Ο κατασκευαστικός κλάδος και τα εποχιακά επαγγέλματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επιθεώρησης εργασίας με στόχο την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ανεξάρτητης αρχής κατά την φετινή χρονιά ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν στο σύνολο της χώρας θα είναι 67.700.

Ειδικά στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, προβλέπονται αυξημένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες επικινδυνότητας Α και Β, στις κατασκευές και στα Τεχνικά Έργα. Στόχος είναι η αύξηση τω ελέγχων κατά 10% σε σχέση με το 2023. Ανάλογος είναι ο στόχος (αύξηση κατά 10%) και για την βιομηχανία τροφίμων.

Καύσωνας: Τα 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τα ετήσια στοιχεία που αφορούν το 2023 δείχνουν τα εξής: Πέρσι πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό. Σημειωτέον ότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά 34% τα τελευταία 9 χρόνια.

Όπως προαναφέρθηκε ο φετινός ελάχιστος αριθμός των ελέγχων είναι 67.700, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν ξεπεράσει τους 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Από το σύνολο των παραβάσεων που καταγράφηκαν για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της αγοράς εργασίας (11.640), σχεδόν οι μισές (49,6% ή 5.774) αφορούσαν υπερβάσεις χρόνου εργασίας.

Τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι επιβλήθηκαν 1.218 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (πρόστιμα 13.419.000 ευρώ), 3.808 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού (υπερωρίες, με πρόστιμα 9.457.220 ευρώ). Επίσης, καταγράφηκαν άλλες 278 παραβάσεις (πρόστιμα 545.701 ευρώ) για υπερβάσεις χρόνου εργασίας και άλλες 470 μόνο για την κακή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας (πρόστιμα 1.279.000 ευρώ).

Ο σχεδιασμός των ελέγχων, στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου δηλαδή με on line σύνδεση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων, ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Οικοδομές και εργοτάξια

Στο μεταξύ πρόστιμα 452.754 ευρώ και άμεση παύση των εργασιών σε 64 περιπτώσεις επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας, σε διάστημα ενός μηνός, μετά από ελέγχους σε οικοδομές και εργοτάξια.

Επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας διενήργησαν τον Μάρτιο 490 ελέγχους. Σε 64 περιπτώσεις επεβλήθη παύση των εργασιών, μέχρι την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζόμενων. Επιπροσθέτως υποβλήθηκαν 10 μηνύσεις και καταλογίσθηκαν πρόστιμα 64.354 ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στη μη λήψη μέτρων προστασίας έναντι πτώσης, κατά την πραγματοποίηση εργασιών σε ύψος, σε πέρατα πλακών, οριζόντια ανοίγματα και φρεάτια ανελκυστήρων.

Παράλληλα, το διάστημα από 19 έως 24 Μαρτίου, επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων έκαναν στοχευμένους ελέγχους σε οικοδομοτεχνικά και κατασκευαστικά έργα. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 247 έργα και 321 εργοδότες και διαπιστώθηκαν 85 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 31 περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Οι εν λόγω παραβάσεις αφορούσαν τη μη τήρηση βιβλίων ημερησίων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού, τη μη τήρηση αντίγραφου εντύπου αναγγελίας Ε12 για κάθε ημέρα εργασίας, την απασχόληση σε ημέρα ρεπό, την απασχόληση Κυριακή, την ψευδή προσκόμιση στοιχείων, τη μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης στο ΕΡΓΑΝΗ και τη μη υποβολή έγγραφης δήλωσης και κατάστασης αποσπασμένων.

Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ανέρχονται σε 388.400 ευρώ, εκ των οποίων 304.000 ευρώ αφορούν σε αδήλωτη εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.