Σε ένα ταξίδι με πολλαπλούς συμβολισμούς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, η οποία θα συνοδευτεί από κοινή υπουργική συνεδρίαση, καθώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να δείξουν ενότητα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον επόμενο μήνα .

Το ταξίδι του Μακρόν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, τη Δρέσδη στα ανατολικά και το Μούνστερ στα δυτικά είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια.

Με τις δύο χώρες να έχουν διαφωνήσει σε αρκετά θέματα τα τελευταία χρόνια, αναλυτές θα αναζητήσουν στην επίσκεψη αυτή στοιχεία για την κατάσταση των γαλλογερμανικών σχέσεων σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη: από τον πόλεμο της Ουκρανίας έως την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν πολύ διαφορετικά στυλ ηγεσίας και έχουν διαφωνήσει δημόσια για ζητήματα από την άμυνα μέχρι την πυρηνική ενέργεια από τότε που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021. Ωστόσο, έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς σε διάφορα μέτωπα τελευταία, από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση έως τις αλλαγές στις επιδοτήσεις, επιτρέποντας στην ΕΕ να συνάψει συμφωνίες και να έχει ένα πιο ενωμένο μέτωπο.

«Υπάρχουν εντάσεις στη γερμανο-γαλλική σχέση, αλλά εν μέρει ακριβώς επειδή έχουν ασχοληθεί με ορισμένα δύσκολα θέματα», δήλωσε ο Γιαν Βέρνερ στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες συγκλίνουν επίσης, στην ανάγκη επέκτασης της ΕΕ προς τα ανατολικά. .

Η επίσκεψη είναι «μια προσπάθεια στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να αποδειχθεί ότι η σχέση λειτουργεί» σχολίασε από την πλευρά του ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο think tank Eurasia Group. «Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη κενά σε μείζονα ζητήματα που διατρέχουν την ΕΕ».

Η άμυνα

Ένα βασικό τέτοιο κενό είναι η ευρωπαϊκή άμυνα, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου . Οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας τον θεωρούν ως έναν πολύ λιγότερο αξιόπιστο σύμμαχο για την Ευρώπη από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα φέτος ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος όχι μόνο είπε ότι δεν θα προστάτευε τα μέλη του ΝΑΤΟ από μια μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία εάν οι συνεισφορές αυτών των χωρών στην αμυντική συμμαχία καθυστερούσαν, αλλά ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλουν».

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, έχει πιέσει για μια Ευρώπη πιο αυτοδύναμη σε αμυντικά θέματα και έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την απόφαση της Γερμανίας να αγοράσει κυρίως αμερικανικό εξοπλισμό για την ομπρέλα αεράμυνας της European Sky Shield Initiative.

Η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη δεν έχει χρόνο να περιμένει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία να προετοιμαστεί για απειλές όπως η ρωσική εχθρότητα.

Δομή και επιχειρήσεις

Ο Μακρόν, συνοδευόμενος στο ταξίδι του από τη σύζυγό του Μπριζίτ, θα ξεκινήσει την επίσκεψή του την Κυριακή όπου θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προτού διασχίσει την Πύλη του Βρανδεμβούργου με τον δήμαρχο της πόλης, Κάι Βέγκνερ.

Τη Δευτέρα, θα κατευθυνθεί στη Δρέσδη, όπου θα κάνει μια ομιλία μπροστά στο Frauenkirche που καταστράφηκε από τους δυτικούς συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν κατευθυνθεί την Τρίτη στο Muenster.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος του ταξιδιού του θα είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη στο Meseberg, λίγο έξω από το Βερολίνο, όπου οι δύο κυβερνήσεις θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για τα δύο κύρια ζητήματα που δυσκολεύτηκαν να δουν, την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή