν ανοδικά.

To Χρηματιστήριο κράτησε τις στηρίξεις του. Στην πρώτη γραμμή του πυρός τα μερίσματα
ο Αντικριστής |

To Χρηματιστήριο κράτησε τις στηρίξεις του. Στην πρώτη γραμμή του πυρός τα μερίσματα

Μια δεύτερη ανάγνωση στα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) επιβεβαιώνει τη σοβαρή προεξόφληση για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.