
Η άφιξη νέων τεχνολογιών τείνει να πυροδοτεί εκτεταμένη ανησυχία, συνηθέστερα για την αυτοματοποίηση και την εκτόπιση ανθρώπινων εργαζομένων. Η αντιληπτή απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις.
Για να προσδιοριστεί η εγκυρότητα των ανησυχιών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, αξίζει να κατανοηθεί η προέλευσή τους. Η πρώτη είναι η ιστορική εμπειρία. Οι περισσότερες νέες τεχνολογίες έχουν και οφέλη και κόστος και μερικές φορές οι δεύτερες αντισταθμίζουν τις πρώτες.
Ενώ οι οικονομολόγοι γενικά πιστεύουν ότι τα οφέλη των περισσότερων νέων τεχνολογιών υπερτερούν του κόστους, άλλοι βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά δυνητικά επικίνδυνων τεχνολογιών που υιοθετήθηκαν πριν καταλάβουν πλήρως το κόστος αυτό.
Η δεύτερη πηγή ανησυχίας για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι προκαλεί διάφορες αναγνωρίσιμες βλάβες. Υπάρχουν συγκρούσεις σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης τέτοιων συστημάτων, όπως δείχνει για παράδειγμα η αγωγή των «New York Times» κατά του OpenAI και της Microsoft για φερόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Εκτός από τη διατάραξη της εκπαίδευσης και του χώρου εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των πολιτών, για τη μίμηση ατόμων μέσω deepfakes και για την ενίσχυση των εξοπλισμών. Υπάρχουν επίσης εύλογες ανησυχίες ότι εταιρείες που διαθέτουν ήδη τεράστιες ποσότητες δεδομένων θα ενισχύσουν την ισχύ τους στην αγορά. Αυτές οι αναγνωρίσιμες βλάβες μπορούν να σταθμιστούν σε σχέση με τα οφέλη της τεχνολογίας και, εάν είναι απαραίτητο, να αντιμετωπιστούν με κανονισμούς ή με απόλυτη απαγόρευση.
Αυτό μας φέρνει πίσω στην τρίτη πηγή ανησυχίας: πολλές από τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών είναι ακούσιες και απρόβλεπτες και αυτό πιθανότατα θα ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, υπάρχει τώρα ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Αλλά, το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει απλή εποπτική λύση, δεδομένης της πανταχού παρουσίας αυτών των πλατφορμών.
Χρειάζεται συνεχής έρευνα για να εντοπίσουμε τις συνέπειες αμέσως μετά την εμφάνισή τους και να διεξάγουμε κατάλληλες αναλύσεις κόστους – οφέλους. Επιπλέον, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να κάνουμε την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης πιο αναστρέψιμη, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις υποδομής. Αυτό θα παρέχει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλισης έναντι πραγματικών ζημιών σε περίπτωση που η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η κοινωνία μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη της.
Ο Gans Joshua είναι καθηγητής στρατηγικής διοίκησης στο Rotman School of Management του University of Toronto


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο