Σε αναμονή της αξιολόγησης της Fitch βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας σε μια θετική έκπληξη από πλευράς της για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο οίκος θα διστάσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αλλά θα αφήσει τον χρόνο να περάσει, αφήνοντας για τις 22 Νοεμβρίου την όποια κίνηση.

Ακόμη κι αν ο οίκος επιλέξει απλά να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση στο ‘ΒΒB-‘ με σταθερή προοπτική και δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση, αυτό δεν αναμένεται να να αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη, αλλά μάλλον μια ουδέτερη, ίσως λόγω και της επικείμενης διενέργειας των Ευρωεκλογών. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η τελευταία αναβάθμιση από τη Fitch έγινε πριν από 6 μήνες και η συνήθης διαδικασία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός χρόνου για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.

Fitch: Η μεγάλη αλλαγή που θα φέρει η ΕΚΤ… οδηγός για τα ομόλογα

Βέβαια, η οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν, είτε από την κυβέρνηση, είτε από την αντιπολίτευση.

Το δίχως άλλο, η κυβερνητική επιθυμία είναι να υπάρξει έστω μία αύξηση των προοπτικών (outlook) σε θετικές από σταθερές και διατήρηση της βαθμολογίας της χώρας στο ‘BBB-‘.

Πάντως, θα αποτελούσε μιας τάξης ζήτημα  εάν ο οίκος επιλέξει τελικά παρά την προεκλογική περίοδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P και να προχωρήσει  σεαναβάθμιση, ανεβάζοντας τις προοπτικές  σε θετικές κάτι που προσδοκά μερίδα της αγοράς.

Τι έκανε η S&P

Υπενθυμίζεται άλλωστε και το παράδειγμα της  Standard & Poor’s, η οποία διατήρησε τη χώρα στην αξιολόγηση ΒΒΒ-. Πρόκειται για το «κατώφλι» στο φάσμα της επενδυτικής αναβαθμίζοντας όμως την προοπτική  (outlook) σε θετικ;h από σταθερη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οίκος είχε αναγνωρίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία ζήτησε να συνεχιστεί παράλληλα με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε αποτελέσει ένα πλήγμα για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθότι η τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια αναβάθμιση, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Η εκτίμηση της Société Générale

O οίκος Fitch Ratings θα ακολουθήσει τα βήματα της S&P και θα αναβαθμίσει κι αυτός τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, κατά την αξιολόγησή της στις 31 Μαΐου, διατηρώντας τη βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ-» (στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας).

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας Société Générale, που θεωρεί ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας παραμένουν και εκτιμά πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από τους οίκους φέτος.

Γενικότερα, η Société Générale αναμένει οι οίκοι, μεταξύ αυτών και ο Fitch Ratings, να  τηρήσουν στάση αναμονής για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το 2024, πλην της Γαλλίας, η οποία αν και την «γλίτωσε» από τη Moody’s τον Απρίλιο, αυτόν τον μήνα θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της S&P, που πιθανότατα δεν θα διστάσει να την υποβαθμίσει λόγω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ