Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναίρεσε πλήρως τα κέρδη της χθεσινής ανάκαμψης, υπό το βάρος της επιφυλακτικότητας τόσο των ξένων, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, όσο και των αγοραστών, δεδομένου του ότι φαίνεται ότι η διορθωτική πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 1.424,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.424,66 μονάδων (-1,57%) και 1.446,42 μονάδων (-0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 8,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,61% στις 3.440,89 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.315,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 1.235,49 μονάδες.

Συνεχίζεται η διόρθωση

Η διόρθωση που άρχισε από τα επίπεδα των 1.505 μονάδων δεν φαίνεται να δείχνει να ολοκληρώνεται σύντομα, με την αγορά να εγκλωβίζει σήμερα και τους αγοραστές της χθεσινής αντίδρασης. Μάλιστα, φαίνεται πλέον ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για τις 1.415 – 1.420 μονάδες, όπου και βρίσκεται η κύρια στήριξή του. Και όσο ο τραπεζικός κλάδος πλαγιοκοπεί τη στήριξη των 1.240 μονάδων, έχασε και το κρίσιμο επίπεδο των 1260-65 μονάδων, τόσο το σενάριο της δοκιμασίας του γενικού δείκτη θα έρθει συντομότερα από το αναμενόμενο.

Στην προσπάθεια να ανακόψει την διορθωτική πορεία άλλωστε, δεν δείχνει να έχει τις πολύτιμες βοήθειες των ξένων, οι οποίοι προσπαθούν να αποτιμήσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Μπορεί από το 2020, όταν δηλαδή άρχισε η παγκόσμια οικονομία να επανέρχεται από τα δρακόντεια lockdown της πανδημίας, το βασικό πρόβλημα των αγορών να ήταν ο πληθωρισμός, και κατ’ επέκταση η νομισματική πολιτική που μεταβλήθηκε άρδην για την αντιμετώπισή του, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, η μεγάλη ανησυχία δεν έχει εξαλειφθεί. Παρά το γεγονός μάλιστα που οι περισσότερες δυτικές αγορές έχουν ξεπεράσει τα ιστορικά τους υψηλά πολλές φορές, τον Ιούνιο του 2024 η αβεβαιότητα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής παραμένει υψηλή, επηρεάζοντας και τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου σε περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική.

Έτσι, ενώ η πρώτη μείωση του επιτοκίου αναμένεται ευρέως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, μετά μάλιστα από το 2019, τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έβαλαν το “μικρόβιο” της αμφιβολίας. Ήταν άλλωστε στο 2,6% τον Απρίλιο, από 2,4% το δίμηνο που προηγήθηκε. Και αυτές οι αμφιβολίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές, αφού οι ίδιοι οι αξιωματούχοι έχουν βεβαιώσει σε κάθε τόνο ότι θα υπάρξει αλλαγή επιτοκίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas έκλεισε με απώλειες 3,37%, με τις Εθνική, Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Coca Cola, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Quest, ενώ η Cenergy με το +0,44% και ο Σαράντης με το +1,99% που κατέγραψαν ήταν οι μοναδικές στον FTSE 25 που έκλεισαν θετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%