Ο πληρεξούσιος σύμβουλος Glass Lewis  κάλεσε τους μετόχους της Tesla να απορρίψουν το πακέτο αμοιβής ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Ίλον Μασκ, το οποίο εάν εγκριθεί θα ήταν το μεγαλύτερο για έναν CEO στην εταιρική Αμερική.

Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα προς το διοικητικό συμβούλιο ενόψει της κρίσιμης ετήσιας συνέλευσης του τον επόμενο μήνα.

Σε έκθεσή του που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Glass Lewis είπε ότι το πακέτο δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών του διευθύνοντος συμβούλου ήταν αδικαιολόγητα διχαστικό και «υπερβολικού μεγέθους». Επίσης επέκρινε την προτεινόμενη μετακίνηση στο Τέξας καθώς προσφέρει «αβέβαια οφέλη και πρόσθετο κίνδυνο» στους μετόχους.

Tesla: Πώς θα συνεχίσει την παραγωγή με το Model Y στη Σαγκάη

Ο πληρεξούσιος σύμβουλος έθεσε επίσης ζητήματα με το «πλαίσιο των εξαιρετικά χρονοβόρων έργων» του Μασκ, ιδίως την εξαγορά το 2022 και τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση του Twitter, τώρα γνωστό ως X, που ισχυρίζεται ότι αποσπούν την προσοχή του δισεκατομμυριούχου από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή EV στον κόσμο. Ο Μασκ διευθύνει επίσης τα SpaceX, Neuralink και την Boring Company.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ασκεί πιέσεις στους επενδυτές για να επικυρώσουν εκ νέου το μπόνους των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε το 2018, το οποίο καταργήθηκε από δικαστή του Ντέλαγουερ τον Ιανουάριο λόγω ανησυχιών για το μέγεθός του και την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου. Σε απάντηση, ο Μασκ ορκίστηκε να εγκαταλείψει την πολιτεία και να μεταφέρει την εταιρεία της Tesla στο Τέξας.

Στενές σχέσεις

Η πρόεδρος της Tesla, Robyn Denholm, έχει υποστηρίξει ότι ο Μασκ αξίζει να πληρωθεί τόσο πολύ επειδή η εταιρεία πέτυχε φιλόδοξους στόχους για έσοδα και την τιμή της μετοχής της. Και απέρριψε την κριτική ότι είναι πολύ κοντά στον διευθύνοντα σύμβουλο, κάνοντας λόγο για «χαζομάρες».

Οι συστάσεις του Glass Lewis είναι σημαντικές επειδή επηρεάζουν την ψήφο μεγάλων θεσμικών επενδυτών όπως η Vanguard, η Capital Group, η Norges και η State Street, οι οποίοι είναι οι 10 κορυφαίοι μέτοχοι της Tesla και καταψήφισαν την πρόταση αμοιβής την πρώτη φορά.

Ο συνεργάτης πληρεξούσιος σύμβουλος ISS αναμένεται να δημοσιεύσει τη δική του έκθεση σύντομα πριν από την ετήσια συνάντηση της Tesla στις 13 Ιουνίου.

Αν και η υπερψήφιση του πακέτου δεν θα ανέτρεπε την απόφαση του δικαστηρίου, η αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει ότι θα αποδείξει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πακέτο έξι χρόνια αργότερα και θα μπορούσε να είναι αποφασιστική στις επόμενες νομικές προσφυγές.

Εάν πετύχει, το ποσοστό του Μασκ θα εκτιναχθεί σε περισσότερο από 20% από 13%. Μια απώλεια θα ήταν συμβολικά επιζήμια για τον Denholm και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο και θα εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του Μασκ στην Tesla.

Υποστηρικτές

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την αμοιβή ανεξάρτητα από τις συμβουλές. Η ναυαρχίδα του Baillie Gifford , Scottish Mortgage Investment Trust είπε στους FT αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ, καθώς ο Μασκ είχε προσφέρει «αξιοσημείωτες εταιρικές επιδόσεις που οδήγησαν σε τεράστια δημιουργία αξίας για τους μετόχους».

Η Tesla πρέπει επίσης να πείσει χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές σε όλο τον κόσμο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης . Αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των μετοχών, ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσό για μια εισηγμένη εταιρεία, και θα είναι κρίσιμο για το αποτέλεσμα.

Στην ψηφοφορία για την αμοιβή, μια απλή πλειοψηφία πρέπει να είναι υπέρ, εξαιρουμένων των μετοχών που κατέχουν ο Μασκ και ο αδελφός του Κίμπαλ. Η Reincorporation στο Τέξας έχει υψηλότερο πήχη, απαιτώντας την πλειοψηφία όλων των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία, που σημαίνει ότι όσες δεν μεταφέρονται υπολογίζονται ως «όχι».

Ο Glass Lewis συνέστησε επίσης να καταψηφιστεί η επανεκλογή του Kimbal στο οκταμελές διοικητικό συμβούλιο , προειδοποιώντας ότι «οι μέτοχοι μπορεί εύλογα να θεωρήσουν ότι η συνολική ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου αποτελεί ουσιαστική ανησυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή