
Σε αναμονή της αξιολόγησης της Fitch βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας σε μια θετική έκπληξη από πλευράς της για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο οίκος θα διστάσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αλλά θα αφήσει τον χρόνο να περάσει, αφήνοντας για τις 22 Νοεμβρίου την όποια κίνηση.
Ακόμη κι αν ο οίκος επιλέξει απλά να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση στο ‘ΒΒB-‘ με σταθερή προοπτική και δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση, αυτό δεν αναμένεται να να αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη, αλλά μάλλον μια ουδέτερη, ίσως λόγω και της επικείμενης διενέργειας των Ευρωεκλογών. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η τελευταία αναβάθμιση από τη Fitch έγινε πριν από 6 μήνες και η συνήθης διαδικασία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.
Fitch: Η μεγάλη αλλαγή που θα φέρει η ΕΚΤ… οδηγός για τα ομόλογα
Βέβαια, η οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν, είτε από την κυβέρνηση, είτε από την αντιπολίτευση.
Το δίχως άλλο, η κυβερνητική επιθυμία είναι να υπάρξει έστω μία αύξηση των προοπτικών (outlook) σε θετικές από σταθερές και διατήρηση της βαθμολογίας της χώρας στο ‘BBB-‘.
Πάντως, θα αποτελούσε μιας τάξης ζήτημα εάν ο οίκος επιλέξει τελικά παρά την προεκλογική περίοδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P και να προχωρήσει σεαναβάθμιση, ανεβάζοντας τις προοπτικές σε θετικές κάτι που προσδοκά μερίδα της αγοράς.
Τι έκανε η S&P
Υπενθυμίζεται άλλωστε και το παράδειγμα της Standard & Poor’s, η οποία διατήρησε τη χώρα στην αξιολόγηση ΒΒΒ-. Πρόκειται για το «κατώφλι» στο φάσμα της επενδυτικής αναβαθμίζοντας όμως την προοπτική (outlook) σε θετικ;h από σταθερη.
Με αυτόν τον τρόπο, ο οίκος είχε αναγνωρίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία ζήτησε να συνεχιστεί παράλληλα με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Η συγκεκριμένη κίνηση είχε αποτελέσει ένα πλήγμα για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθότι η τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια αναβάθμιση, η οποία δεν ήρθε ποτέ.
Η εκτίμηση της Société Générale
O οίκος Fitch Ratings θα ακολουθήσει τα βήματα της S&P και θα αναβαθμίσει κι αυτός τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, κατά την αξιολόγησή της στις 31 Μαΐου, διατηρώντας τη βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ-» (στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας).
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας Société Générale, που θεωρεί ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας παραμένουν και εκτιμά πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από τους οίκους φέτος.
Γενικότερα, η Société Générale αναμένει οι οίκοι, μεταξύ αυτών και ο Fitch Ratings, να τηρήσουν στάση αναμονής για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το 2024, πλην της Γαλλίας, η οποία αν και την «γλίτωσε» από τη Moody’s τον Απρίλιο, αυτόν τον μήνα θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της S&P, που πιθανότατα δεν θα διστάσει να την υποβαθμίσει λόγω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας