
Για την ακρίβεια μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Δεν έγινε κάτι εξωφρενικά διαφορετικό στην Ελλάδα από τους άλλους. Έχουμε ακολουθήσει τη γραμμή των υπολοίπων. Χαίρομαι που το μήνα αυτό είχαμε μεγάλη πτώση του πληθωρισμού. Φέρνουν αποτέλεσμα τα μέτρα που παίρνει ο κ. Σκρέκας. Αρχίζουν να αποδίδουν».
«Στην πολιτική θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Το 80% των πραγμάτων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα, είτε αμέσως, είτε εμμέσως εισαγόμενα. Ακόμα και τα εγχωρίως παραγόμενα έχουν μέσα πολλές εισαγόμενες πρώτες ύλες, ενέργεια κλπ. Άρα λοιπόν εξαρτάται το επίπεδο των τιμών μας απολύτως από το επίπεδο των τιμών των άλλων. Δεν υπάρχει τρόπος να μην εξαρτάται, άρα αφού ανεβαίνουν οι τιμές στους άλλους ανεβαίνουν και σε εμάς” σημείωσε.
Ως προς τη μείωση των φόρων δήλωσε ότι αυτή δεν θα έφτανε ποτέ στο ράφι. “Γενικά θα ήθελα να δω να μειώνονται οι φόροι. Αν όμως με ρωτάτε εάν πιστεύω ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε κάποια είδη, θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών στο ράφι, αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι όχι. Δεν έχουμε κανένα ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορέσει να επιβάλλει η μείωση του ΦΠΑ να περάσει στον καταναλωτή“.
“Αν θες να βοηθήσεις τον φτωχότερο, πάρε τα χρήματα του ΦΠΑ που εισπράττεις και δώσε τα με κάποια μορφή επιδότησης στον οικονομικά αδύναμο. Αυτό θα έχει νόημα. Το κάνεις γιατί είναι στοχευμένο. Αν πας να κάνεις οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο τέλος στο ράφι δε θα υπάρξει διαφορά. Και όσες χώρες εφήρμοσαν μείωση του ΦΠΑ, η Ισπανία το κλασικό παράδειγμα, δεν έχουν διαφορά από εμάς” πρόσθεσε ο υπουργός.
“Η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό γεγονός που φέρνει μεγάλη πίεση στα λαϊκά εισοδήματα. Η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα, γι αυτό και πρέπει να σκεφτούμε κι άλλους τρόπους, να πάρουμε κι άλλα. Αλλά όποιος σας λέει ότι θα εξαφανίσει την ακρίβεια είναι ψεύτης. Γιατί αν μπορούσε να γίνει θα το έκανε και θα το είχε κάνει και κάποιος άλλος. Τον τρόπο ψάχνουμε κι εμείς” κατέληξε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι ευρωεκλογές
Το διακύβευμα των ευρωεκλογών έθεσε ο υπουργός Υγείας.
“Προ τριών μηνών κυριαρχούσε στις συζητήσεις η γκρίνια και τα παράπονα για διάφορες επιλογές της κυβέρνησης. Σήμερα κυριαρχεί περισσότερο η συνειδητοποίηση ότι είμαστε σε μια Ευρώπη με μεγάλα προβλήματα και δεν είναι ωραίο να προσθέσουμε στη χώρα μας πολιτική αστάθεια. Νομίζω ότι το αίτημα για σταθερότητα είναι αυτό που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα. Ο κόσμος δεν θέλει φασαρίες. Θέλει να έχουμε μια ήρεμη, καλή τουριστική περίοδο, να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει αναλογικά καλά και να υπάρχει ηρεμία. Αντιλαμβάνονται ότι αυτού του τύπου η επιλογή εκφράζεται σήμερα από ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
“Αυτό που εξηγούμε στους συμπολίτες μας και αυτό που κάνω πάντα εγώ δεν είναι να απαγορεύω σε κάποιον να ψηφίσει κάτι άλλο, αλλά να λέω ποιες είναι οι συνέπειες. Δεν υπάρχει ψήφος χωρίς συνέπειες. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, να στείλεις κάποιο μήνυμα, Θέλεις να μας κρατήσεις μούτρα, να μας ρήξεις. Ότι θες! Δημοκρατία έχουμε, αλλά υπάρχουν συνέπειες” πρόσθεσε.
Σχετικά με τον πήχη της ΝΔ τόνισε: “Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν έχει το 3 μπροστά, η Ελλάδα θα πέσει σε μεγάλη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Θα αρχίσου οι απεργίες και οι φασαρίες. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν να λένε ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά και έχει πολιτικό κενό. Αυτό θα φρενάρει την οικονομία και θα ξαναζήσουμε τα ίδια“.
Εξήγησε ωστόσο ότι δεν θα κριθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 9 Ιουνίου, αλλά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κυβερνησιμότητα. “Άλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο. Αλλιώς κυβερνάει μια κυβέρνηση που έχει μεγάλη πολιτική ευχέρεια να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλιώς με τον κόσμο στους δρόμους κάθε μέρα. Δεν είναι το ίδιο“.
“Είναι προφανές ότι αν το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι καλό, αυτό θα μεταφραστεί από την αντιπολίτευση ως αδυναμία της κυβέρνησης και θα εντείνει τις προσπάθειες να μας ρίξουν” πρόσθεσε και σημείωσε “Εμείς πιστεύουμε ότι εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και ως ανανέωση εκλαμβάνουμε το 33% από εμάς, θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα“.
“Θέλω να πω για πολλοστή φορά: αφεντικό στη χώρα δεν είναι ούτε το Μητσοτάκης, ούτε εγώ, ούτε η Νέα Δημοκρατία. Αφεντικό στη χώρα είναι ο ελληνικός λαός. Μαζευόμαστε, μετριώμαστε είμαστε και ο ελληνικός λαός λέει πήγαινε από δω ή πήγαινε από εκεί. Αυτά τα βάζει ο λαός και εγώ τη σέβομαι την ψήφο των συμπολιτών μου, όποια και αν είναι αυτή“.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας