Η κυβέρνηση ως γνωστόν εδώ και μήνες έχει αλλάξει την οικονομική της πολιτική και μαζί προσάρμοσε και το οικονομικό της αφήγημα. Τη στιγμή που επί μία τετραετία βασικό της μέλημα ήταν η ενίσχυση της κατανάλωσης, με διάφορα προσχήματα, από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μέχρι την απλή αποκατάσταση «αδικιών» με τα διάφορα… pass, εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποσύρει το σύνολο των έκτακτων ενισχύσεων. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άρχισε να λέει σε κάθε ευκαιρία ότι μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι πλέον ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, αλλά ανάπτυξη μέσω ενίσχυσης των επενδύσεων. Για το τελευταίο τα πρώτα στοιχεία του 2023 και των πρώτων μηνών του 2024 δεν έδειξαν σπουδαία αποτελέσματα, αλλά η στόχευση παραμένει η ίδια.
Αυτή η αποστροφή του λόγου κ. Χατζηδάκη στην ανοικτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων ήταν που σε έναν βαθμό απέδωσε και την πραγματική διαφορά που υπάρχει αυτή την περίοδο στην αγορά μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Οι επιχειρήσεις βίωσαν επί μία τριετία τη γενική κατακραυγή για τις αυξήσεις των τιμών, σχεδόν άηχα, χωρίς αντίδραση.
Εβλεπαν ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση αναγνώριζε το πρόβλημα και μέσω των επιδομάτων στήριζε την κατανάλωση, αυξάνοντας τους πληθωριστικούς τους τζίρους. Από τη στιγμή ωστόσο που τα επιδόματα αποσύρθηκαν και η μομφή εναντίον τους για την ακρίβεια έμεινε, οι επιχειρήσεις είδαν και τις πρώτες επιπτώσεις στην κατανάλωση. Οι τζίροι ή σταθεροποιήθηκαν ή άρχισαν σε κάποιους κλάδους να μειώνονται. Οπότε η υπομονή μετατράπηκε σε θυμό, που στην πορεία εξελίσσεται σε οργή. Αυτή ήταν η αιτία του μίνι επεισοδίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κηφισιά, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Συνδέσμου Ι. Γιώτη.
Η πλευρά Χατζηδάκη καταλαβαίνει, αλλά γνωρίζει ότι δεν περνάει σε καμία περίπτωση από ευρωπαϊκό όργανο η οριζόντια μείωση ΦΠΑ. Μεμονωμένη σε κάποιο προϊόν ή κάποια προϊόντα ή κατηγορίες προϊόντων θα μπορούσε να συζητηθεί. Οριζόντια αποκλείεται, ειδικά όσο υπάρχει το κενό των 60 δισ. της μαύρης οικονομίας μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και της πραγματικής κατανάλωσης και όσο δεν έχουν προχωρήσει ακόμα άλλες υπεσχημένες μειώσεις φόρων ή εισφορές όπως αυτοί της εργασίας και των μισθωτών.
Επίσης, για να ζητήσει ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να το αιτιολογήσει κάπως. Με τι επιχείρημα θα υποστηρίξει τη μείωση του ΦΠΑ, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2% και ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα του ΣΕΒΤ κινείται μόλις στο 0,6%. Πρακτικά δηλαδή, το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση και η οικονομία πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές. Από τα συμφραζόμενα, γίνεται αντιληπτό ότι πιθανότατα κερδισμένος θα είναι ο ομοειδής κλάδος του καφέ, με το ενδεχόμενο πλέον παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ να θεωρείται δεδομένο. Ετσι, σαν κλαδί ελιάς…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται