Δύο εταιρείες μάχονταν για την παραγωγή της πρώτης ιπτάμενης μοτοσικλέτας στον κόσμο με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις.
Η ιπτάμενη μοτοσικλέτα Razor βρισκόταν στη λίστα της Jetpack Aviation για αρκετά χρόνια, αλλά η εταιρεία από την Καλιφόρνια ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έβαλε παύση στο πρόγραμμα για να επικεντρωθεί σε μεγάλα, γρήγορα, στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Έτσι, η εταιρεία UDX απέμεινε μόνη να προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα ένα τέτοιο όχημα. Η τσέχικη εταιρεία κατασκευάζει μια ιπτάμενη μοτοσικλέτα που ονομάζει Airwolf. Πρόκειται για ένα διθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης και βρίσκεται στη τελική φάση δημιουργίας λειτουργικού πρωτοτύπου.
«Αποστολή μας είναι να κάνουμε την πτήση προσβάσιμη σε όλους» λέει (Robb Report) ο Γίρι Μαντέγια συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της UDX η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εγγραφής υποψήφιων πελατών που θα μπορούν να κάνουν μια δοκιμαστική πτήση με το πρωτότυπο όχημα.
Τελευταία λέξη της τεχνολογίας
Το σκάφος θα διαθέτει σασί από ανθρακονήματα, πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και τέσσερις τρισδιάστατα εκτυπωμένους ηλεκτρικούς έλικες (EDF) από τον ιταλικό κατασκευαστή εξαρτημάτων VasyFan.
Τα ηλεκτρικά εξαρτήματα θα παράγονται από την Τσέχικη MGM Compro, ενώ οι κυψέλες μπαταρίας πιθανότατα θα προέρχονται από την Tesla. Το Airwolf θα έχει μηδενικούς ρύπους και θα διαθέτει φτερά για να μπορεί να πετάξει ως συμβατικό αεροσκάφος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η ιπτάμενη μοτοσικλέτα της UDX θα έχει επίσης το πλεονέκτημα να παρκάρει σε γκαράζ ευκολότερα σε σύγκριση με άλλα αεροσκάφη με συμβατικούς έλικες που απαιτούν μεγαλύτερο πλάτος για να επιτύχουν ισοδύναμη ώθηση.
Το πρωτότυπο Airwolf θα έχει αυτονομία αρχικά περίπου 50 χλμ. με την εταιρεία που την κατασκευάζει να υποστηρίζει πως στο άμεσο μέλλον με την πρόοδο της μπαταρίας και τη βελτιστοποίηση του όλου συστήματος κίνησης η αυτονομία θα διπλασιαστεί φτάνοντας τα 100 χλμ.
Οι επιδόσεις της στον αέρα είναι εντυπωσιακές καθώς θα μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε τρία δευτερόλεπτα και θα έχει τελική ταχύτητα τα 200 χλμ./ώρα. Εκτός από την χρήση του ως ιδιωτικό μεταφορικό μέσο η εταιρεία λέει ότι η ιπτάμενη μοτοσικλέτα της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποστολές έρευνας και διάσωσης ανθρώπων.
Η τιμή, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα είναι προσιτή σε όλους. Η εταιρεία σχεδιάζει να ρίξει το όχημα της στην κυκλοφορία μέσα σε διάστημα τριών ετών με τιμή που θα προσεγγίζει τα 375 χιλιάδων δολαρίων.
Πηγή: in.gr
Latest News
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση