Η ιταλική μάρκα παπουτσιών πολυτελείας Golden Goose θα είναι η τελευταία εταιρεία που εισάγεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας συνέχεια σε ένα δυναμικό σερί που ξεκίνησε από τις αρχές του 2024. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αρχική δημόσια προσφορά της Golden Goose αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, αφού έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13 δημόσιες εγγραφές (συγκριτικά με 10 την αντίστοιχη περίοδο του 2023), με μία εξ αυτών να έρχεται από την Ελλάδα. Δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το παράδοξο του 2024… κέρδη, κέρδη, κέρδη – Η ανάλυση της JPMorgan

Ισχυρό πρώτο τρίμηνο και δυναμική συνέχεια

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές IPO συγκέντρωσαν 4,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC. Αν συμπεριλάβουμε τις IPOs από Μέση Ανατολή και Αφρική, το ποσό ανεβαίνει στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 350 εκατ. ευρώ συγκέντρωσαν IPOs στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο α’ τρίμηνο του 2024 σημειώθηκαν τα υψηλότερα έσοδα από δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Οι μεταγενέστερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών IPO το τρίμηνο αυτό ήταν επίσης ως επί το πλείστον θετικές, με 4 από τις 5 κορυφαίες εξ αυτών να κλείνουν το α’ τρίμηνο σε θετικό έδαφος.

Η αναζωογόνηση των δημόσιων εγγραφών οφείλεται και στο ξεκίνημα του έτους για τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν κάνει ένα ισχυρό ξεκίνημα. Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η ισχυρή αγορά μετοχών σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα, δείχνουν ότι οι συνθήκες για μια διαρκή ανάκαμψη της αγοράς IPO το 2024 και μετέπειτα θα είναι ευνοϊκές.

Τρεις από τις πέντε κορυφαίες δημόσιες εγγραφές στο α’ τρίμηνο του 2024 υποστηρίχθηκαν από ιδιωτικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας εγγραφής της Galderma ύψους 2 δισ. ευρώ, της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στο ελβετικό χρηματιστήριο από το 2017, της δημόσιας εγγραφής της Douglas ύψους 889 εκατ. ευρώ, της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στο Deutsche Börse από το 2022 και της δημόσιας εγγραφής της RENK ύψους 448 εκατ. ευρώ. Η IPO του ελευθέριος Βενιζέλος άντλησε 742 εκατ. ευρώ και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εντός ευρώπης και τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Ο Απρίλιος είδε και τη δημόσια εγγραφή της ισπανικής εταιρείας μόδας Puig, με άντληση ποσών που ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. H Golden Goose, αναμένεται να αποτιμηθεί στα 3 δισ. ευρώ μετά την δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. Η νέα μετοχή αναμένεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται πριν από τον Ιούλιο.

Παπούτσια με χρυσό, το σήμα κατατεθέν της Golden Goose

Δυνατά στην Ευρώπη, κάτω σε παγκόσμιο επίπεδο

Η δραστηριότητα των αρχικών δημόσιων εγγραφών επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Πραγματοποιήθηκαν μόλις 291 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 371 δημόσιες εγγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και σχεδόν 70% μείωση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 912 δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 συνεχίστηκε η επιβράδυνση από πέρυσι, όπου έγιναν τα λιγότερα νέα ντεμπούτα στην αγορά από το 2019. Οι δημόσιες εγγραφές πρώτης τριμηνίας προσέφεραν 23,19 δισ. δολάρια, μειωμένα από τα 24,92 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το χαμηλότερο ποσό από το πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δισ. δολάρια.

Αντιφατικοί άνεμοι για την Golden Goose

Η Golden δοκιμάζει την αγορά σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις πολυτελείας γνωρίζουν επιβράδυνση. Η Kering δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πωλήσεις της μάρκας Gucci μειώθηκαν κατά 18% το πρώτο τρίμηνο λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Κίνα. Η LVMH ανέφερε οργανική αύξηση των πωλήσεων κατά 2% στον τομέα της μόδας και των δερμάτινων ειδών για το πρώτο τρίμηνο, από 18% αύξηση ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα παπούτσια της Golden Goose, όλα χειροποίητα και κατασκευασμένα στην Ιταλία, φοριούνται από διασημότητες όπως οι τραγουδίστριες Selena Gomez και Taylor Swift. Ένα ζευγάρι ανδρικών αθλητικών παπουτσιών Ball Star Wishes κοστίζει 740 δολάρια στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η Permira αγόρασε την υποδηματοποιία για 1,3 δισ. ευρώ το 2020. Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν για την IPO της Golden Goose στα τέλη του περασμένου έτους, οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν φορώντας τα ομώνυμα αθλητικά παπούτσια με κουστούμια, καθώς προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τους υποψήφιους πελάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Νευρικότητα λόγω triple witching, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ
Wall Street |

Νευρικότητα λόγω triple witching στη Wall Street, δίνουν τον τόνο οι μετοχές ΑΙ

Οι συναλλαγές έχουν αστάθεια λόγω της τριπλής λήξης των παραγώγων (triple witching), δηλαδή της λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης και δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης