Στην «μάχη» κατά της ακρίβειας, αλλά και στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα προγράμματα που «τρέχουν» και δήλωσε πως, «θέλουμε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Χατζηδάκης: Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ, για να στηριχθούν οι πράσινες πολιτικές

Είπε πως, φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών, στα 12,2 δις ευρώ. «Τα 8 δις από τα 12 προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Γι’ αυτό λοιπόν είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές που έρχονται στις 9 Ιουνίου», είπε ο ίδιος.

Τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ πως την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η έναρξη του ΤΕΠΙΧ III, ένα πρόγραμμα που στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με δύο πυλώνες.

«Υπάρχει ο πυλώνας της επιδότησης του δανείου. Δηλαδή το 40% του δανείου το δίνουμε με μηδενικό επιτόκιο και το 60% το επιδοτούμε με τρεις μονάδες για δύο χρόνια», ανέφερε και πρόσθσε πως, «για πρώτη φορά, θα εγγυηθούμε το 80% του δανείου μιας νέας επιχείρησης, δηλαδή 70 – 80%, το εγγυάται το κράτος και δίνουμε και επιδότηση δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο δάνειο το οποίο λαμβάνουν».

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μοιρασμένα. «Υπάρχει το δανειακό σκέλος και το άλλο σκέλος, το οποίο είναι επιδοτούμενο».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως στις 6 Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», με το οποίο μια καινοτομία μπορεί να επιδοτηθεί. «Είναι ένα νέο πρόγραμμα 300 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στην καινοτομία, στην έρευνα ή μαζί με κάποιο άλλο ίδρυμα να προχωρήσουν σε μια ερευνητική και καινοτόμα δραστηριότητα και κυρίως να τους βοηθήσουμε, δηλαδή στην εξωστρέφεια τους».

Η ακρίβεια

Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. «Όταν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη γιγαντώνεται, προφανώς επειδή είμαστε μια χώρα που έχουμε εισαγωγές, ο πληθωρισμός αυτός μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία όμως που κατατέθηκαν και χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό φαίνεται ξεκάθαρα ότι είμαστε περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης. Κάποιες στιγμές ήμασταν και πιο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης και έχουμε λάβει μέτρα», είπε.

Ανέφερε τα μέτρα λέγοντας: «Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αυξήσεις μισθών, αύξηση κατώτατου μισθού και βεβαίως με τους ελέγχους, τον περιορισμό του ποσοστού κέρδους, τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Με τον e-καταναλωτή πλέον από το τηλέφωνό σας, μπορείτε να δείτε ένα καλάθι και να συγκρίνετε. Και βλέπουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία ελληνική που την αντέγραψαν κι άλλες χώρες».

Για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξήγησε πως: «Έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα γίνει μέσα στην τετραετία. Έχουμε επίσης πει και φαίνεται κι από τα επίσημα στατιστικά, ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και υπάρχουν και τα μεγάλα, ευρωπαϊκά θέματα και γι’ αυτό βλέπουμε και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που έστειλε επιστολή και ζητάει την παρέμβαση(…)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία