Χωρίς «φρένο» συνεχίζουν να τρέχουν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, εκτινάσσοντας το κόστος κατασκευής.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το κόστος κατασκευής, που δείχνουν ένα ράλι διαρκών ανατιμήσεων με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής των νεόδμητων ακίνητων να αυξάνεται με εντατικούς ρυθμούς.

Ακίνητα: Οι 10 περιοχές της Αθήνας με την υψηλότερη απόδοση [πίνακας]

Τον Απρίλιο καταγράφηκαν περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξεως του 5,6% στα οικοδομικά υλικά συνολικά, καθώς, με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 5,6% τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2023, έναντι αύξησης 8,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2023 με το 2022.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4% τον Απρίλιο 2024 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2024, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2023.

Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά

Αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: Τούβλα (13,5%), Αγωγούς χάλκινους (8,7%), Πλαστικούς σωλήνες (8,5%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%), Θερμαντικά σώματα (7,4%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,3%), Ηλιακούς θερμοσίφωνες (7,1%), Πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,1%), Διακόπτες (6,7%), Παρκέτα (6,3%), Τσιμέντο (6,2%), Κουφώματα αλουμινίου (5,9%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (5,9%), Μαρμαρόπλακες (5,8%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,2%), Σίδηρο οπλισμού (3,9%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (3,7%). Στον αντίποδα, μείωση 7,4% καταγράφηκε στις τιμές στην Ηλεκτρική ενέργεια.

Τα ακίνητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022.

Στην αύξηση στις τιμές των ακινήτων καθοριστική συμβολή έχει η ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες, καθώς και το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλών επιτοκίων, επηρεάζουν αρνητικά το περιθώριο επενδυτικού κέρδους, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, εκτιμά η ΤτΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα