Ο τομέας ακινήτων της Κίνας απασχολεί εδώ και καιρό τους οικονομικούς αναλυτές καθώς πολλοί κατασκευαστές ακινήτων ή έχουν ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύουν προς τα εκεί υπό το βάρος επαχθών δανείων και ανεπαρκούς ζήτησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ακτίδα αισιοδοξίας, καθώς η ανάκαμψη στην αγορά πολυτελών κατοικιών της χώρας ανεβάζει στροφές ακόμη και καθώς o υπόλοιπος τομέας κατοικιών παλεύει με την ανεπαρκή ζήτηση. Ωστόσο, τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη συνολική ύφεση της αγοράς ακινήτων, λένε αναλυτές.

Κίνα: «Ιστορικά» βήματα για τη σταθεροποίηση του τομέα ακινήτων

Στη Σαγκάη, οικογένειες με υψηλή καθαρή αξία αγοράζουν ακριβά σπίτια με ταχύτητα ρεκόρ, ενώ οι αγοραστές σε άλλες μεγάλες πόλεις εξετάζουν επίσης τα ακίνητα υψηλής ποιότητας ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου από το χρηματιστήριο.

Απίστευτη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες

Την Πέμπτη, η CapitaLand της Σιγκαπούρης πούλησε και τα 75 διαμερίσματα σε πολυτελές project της στη Σαγκάη μέσα σε 45 λεπτά από την αναγγελία, αντλώντας 3,1 δισεκατομμύρια γιουάν (492,4 εκατομμύρια δολάρια). Η τιμή των διαμερισμάτων, που βρίσκονται στην κεντρική συνοικία Huangpu, στα 168.000 γιουάν ($23.630) ανά τετραγωνικό μέτρο δεν ήταν αποτρεπτική, καθώς ήταν σχεδόν πέντε φορές υπερκαλυμμένη. Νέα σπίτια στη Σαγκάη πωλήθηκαν σε μέση τιμή 65.920 γιουάν ($9.272) ανά τετραγωνικό μέτρο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον πάροχο πληροφοριών ακινήτων Fang.com.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι κατασκευαστές στη Σαγκάη πούλησαν πολυτελείς κατοικίες αξίας 24 δισεκατομμυρίων γιουάν ($3,38dis.), αύξηση 156% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής δεδομένων China Real Estate Information Corp (CRIC).

«Η Σαγκάη έχει δει τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών που έχουν εξαντληθεί μέχρι στιγμής φέτος», δήλωσε στην South China Morning Post ο Γιαν Γιουετζίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας E-house με έδρα τη Σαγκάη. «Αυτό καταδεικνύει επαρκώς την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων υψηλής ποιότητας της πόλης και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας παίρνει μια στροφή προς το καλύτερο.

Τα έργα της Σαγκάης που είχαν μεγάλη ζήτηση βρίσκονταν σε κεντρική τοποθεσία, σημείωσε ο Γιαν, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη του τμήματος των premium ακινήτων θα καταρρεύσει στη μαζική αγορά.

Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν εκείνες ενός επιχειρηματία με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος είπε στην Post ότι η οικογένειά του έψαχνε να αγοράσει ένα πολυτελές σπίτι σε προνομιακή τοποθεσία, καθώς περίμεναν ότι οι τιμές θα αυξηθούν λόγω της περιορισμένης προσφοράς, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε προλάβει.

Άνθηση ζήτησης πολυτελών ακινήτων σε όλες τις μεγαλουπόλεις

Εκτός από τη Σαγκάη, μια ανάκαμψη στην αγορά πολυτελών κατοικιών λαμβάνει χώρα αργά αλλά σταθερά και σε άλλες μεγαλουπόλεις.

Στο Πεκίνο, οι συναλλαγές στο τμήμα premium αυξήθηκαν κατά 51,3% σε μηνιαία βάση, στα 9 δισεκατομμύρια γιουάν τον Απρίλιο. Ωστόσο, η τιμή ήταν 18,8% χαμηλότερη σε ετήσια βάση.

Στον τεχνολογικό κόμβο Shenzhen, οι συναλλαγές αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ήταν ακόμα 33,3% χαμηλότερα.

«Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων υψηλής ποιότητας, καθώς ορισμένα έργα προσφέρονται σε τιμές κάτω από τις μεταχειρισμένες πολυτελείς κατοικίες, είναι μια τεράστια ώθηση στο κλίμα της αγοράς», ανέφεραν οι αναλυτές της CRIC τον Μάρτιο.

Οι φιλόδοξες προσπάθειες του Πεκίνου για διάσωση του τομέα ακινήτων

Η ανάκαμψη στην αγορά premium κατοικιών έρχεται καθώς η κυβέρνηση έκανε την πιο φιλόδοξη προσπάθειά της να σώσει την παραπαίουσα αγορά ακινήτων, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ανακοινώνει πρόσφατα ότι θα διαθέσει 300 δισεκατομμύρια γιουάν για οικονομικά προσιτή στέγαση.

Η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε επίσης το εθνικό κατώτερο όριο στα επιτόκια στεγαστικών δανείων και προέβη σε περαιτέρω περικοπές προκαταβολών για να ενισχύσει την πίστη των αγοραστών κατοικιών, ενώ κορυφαία πολιτικά στελέχη προέτρεψαν τοπικές κυβερνήσεις να αγοράσουν απούλητα σπίτια.

Οι τιμές των νέων κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα υποχώρησαν 0,6 % σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, σημειώνοντας 11ο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Στη δευτερογενή αγορά, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,9%, τον 12ο συνεχόμενο μήνα πτώσης.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από το αν οι καταναλωτές συμμετάσχουν στα μέτρα σταθεροποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή