Αρχίζει σήμερα στη Μόσχα το Διεθνές Χρηματοοικονομικό και Οικονομικό Φόρουμ των BRICS (IFE Forum BRICS 2024) , με τη συμμετοχή περίπου 700 καλεσμένων από πολλές χώρες του κόσμου. Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες θα συνδεθούν στην εκδήλωση διαδικτυακά.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, υπουργοί, εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, στελέχη εταιρειών και εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν τη δημιουργία ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών μέσων εντός του πλαισίου των BRICS και την επιχειρηματική ανάπτυξη εν μέσω παγκόσμιου μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του φόρουμ, θα εγκριθεί ψήφισμα για νέες δραστηριότητες πληρωμών, διακανονισμού και εκπομπών των χωρών της ένωσης.

BRICS: Μεγαλώνουν και αυξάνουν το οικονομικό αποτύπωμά τους

Οι διοργανωτές σημείωσαν επίσης ότι οι κύριοι στόχοι της εκδήλωσης θα είναι η προώθηση της ομαλής εισόδου των χωρών BRICS σε νέες αγορές, το αμοιβαίο εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων, κυβερνήσεων και κοινοτήτων.

Προβλέπονται επίσης συμφωνίες διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών BRICS και των εταίρων τους, μεγάλες επενδυτικές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών από τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, την Κίνα, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και τη Νότια Αφρική. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι ορισμένων χωρών που δεν είναι μέλη των BRICS – Αλγερία, Αίγυπτος, Υεμένη, Παλαιστίνη, Περού, Τυνησία.

Επέκταση

Η ίδρυση των BRICS το 2006 ήταν μια υπόσχεση των τεσσάρων – αρχικά – κρατών (η Νότια Αφρική εντάχθηκε το 2010) να προωθήσουν «τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτκών συστημάτων, ώστε να αντανακλούν τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία».

Υποστήριζαν ακόμα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, «ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα σταθερό, προβλέψιμο και πιο διαφοροποιημένο νομισματικό σύστημα».

Η ένταξη των νέων κρατών

Από την αρχή του έτους στον οργανισμό εντάχθηκαν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος , το Ιράν και η Αιθιοπία διπλασιάζοντας τον αριθμό των μελών και μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το οικονομικό βάρος των BRICS+.

Τα κράτη που ανήκουν στην ομάδα αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό (45%) με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ καθώς συγκεντρώνουν 28 τρισ. δολάρια.

Ακόμα, οι BRICS+ έχουν κορυφαία θέση στην παραγωγή αλλά και στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου: Σχεδόν το 1/2 των αποθεμάτων «μαύρου χρυσού».

Μόνον τρία απο τα νέα κράτη των BRICS+, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου (47,4% του ΟΠΕΚ).

Το οικονομικό αποτύπωμα του οργανισμού είναι ήδη μεγάλο αλλά ακόμη μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες που παρέχονται ,μέσω των συνεργασιών, στα κράτη-μέλη.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια χώρα με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες και η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πιθανόν, θα δώσει ευκαιρίες αλλά και μια επιπλέον αίσθηση «ασφάλειας» στον εφοδιασμό του Πεκίνου με πετρέλαιο.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα για τη διάθεση ενεργειακών πόρων είναι ενδεικτική των αλλαγών που συντελούνται.

Αποδολαριοποίηση

Η ανάπτυξη ενός κοινού νομίσματος είναι ένα από τα θέματα που συ ζητώνται στις συναντήσεις των ηγετών αλλα και ένα από τα ζητήματα που ενδιαφέρει αρκετά καθως η δημιουργία ενός εναλλακτικού νομίσματος έναντι του δολαρίου θα άλλαζε σημαντικά το τοπίο στις παγκόσμιες νομισματικές συναλλαγές.

Ήδη, και πολύ πιο σταθερά προχωρά η χρήση τοπικών νομισμάτων στις συναλλαγές μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS+ , η οποία μπορεί να μην έχει την εμβέλεια και τη βαρύτητα της κυκλοφορίας ενός κοινού νομίσματος, αποτελεί όμως σημαντική αλλαγή και για ορισμένους ένα πρώτο βήμα για την αποδολαριοποίηση των συναλλαγών που υποστηρίζει η Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα όπως αυτό που υπάρχει στο ΔΝΤ με τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, ένα λογιστικό περιουσιακό στοιχείο με το οποίο «συμμετείχαν» τα μέλη του Ταμείου.

Η δημιουργία της τράπεζας των BRICS ( Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, NDB) είναι μια προσπάθεια διαφοροποίησης και «απεγκλωβισμού» από θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και πρόσβασης σε κεφάλαια για χωρες που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν και μάλιστα με τα δικά τους εθνικά νομίσματα.

Οπως είπε πρόσφατα η πρόεδρος της NDB και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμαν Ρούσεφ «Εκτιμούμε ότι θα δανείζουμε από 8 έως 10 δισ. δολάρια το χρόνο. Στόχος μας είναι περίπου το 30% όσων δανείζουμε να είναι σε τοπικό νόμισμα».

Η Ρωσία στα ηνία

Η ένταξη των πέντε νέων κρατών στο μπλοκ των BRICS συμπίπτει με την ανάληψη από τη Ρωσία της προεδρίας του πολιτικού οργανισμού για το 2024. Και προφανώς δεν στερείται σημασίας η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των BRICS+ στο διεθνές οικονομικό σύστημα αλλά και των συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα.

Οι αθροίσεις δεν είναι αυτόματες σε αυτές τις ενώσεις κρατών αλλά δεν μπορούν και να υποτιμηθούν ή , πολύ περισσότερο, να αγνοηθούν. Η αναβάθμιση της οικονομικής εμβέλειας των BRICS+ είναι εύκολα αντιληπτή αλλά εξίσου σημαντική είναι και η γεωπολιτική αξία που αποκτά η συμμαχία του «Παγκόσμιου Νότου».

Για όσους είναι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι είναι αρκετό να θυμηθούν τη συμφωνία (και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί για χρόνια) ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τη σουνιτική Σαουδική Αραβία ,με τη μεσολάβηση της Κίνας, μόλις πριν από λίγους μήνες,  η οποία προκάλεσε αίσθηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή