Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, Μουκές Αμπάνι, μπαίνει στην Αφρική με μια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, επιδιώκοντας να κερδίσει πελάτες κινητής τηλεφωνίας σε μια αγορά υψηλής ανάπτυξης.

Η Radisys Corp της Reliance Industries που ελέγχεται από τον Αμπάνι, θα παρέχει βασικές υποδομές δικτύου, εφαρμογές και smartphones για την Next-Gen InfraCo (NGIC) με έδρα την Γκάνα, σύμφωνα με τον Χάρκιριτ Σινγκ, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας. Ο Σινγκ αποκάλυψε τα σχέδια πριν από την ανακοίνωση της έναρξης της NGIC τη Δευτέρα στη Βομβάη, το οικονομικό κέντρο της Ινδίας.

Οι Ινδοί δισεκατομμυριούχοι που περνούν κάτω από το ραντάρ

Η NGIC, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα παρέχει υπηρεσίες 5G σε φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στη Γκάνα. Η εταιρεία «βασίζεται στην παραδοχή της δημιουργίας προσιτών ψηφιακών υπηρεσιών στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Σινγκ στο Bloomberg News.

Στους στρατηγικούς εταίρους της NGIC περιλαμβάνονται η Nokia Oyj, η ινδική Tech Mahindra Ltd. και η Microsoft, η οποία έχει οξύνει όλο και περισσότερο την εστίασή της στις τηλεπικοινωνίες μετά την εξαγορά δύο εταιρειών cloud το 2020.

Ο στόχος της NGIC

Η Γκάνα, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής με πληθυσμό λίγο πάνω από 33 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τρεις κύριους φορείς εκμετάλλευσης στον χώρο των τηλεπικοινωνιών: την MTN Ghana, την Vodafone Ghana και την κρατική AirtelTigo. Οι στρατηγικοί εταίροι της NGIC, η τεχνολογική της επάρκεια και η κατοχή της μοναδικής άδειας 5G της Γκάνας θα τη βοηθήσουν να δημιουργήσει υπηρεσίες σε ευρεία σε κλίμακα, ένα τεράστιο κόστος για τους μεμονωμένους φορείς κινητής τηλεφωνίας, δήλωσε ο Singh.

Δύο αφρικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η Ascend Digital Solutions Ltd. και η K-NET, κατέχουν συνδιαστικά ένα ποσοστό 55% στη νέα εταιρεία, δήλωσε ο Σινγκ. Η κυβέρνηση της Γκάνας θα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της NGIC, ενώ οι τοπικοί φορείς κινητής τηλεφωνίας και οι ιδιώτες επενδυτές θα διατηρήσουν τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας. Ο Σινγκ είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Ascend.

Η NGIC έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες 5G στη Γκάνα για μια δεκαετία, αν και η άδειά της ισχύει για 15 χρόνια. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας για την τριετία ανέρχονται σε 145 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία επιδιώκει να μιμηθεί την επιτυχία της Jio Infocomm Ltd. του Αμπάνι στην Ινδία. Η Jio εγκαινίασε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ινδία στα τέλη του 2016 με χαμηλού κόστους δεδομένα και δωρεάν φωνητικές κλήσεις, αναγκάζοντας ορισμένους ανταγωνιστές να κλείσουν και άλλους να ενοποιηθούν. Στον Αμπάνι πιστώνεται ευρέως το γεγονός ότι έκανε την κινητή τηλεφωνίας προσιτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς. Η Jio είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία με 470 εκατομμύρια χρήστες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή